Pamajorán obyčajný (oregano) a jeho liečivé účinky

Pamajorán obyčajný (oregano) a jeho liečivé účinky

Keď sa spomenie pamajorán, často nevieme o akú bylinu ide, ale ak spomenieme ľudový názov oregano, vieme, že táto veľmi aromatická bylina sa používa hlavne v stredomorskej kuchyni a Latinskej Amerike. Bez nej sa nezaobíde žiadna pizza či cestoviny, dresingy, grilované alebo vyprážané ryby, zeleninové šaláty či mäsové pokrmy. V tureckej kuchyni sa používa na dochutenie baranieho a jahňacieho mäsa a kebabu. Oregano je jednou z hlavných zložiek talianskych koreniacich zmesí. Ako bylina na dochucovanie jedál sa celkom udomácnila aj u nás.

Pamajorán obyčajný nie je majorán, za ktorý sa často zamieňa. Poznáme ho aj podľa ľudových názvov sobota, červený čaj, dobrá myseľ.

Pamajorán obyčajný je trvalka a vyskytuje sa najmä v Európe a Ázii. Vypestovať si ho môžeme aj v záhrade, je ozdobou nejednej kvetinovej záhrady či skalky. Kvet pamajoránu obyčajného pripomína kvet materinej dúšky. Využitie pamajoránu obyčajného nie je len kulinárske. Obsahuje mnohé látky, ktoré povzbudzujú náš organizmus. Pamajorán obyčajný je liečivá rastlina, ktorá má veľa pozitívnych účinkov na náš organizmus. Listy sú veľmi aromatickej príjemnej vône. Využívajú sa čerstvé a sušené.

Už starí Grékovia oregáno využívali ako symbol radosti a šťastia. Egypťania ho používali ako dezinfekčný prostriedok počas náboženských obradov. V Európe sa začal používať na liečbu migrén a pocitu nepokoja.

Oregano je považované za najúčinnejšie prírodné antibiotikum. Účinkuje proti všetkým druhom plesňových infekcií. Štúdiou bolo zistené, že oregano je účinnejšie pri liečbe infekcií vyvolaných rezistentnými stafylokokmi MRSA ako mnohé antibiotiká. Práve antioxidanty (polyfenoly) obsiahnuté v oregane ničia baktérie, ktoré sú rezistentné na bežné antibiotiká.

Čínski lekári používajú oregano po celé storočia proti zvracaniu, horúčke, hnačkám a kožným problémom. Využíva sa aj pri ochoreniach dýchacích ciest pre jeho expektoračný účinok. Výborné poslúži proti parazitom, inhibuje zápaly v organizme a tým pomáha zabrániť prepuknutiu ochorení na rôznych úrovniach.

Fytochemikálie ako kyselina rozmarínová, tymol a tymochinón obsiahnuté v oregane spolu s antioxidačnými účinkami inhibujú delenie rakovinových buniek a sú predmetom ďalších diskusií o protirakovinových účinkoch.

Medzi jeho ďalšie benefity patrí: priaznivo pôsobí na imunitný systém, pomáha pri migrénach, bolestich kĺbov a svalov, má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje trávenie a vylučovanie žlčových šťiav, detoxikuje pečeň, odstraňuje zápchu, plynnatosť, upravuje vyprázdňovanie, pomáha pri vykašliavaní hlienov a ochoreniach dýchacích ciest. Je výborným upokojujúcim prostriedkom, priaznivo pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, zlepšuje spánok, odstraňuje stres. Omega 3 mastné kyseliny, ktoré oregano obsahuje podporujú zdravie srdcovocievneho systému, vyrovnávajú hladinu cholesterolu.

Oregano môžeme využiť v kuchyni, na prípravu čaju. Na liečebné účinky sa najčastejšie využíva oreganový olej.

Aj napriek tomu, že neboli zistené žiadne vedľajšie, negatívne účinky, benefity oregana užívajme s mierou.

Zdroj:

Carina Rehberg, aktualizované 18.3.2020, zentrum-der-gesundheit.de/artikel/kraeuter-gewuerze/oregano

zdravina.sk, Pamajorán obyčajný (oregano) – účinky, čaj, použitie, Mgr. Ondrej Bielik 16. augusta 2018 in Byliny

foto: Katharina N. Pixabay