Leptín v zajatí apetítu

Leptín v zajatí apetítu

Leptín je dôležitou súčasťou hormonálneho systému, ktorý riadi pocit hladu a sýtosti. Hovorí sa mu aj hormón nasýtenia. Leptín ovplyvňuje chuť do jedla a teda či priberáme alebo chudneme. Nie je to zázračná tabletka na chudnutie, ktoré nám ponúkajú farmaceutické spoločnosti, spoločnosti zaoberajúce sa aplikáciou a predajom, prostredníctvom reklám v masmédiách, sociálnych sieťach, lekárňach a predajniach zdravej výživy.

Leptín je hormón rozpustný v tukoch, látka, ktorá sa tvorí v tukových bunkách.

Nadváha a obezita patrí diagnosticky medzi civilizačné ochorenia. U mnohých ľudí trpiacich nadváhou či obezitou sa hladina hormónu leptín veľmi neberie do úvahy, hoci zohráva dôležitú úlohu v regulácii hmotnosti.

Leptín sa netvorí len v tukových bunkách ale aj epitely prsnej žľazy, v žalúdočnej sliznici, hypotalamuse, hypofýze a svaloch.

Akú funkciu plní leptín?

Jeho hlavnou úlohou je regulácia chuti do jedla. Ak máme jeho hladinu nízku, dostáva mozog impulz „jedz viac a menej sa hýb“. Nízku hladinu leptínu mávajú chudí ľudia bez tukových zásob. Pri zvýšenej hladine mozog dostáva impulz „menej jedz a viac sa hýb“, prejavuje sa u ľudí, ktorí trpia nadváhou a obezitou. Faktom je, že čím viac jeme, tým sa tvorí viac tukových buniek a tým sa tvorí aj viac leptínu.

Jednoducho povedané, leptín vysiela do mozgu povel stačí, nejedz alebo jedz. Reguluje apetít. Nedá sa povedať, že hladina leptínu je konštantná u každého človeka. Každý sme jedinečná individualita a preto aj optimálna hladina leptínu je u každého človeka iná. Každý máme svoju vlastnú hladinu leptínu danú, pri ktorej funguje matabolizmus optimálne. V období, keď sme hladní, zásoby energie klesnú, klesne aj hladina leptínu. Mozog vyšle informáciu jedz, treba energiu, ovláda hlad a chuť do jedla, ako aj energetickú rovnováhu. Metabolizmus sa spomalí a zrýchli sa vtedy, keď dodáme organizmu energiu, keď sa najeme.

Ak chceme schudnúť, držíme veľmi prísnu diétu pri ktorej organizmus hladuje, organizmus nastaví metabolizmus na úsporný systém, spomalí sa. Akonáhle diétu ukončíme, prejdeme na bežný stravovací režim, organizmus začne ukladať tuky do zásoby „na hrošie časy, čo keď opäť dôjde k hladovaniu“ a je viac než pravdepodobné, že naberieme zhodené kilá, ba aj čosi navyše. Hovoríme tomu aj jojo efekt.

Optimálna hladina leptínu okrem toho, že reguluje hlad a sýtosť, pozitívne vplýva na správne fungovanie imunitného systému, citlivosť na inzulín, oxidačný proces mastných kyselín, ovplyvňuje náladu, svalový tonus, pamäť. Podieľa sa na udržovaní energetickej homeostázy, hrá úlohu v reprodukcii, pri nástupe puberty a dospievania, pri poruchách príjmu potravy anorexie a bulímie. Reguluje kardiovaskulárne funkcie, aktivuje sympatický nervový systém, zvyšuje krvný tlak a ovplyvňuje srdcový pulz. Nepriamo pôsobí na kostný metabolizmus, ktorý je závislý od kvality výživy organizmu a nástupu menštruácie u žien. Nízka hladina leptínu, neskorý nástup menštruácie, poruchy výživy sú rizikovým faktorom pre rozvoj osteoporózy v neskoršom veku.

Ak leptín produkovaný tukovými bunkami nefunguje správne, môže vzniknúť rezistencia na leptín (leptínová rezistencia). Organizmus nedokáže primerane reagovať na leptínové signály vysielané do mozgu, spätná väzba nefunguje, regulácia apetítu zlyháva, apetít a neustála chuť na jedlo sa stáva nekontrolovaná, dochádza k nadmernej konzumácii a prejedaniu sa. Takto sa správajú najmä obézni ľudia, hoci jedia len jeden až dvakrát za deň ale doprajú si ťažké, sýte jedlá a sladké nápoje.

Leptínová rezistencia je metabolická porucha. Hlavnou príčinou jej vzniku sú zápaly v organizme, vysoká hladina leptínu, trvalé prejedanie sa a množstvo prijatej energie z potravín, krátky a nekvalitný spánok, zvýšené hladiny triglyceridov, málo alebo žiadne pohybové aktivity.

Ak sa budeme stravovať dlhodobo nesprávne, prejedať sa, jesť nepravidelne a nevyvážene dlhodobo, budujeme si nadváhu a obezitu. Naše telo sa stane tukom s nadmernou produkciou leptínu. Tento stav nepriaznivo vplýva na imunitný systém, vznikajú zápaly, inzulínová rezistencia, z ktorej sa môže neskôr vyvinúť diabetes mellitus.

Ako dostaneme leptín pod kontrolu?

Správnou životosprávou, vyváženou zdravou stravou, zaradením zeleniny a ovocia, kvalitného mäsa, obilnín do jedálnička, neprejedaním sa, vynechaním bieleho cukru, hlavne jednoduchých pridaných cukrov, bielej múky a spracovaných potravín, vyhýbaním sa potravín s obsahom zvýrazňovačov chuti, emulgátorov, a rôznym náhradám, syntetickým pridaným látkam, primeraným pitným režimom, vyradíme tabak,obmedzíme konzumáciu kávy a alkoholu, športovaním, relaxom, kvalitným spánkom, užívaním doplnkov výživy ak je to nevyhnutné. Mali by sme poznať svoju hladinu vitamínov a minerálnych látok, cholesterolu, triglyceridov, glukózy, homocysteínu v krvi. Celkovou úpravou životného štýlu vieme zabrániť nielen vzniku leptínovej rezistencie, ale aj civilizačným ochoreniam, ktoré sú stále na vzostupe.

Zdroje: https://biotechusa.at/your-body/2017/02/16/leptin---saettigung-und-hunger/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Leptin, http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/leptin-a-leptinova-rezistencia Michaela Bebová,