Pôsobenie histamínu na srdcovú činnosť

Pôsobenie histamínu na srdcovú činnosť

Cítite búšenie srdca na krku? Všetky snahy o upokojenie zlyhávajú? Nepomáha ani technika nádych a výdych? Žiaľ, ak nám srdce beží ako o preteky, nedokážeme tento stav ovplyvniť vôľou. Je známe, že tachykardia, srdcová arytmia, palpitácia, nízky alebo naopak vysoký krvný tlak môžu byť spôsobené vysokou hladinou histamínu v organizme.

Ako si to vysvetliť

Už vieme, že histamín sa môže viazať na štyri rôzne receptory H1, H2, H3, H4, pričom H1 a H2 receptory sú hlavnými receptormi zapojenými do kontrakcie a srdcovej frekvencie.

Väzba histamínu na H2 receptor ovplyvňuje srdcový rytmus aj silu, akou srdce bije, teda histamín má schopnosť zvýšiť srdcovú frekvenciu. Histamín sa prirodzene vyskytuje vo vysokých koncentráciách v srdci. Ak sa histamín naviaže na receptor H2 môže okrem srdcových arytmií byť príčinou nízkeho krvného tlaku, tzv. hypotenzie a začervenania pokožky. Ak sa histamín naviaže na receptor H1 spôsobuje vazodilatáciu, čiže rozšírenie ciev a to vysvetľuje, prečo niektorí histaminici majú nízky krvný tlak a niektorí majú vysoký krvný tlak alebo kombináciu oboch.

Výskumník a imunológ z Weill Cornell Medical College Doktor Roberto Levi vysvetľuje súvislosť srdcovej arytmie s histamínom. K abnormálnej srdcovej arytmii môže dôjsť vtedy, ak sa uvoľní veľké množstvo histamínu a naviaže sa na receptor H2. A tiež popisuje, ako pôsobí histamín v organizme: Histamín plní funkciu vazodilatátora, to zn., že rozširuje cievy. Toto rozšírenie znižuje odpor srdca, keď pumpuje krv do celého tela a to je dôsledok búšenia srdca, palpitácie a aj poklesu krvného tlaku. Takže to je prvá reakcia na histamín- pokles krvného tlaku a zrýchlenie srdcovej frekvencie. Následne sa krv rozprúdi po celom organizme a dochádza k začervenaniu a zvýšeniu telesného tepla (tzv.zaliatie teplom), čo môže vyvolať panický atak. Často si ľudia zamieňajú záchvat paniky s anafylaktickou reakciou alebo srdcovým infarktom. V skutočnosti ide o nadbytok histamínu v dôsledku rozšírenia ciev a zrýchlenia srdcovej frekvencie. Nízkohistamínovou diétou môžeme takýmto záchvatom paniky veľmi dobre predchádzať. Ďalšie štúdie ukazujú, že blokátory receptoru H2 môžu zabrániť srdcovým arytmiám. Treba pripomenúť, že srdcové arytmie a tachykardie sa častejšie vyskytujú u pacientov, ktorí majú mastocytózu.

Podľa štúdií ma histamín na srdce nielen negatívne, ale aj pozitívne účinky. Ukazujú, že histamín je dôležitý pri regenerácii buniek srdcového svalu po infarkte. Po srdcovom infarkte, ak nie je dostatok histamínu, nastáva zvýšená bunková smrť. Tiež sa ukázalo, že H1 receptor a histamín sú rozhodujúce pri stimulácii srdcových kmeňových buniek na opravu poškodeného srdcového tkaniva.

Tachykardia a srdcové arytmie môžu mať aj iné príčiny:

•    poruchy štítnej žľazy, hormonálne zmeny počas menopauzy, puberty a tehotenstva

•    niektoré potraviny, nadmiera cukru, soli, tukov

•    nadkonzumácia alkoholu, energetických nápojov, kávy

•    potravinové alergie a intolerancie

•    stres, úzkosť, depresia, kolísanie nálad

•    hypo alebo hyperglykémia - nízka alebo vysoká hladina cukru v krvi

•    nedostatok spánku a poruchy spánku

•    ochorenia srdca

Ako si pomôcť, ak nám srdce búši ako o preteky.

Podľa odborníkov môžu pomôcť tieto opatrenia „prvej pomoci“ :

•    Dýchanie zhlboka pravidlom nádych na 4 sekundy, výdych na 7 sekúnd, vydrž 11 sekúnd (4/7/11). Toto cvičenie znižuje krvný tlak.

•    Miesto na krku kde cítime pulz masírujeme prostredníkom a ukazovákom v sede alebo ľahu. Masáž pôsobí stimulačne na karotický sínusový nerv (sinus carotici) a znižuje srdcovú frekvenciu.

•    Stlačíme si nos a so zatvorenými ústami si vtlačíme vzduch do nosa. Vydržíme niekoľko sekúnd. Ďalšou možnosťou je rýchlo vypiť studený šumivý pohár vody, aby sme vyvolali grganie. Obe opatrenia majú zvýšiť tlak v oblasti hrudníka a zastaviť búšenie srdca.

•    Pri dlhotrvajúcich záchvatoch, závratoch a slabosti treba zavolať lekára.

 

zdroj: https://histaminikus.de/blogs/blog/herzrasen-und-histaminintoleranz