Mrkva, neobyčajne obyčajná zelenina

Mrkva, neobyčajne obyčajná zelenina

Mrkva...... poviete si, bežná obyčajná zelenina. Táto bežná, obyčajná zelenina je však výnimočná pretože nám poskytuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Vyskúšali ste si už pripraviť mrkvu žltú, červenú, bielu alebo fialovú?mrkva žlta. červena, biela, fialová

V tomto článku by som vám chcela napísať niečo o mrkve. Doteraz som ani ja netušila, že dnešná mrkva ako ju poznáme bola pôvodne fialová. Myslela som si, že je to presne naopak, že pôvodne bola mrkva oranžová a fialovou sa stala šľachtením. Takže je to asi takto: najskôr bola mrkva fialová, neskôr žltá, potom červená a v Stredomorí biela. Nájdeme aj mrkvu divorastúcu vo voľnej prírode.

Mrkva má pôvod v Ázii v Afganistane, Iráne a Pakistane. Asi v 10. st. sa rozšírila do Indie až po východné Stredomorie a v 12. st. sa dostala do západnej Európy a Číny.

Mrkva ako ju poznáme dnes, teda oranžová sa začala pestovať v 16-17. st. v Holandsku ako mutant mrkvy fialovej. Keďže oranžová mrkva sa vyznačuje vysokým obsahom antioxidantov, výbornou chuťou, stala sa veľmi populárnou zeleninou a jej konzumácia sa zvýšila na úkor mrkvy ostatných farieb. Napr. u nás v Európe ale aj v Amerike sa pestovala len mrkva oranžovej farby, v Japonku a Číne preferujú odrodu žltej a červenej mrkvy a na Strednom východe sa môžete stretnúť prevažne s mrkvou fialovou.

Je pozitívne, že na trhu sa objavuje mrkva fialová a žltá, dokonca od slovenských pestovateľov, čo osobne veľmi oceňujem.

Mrkva vo všeobecnosti je bohatá na karotén a betakarotén, vlákninu, vitamíny B, C, E, H, kyselinu listovú, pantoténovú, kremičitú, pektínové látky a silice, z minerálov a stopových prvkov najmä, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok. Na rozdiel od iných druhov zeleniny je výživnejšia varená ako surová, ktorá zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie karoténov a betakaroténov do organizmu, ako surová príprava. Ak sa pripravuje s tukom alebo jedlom, ktoré obsahuje tuk, ľudský organizmus dokáže premeniť až 40-50% karoténov a betakaroténov na vitamín A.

Mrkva má veľmi pozitívny účinok na náš organizmus, má detoxikačný účinok, je zásobárňou živín pre zrak, upravuje činnosť pečene a hormónov, zmieňuje zápaly v tele.

Mrkva oranžová, ktorú naozaj bežne konzumujeme obsahuje veľa betakaroténu- antioxidant odstraňuje volné radikály, provitamínu A,vitamíny B,C,E, vápnik, pektín, vlákninu.

Mrkva žltá obsahuje xantofyly, ktoré pomáhajú zlepšovať zrak a tiež má pozitívny účinok pri niektorých druhoch rakoviny.

Mrkva fialová obsahuje antokyán- silný antioxidant, čistí krv, čím zabraňuje zanášaniu ciev a teda je výborná v prevencii pred infarktom.

Mrkva červená obsahuje lykopén, ktorý sa nachádza aj v rajčinách,🍅 ide o antioxidant, ktorý pomáha v prevencii pred srdcovo-cievnymi chorobami.

Mrkva biela  neobsahuje toľko antioxidantov ale zato je sladká, chutná a má veľa vlákniny.

Mrkva má veľmi pozitívny účinok na náš organizmus, má detoxikačné vlastnosti, je zásobárňou živín pre zrak, upravuje činnosť pečene a hormónov, zmieňuje zápaly v tele.

Viete že existuje múzeum mrkvy pod názvom The World Carrot Museum, link http://www.carrotmuseum.co.uk/ ? Organizujú sa tiež festivaly mrkvy, ktoré slúžia na šírenie blahodárnych účinkov mrkvy na ľudský organizmus. Máme tiež Medzinárodný deň mrkvy, ktorý pripadá na 4.apríl.

Ako sa zbavíte prípadných pesticídov v mrkve? Tak, že ju očistíte, oškriabete a odrežete vrchnú časť.

Ako mrkvu pripravovať? Môžeme ju konzumovať surovú, najčastejšiu je poznáme vo forme šalátu so strúhaným jablkom alebo čerstvého džúsu. V teplej kuchyni ju môžeme použiť do polievok, nátierok, môžeme ju pripraviť na pare, dusiť, zapekať, ako prílohu k mäsu vo forme pyré v kombinácii s inou zeleninou napr. kvakou, zelerom či zemiakom, do zeleninových placiek či fašírok , aj na prípravu sladkých pokrmov napr. cesta, korpusov, plniek.

Vyskúšala som mrkvu fialovú a môžem povedať, že je výborná, chutí lepšie ako oranžová, je oveľa sladšia, chutnejšia, má oveľa viac  antioxidantov o čom svedčí jej sýta fialová farba a oslovila ma hlavne preto, že pozitívne pôsobí na kardivaskulárny systém, čistí cievy.  Zvykla som si aj na farbu polievky, či iných pokrmov z tejto chutnej mrkvičky, sú totiž tmavo fialové, čo nie každému môže vyhovovať. 

Fantázii sa medze nekladú, využite túto výnimočnú zeleninu pre upevnenie zdravia, či prevencie alebo ako podpornú liečbu.

mrkva fialova, oranžova červena biela