Kalisia voňavá -Callisia fragrans

Kalisia voňavá -Callisia fragrans

Poznáte Kalisiu voňavú? Viete, že táto nenápadná rastlinka má široké liečebné účinky? Iste sa nachádza v mnohých domácnostiach ako okrasná kvetinka ani netušiac o jej blahodárnych účinkoch na organizmus.

Domovinou Kalisie voňavej je Stredná a Južná Amerika, Austrália a Tichomorie. Má rada teplo a vlhko. V našich podmienkach sa pestuje ako izbová rastlina. Ľahko sa zakoreňuje a rozmnožuje. Mnohí odborníci ju nazývajú zázračnou rastlinkou. V posledných rokoch bolo vykonaných mnoho intenzívnych štúdii v Rusku a v USA z ktorých vyplynulo, že Kalisia voňavá je použiteľná takmer na všetky choroby a so silným účinkom.

Kalisia voňavá má tieto liečebné účinky:

Lieči prostatu, alergie, Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, roztrúsenú sklerózu, artrózu, arytmiu, astmu, bakteriálne a vírusové ochorenia, migrény a bolesti hlavy, bolesti kĺbov, bolesti chrbtice, bolesti uší, zápal nosových mandlí, bolesti zubov, zápaly ďasien, bradavice , Crohnovu chorobu, reguluje hnačky a zápchy, cysty v prsníkoch, semenníku, odstraňuje opuchy, cukrovku, hojí rany a spáleniny, lieči vysoké horúčky, kašeľ, bolesti v krku, chrípku, angínu, konečník, lymfatické cesty, stimuluje imunitný systém, rozpúšťa malé obličkové kamene a piesok, mykotické ochorenia, omladzuje bunky a spomaľuje starnutie, lieči ostrohy, pálenie záhy, podporuje srdce, cievny a žilový systém, znižuje vysoký krvný tlak, odstraňuje syndróm chronickej únavy, polypy v nose, vredy, polypy v črevách a v žlčníku , lieči očné šedý zákal a znižuje dioptrie, rakovinu všetkého druhu, pomáha komplexne vyčistiť organizmus, lieči pankreas, zápaly žalúdka, dvanástorníka, slezinu, štítnu žľazu, endokrinný systém, zápal priedušiek, žlčníkové kamene.

Tento výpočet chorôb je tak obšírny, že sa tomu nechce ani veriť, že Kalisia voňavá je tak všestranne liečivá. Je to pravda, a pretože disponuje veľkou liečivou silou, tak v tomto prípade je nutné dodržiavať stanovené dávky vychádzajúce z receptúr na jednotlivé choroby. Podľa citácie, ktorú vyslovil v 30. rokoch 15. storočia Paracelsus, ktorá znie. "Všetko čo človek požije, môže byť ako liek aj jed, rozhodujúca je dávka." Podľa tohto príslovia je potrebné sa správať pri užité Kalisie voňavej. Pri dodržiavaní liečebných dávok sa neobjavujú žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. U niektorých osôb sa výnimočne môže objaviť alergie alebo iné problémy, v tomto prípade prestaneme Kalisiu voňavú používať a zvolíme liečbu iným spôsobom.

Na liečivú silu prírody si spomenieme neskoro, to znamená, keď sme už chorý, alebo starý. Kalisia voňavá nám pomôže organizmus zachovať v dobrej kondícii, pôsobí preventívne a pomáha zachovať mladícku sviežosť, má vysoký ozdravujúci vplyv, je doslovne, "Elixírom zdravia". K liečbe používame listy najlepšie 20 cm dlhé a podzemky zo starších rastlín, ktoré majú najmenej 9 kolienok, pretože mladšie rastliny nemajú dostatok biologicky aktívnych látok.

V súčasnosti sú k dispozícii tinktúry a extrakty v kamenných predajniach či e-shopoch.

Na linku  honza z krkonoš  nájdete ako si vyrobiť výluh, balzam, masť, čerstvú šťavu, olej.

Foto David J. Stang

Zdroj: honza z krkonoš.cz, autor zi.ja