Nebezpečné siričitany v potravinách

Nebezpečné siričitany v potravinách

Aditíva – prídatné látky v potravinách sa dostávajú na poprednú priečku ako príčina vzniku potravinových alergií a potravinových intolerancií. Aditíva sú neprirodzené látky, ktoré výrobcovia komerčne spracovaných potravín úmyselne pridávajú do potravín a za rôznym účelom. Koncentrácia rôznych druhov aditív v potravine môže vyvolať nežiadúce účinky, ktoré sa u citlivých jedincov pri permanentnej konzumácii prejavujú rôznymi nežiaducimi symptómami. Medzi aditíva patria aj siričitany a zaraďujú sa do skupiny konzervačných látok.

Siričitany tvoria súčasť ľudského organizmu, vznikajú pri metabolizme látok obsahujúcich síru, najmä aminokyselín methionin a cystein. Siričitany v potravinách sa vyskytujú ako dôsledok fermentačného procesu. Siričitany vo forme aditív tvoria samostatnú kapitolu prídatných látok v potravinách. Pridávajú sa vo forme oxidu siričitého a siričitanových solí. Organizmus je siričitanmi zaťažený nielen príjmom zo stravy ale aj zo vzduchu, ktorý dýchame.

Aké funkcie zastávajú v potravinách?

1.    Zabraňujú enzýmovému hnednutiu čerstvého ovocia a zeleniny a surových zemiakov.

2.    Zabraňujú neenzýmovému hnednutiu dehydrovanej zeleniny a sušeného ovocia.

3.    Majú antimikrobionálne vlastnosti.

4.    Zlepšujú vlastnosti mrazeného pečiva, ako napr. pizze, pečiva.

5.    Majú bieliaci účinok.

6.    Pôsobia ako pomocný prostriedok napr. klasický biely repný cukor

Prehľad siričitanov s označením aditíva kódom E, ktoré sa môžu vyskytnúť v komerčných potravinách.

Siričitany z hľadiska účinku na ľudský organizmus sú zaradené do 5 najvyššieho stupňa škodlivosti a sú považované za alergén.

E 220 oxid siričitý. Vyrába sa synteticky zahrievaním rudy s obsahom síry.

Oxid siričitý je vysoko dráždivý a jedovatý, často spájaný ako znečisťovateľ ovzdušia. Oxid siričitý je antioxidant, konzervant a prostriedok proti hnednutiu. Používa sa ako bielidlo zabraňujúce zmenám farby ovocia a zeleniny, ako dezinfekčný prostriedok v pivovaroch a tiež ako bieliaca prísada. Zabraňuje vzniku plesní a baktérií. Nemal by sa používať do mäsa a do potravín, ktoré sú zdrojom vitamínu A, B1, pretože ich v potravinách ničí. Zabraňuje zničeniu kyseliny askorbovej v ovocí a ovocných džúsoch.

Používa sa do vína, kukuričného sirupu, želé, sušeného ovocia, džúsov, nealkoholických ovocných nápojov, pečiva, octov, výrobkov zo zemiakov, korenia a polievok, do džemov a marmelád, ako bieliaca prísada do želatiny a k bieleniu chmelu, lecitínu, húb, orechov, lepidla a repného cukru.

Medzi nežiaduce účinky patrí bolesť žalúdka a hlavy, respiračné ťažkosti astmatického typu, nevoľnosť. Pri vdýchnutí spôsobuje podráždenie dýchacích ciest a pri vysokej koncentrácii môže dôjsť k uduseniu.

E 221 siričitan sodný. Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého cez sodný roztok lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.

Využíva sa ako konzervant s protiplesňovým a antibakteriálnym účinkom, ako antioxidant zabraňujúci hnednutiu ovocia a zeleniny. Zabraňuje zničeniu kyseliny askorbovej v ovocí a ovocných džúsoch. Ničí vitamín B1 v potravinách.

Používa sa pri výrobe piva, vína, nealkoholických nápojov. Nachádza sa v potravinách zo zemiakov, v sušenom ovocí, marmeládach, džemoch, mrazených jablkách. Používa sa ako bielidlo do sušeného ovocia.

Medzi nežiaduce účinky patria bolesti žalúdka a hlavy, nevoľnosť, hnačky, kožné vyrážky, respiračné ťažkosti, astmatický záchvat. Siričitan sodný je nebezpečné aditívum pre ľudí, ktorí trpia na ochorenia pečene a obličiek. Sú zdokumentované prípady úmrtia astmatických pacientov.

E 222 hydrogensiričitan sodný. Získava sa z pyrosiričitanu sodného. Vzniká pridaním plynu do lúhu.

Ide o soľ kyseliny siričitej, biely prášok nepríjemnej chuti, ktorý sa používa ako bielidlo, konzervant, prípravok proti odfarbeniu a ako prípravok proti rastu baktérií.

Používa sa pri výrobe piva, vína, konzervovaní kreviet, sušeného ovocia, octu, výrobkov zo zemiakov, nealkoholickách ovocných nápojov. Je zakázaný používať do mäsa a do potravín, ktoré sú zdrojom vitamínu B1.

Medzi nežiaduce účinky patrí nevoľnosť, bolesti žalúdka a hlavy, astmatické ťažkosti. Pri styku s pokožkou a sliznicami je vysoko nebezpečný. Je považovaný za potencionálny mutagén.

E 223 disiričitan sodný. Získava sa chemickou cestou z plynného oxidu siričitého, alebo siričitanu sodného alebo uhličitanu sodného a oxidu siričitého. Disiričitan sodný obsahuje 67% oxidu siričitého.

Používa sa ako konzervant, zabraňuje šíreniu plesní, baktérií a hub. Pôsobí ako antioxidant zabraňujúci hnednutiu ovocia a potravín. Ničí vitamín B1 a preto je zakázaný použitiu do potravín s obsahom vitamínu B1.

Používa vo výrobe vína, piva, do sušeného ovocia, nealkoholických nápojov, do marmelád a džemov, džúsov, omáčok, do výrobkov zo zemiakov, do pečiva, múky, želé, mrazených výrobkoch, na bielenie orechov. Používa sa tiež do kozmetických výrokov, ako napr. do farieb na vlasy, deodorantov na odstraňovanie škvŕn a aj v do krmiva pre zvieratá.

Medzi nežiadúce účinky patria respiračno- astmatické ťažkosti, nevoľnosť, hnačky, bolesti žalúdka, bolesti hlavy, sennú nádchu, vyvoláva chronickú žihľavku, astmu, ekzém. V spojitosti so siričitanmi sú zdokumentované prípady úmrtia pacientov trpiacich na astmu. Výskumné výsledky potvrdzujú negatívny účinok na reprodukčný systém.

E 224 disiričitan draselný, E 228 hydrogensiričitan draselný. Vyrábajú sa z oxidu siričitého a potaše(uhličitan draselný,salajka).

Majú využitie ako konzervant, ktorý zabraňuje množeniu plesní a húb, ako antioxidant, ničí vitamín B1, preto by sa nemal používať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. Zabraňuje zhnednutiu ovocia a zeleniny a tiež neenzymatickému zhnednutiu pri pečení chleba, koláčov a iných pekárenských výrobkoch.

Používajú sa pri bielení cukru, chmelu, v marmeládach a džemoch, ovocných nápojoch, víne, v zázvorom pive, syroch, sušenom ovocí, sušených fazuliach, výrobkoch zo zemiakov, želatíne.

Medzi nežiaduce účinky patria poruchy chovania, bolesti hlavy, nevoľnosť, príznaky astmy, anafylaxia. Sú známe prípady úmrtia u astmatikov v súvislosti so siričitanmi.

E 225 siričitan draselný – v EU nie je povolený

E 226 siričitan vápenatý, E 227 hydrogensiričitan výpenatý. Vyrábajú sa pridávaním plynu oxidu siričitého do vápenatého lúhu.

Využívajú sa ako konzervant, ktorý ničia baktérie, kvasinky a huby. Ničia vitamín B1 a preto sa nesmú používať do potravín, ktoré slúžia ako zdroj vitamínu B1. Zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny a neenzymatickému hnednutiu potravín pri tepelnom spracovaní, napr. pri pečení chleba a iných pekárenských výrobkov.

Používajú sa na bielenie cukrov, chmelu, do džemov a marmelád, ovocných nápojov, vína, zázvorového piva, syrov, sušeného ovocia, sušenej fazule, výrobkov zo zemiakov, želatíne.

Medzi nežiaduce účinky patrí astma, anafylaxia, poruchy chovania, bolesti hlavy, nevoľnosť. Sú známe prípady úmrtia astmatikov v súvislosti so siričitanmi.

Príklad potravín s obsahom siričitanov:

rôzne druhy závinov, pekárenské výrobky, všetky druhy octu, šmakoun jemný šalát, kyslá kapusta, sterilizovaná kapusta, rôzne druhy horčice, limi šťava, rybie šaláty, chren, sterilizované zeleniny, zemiakové knedlíky v prášku, ovocné šťavy, mäsové výrobky v aspiku, niektoré druhy kokosového mlieka, balené obložené bagety a chlebíčky, rôzne druhy šalátov s majonézou, rôzne pasty na dochucovanie, pomazánky a dresinky, ovocné nápoje, zemiakové polotovary ako cesto na knedlíky, halušky, kaše, niektoré druhy chleba, mrazené záviny, pizza, knedlíky, bryndzové pirohy, sušené a kandované ovocie, ovocné knedlíky, mrazené cestá, niektoré mliečne produkty, krekry, lupienky, slané tyčinky, smažený syr ako polotovar, sušienky, Be Be keksy, disko sušienky, čokolády so sušeným a kandovaným ovocím, ruské vajce, sušienky pre deti, jemné plnené pečivo, rakytník v mede, chilli omáčka, smotanové nátierky ochutené, sušienky gullón, šumivý vitamín C, tradičné pomazánkové maslo, zemiakové krokety, viedenské párky, šmakoun-krém s koksovou príchuťou, celozrnné musli, celozrnné músli s ovocím a semienkami, čokoláda študentská pečať, orion horská čokoláda so sušenými marhuľami, sušené ovocie, sušené ovocie mix, sušené ovocie s orechmi mix, sušené jablkové krúžky, ovocné pomazánky, džemy, marmelády, čaje, syry, omáčky, koreniace zmesi, zeleninové a strukovinové konzervy, mleté mäso, klobásy, instantné polievky, ovocné šťavy a džúsy, hranolky, spracované mäso, mrazené morské plody, sunquick sirupy, víno, pivo, mäsové polotovary, ovocné tyčinky, perníčky, instantné kaše, proteínové tyčinky, plnené perníky, marlenka, alkoholické nápoje, sekty, likéry....

Vyššie koncentrácie siričitanov sa nachádzajú v zmrazených cestách, rôsoloch, kukuričnom ceste, nakladanej zelenine v náleve, čerstvých hubách, sušených zemiakoch, vínnom octe. Najvyššie koncentrácie až 1000 mg/kg v sušenom ovocí, víne, ovocných šťavách.

Štúdie preukázali, že osoby citlivé reagujú na siričitany v prijatom množstve 20-50 mg. U astamtikov vyvolávajú reakcie už pri dávke 1-5 mg.

Záver

Siričitany sa vyskytujú v takmer každej potravine, je preukázané, že majú negatívny vplyv na organizmus, je nevyhnutné, najmä pre rizikové skupiny ľudí, aby bezpodmienečne čítali etikety na potravinových výrobkoch a týmto výrobkom sa vyhýbali. Siričitany majú aj označenie sulfity, oxid siričitý- sulfur dioxide, rôzne siričitany- sulfite, bisulfite alebo metabisulfite. Výrobca ich môže označiť na výrobku číselným kódom alebo slovným názvom.

Príznaky sa môžu vyskytovať od ľahkých prejavov, až po ťažké život ohrozujúce. Medzi najčastejšie sulfitové alergické reakcie patrí žihľavka, nevoľnosť, tráviace ťažkosti, bolesti žalúdka a hlavy, kŕče, hnačky, respiračné ťažkosti, astmatické prejavy, závrate, svalové kŕče, svrbenie kože.

Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia trpiaci na astmu, potravinové intolerancie a alergie, zápalové ochorenia tráviaceho traktu.

 

zdroj:

https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92107.aspx

www.ferpotravina.cz

Martin Fuchs et al. Potravinová alergie a intolerance, 2016, Mladá fronta a.s.,ISBN 978-80-204-3757-0