Pravý Ženšen – Panax Ginseng

Pravý Ženšen – Panax Ginseng

O liečivých účinkoch bylín niet pochýb. Príroda nás obdarovala veľkým množstvom liečivých bylín, každá má svoj význam, avšak v praxi ich nevieme využiť alebo sa len málo využívajú. Mnohé výskumy nasvedčujú tomu, že by sme mali začať bylinkám dôverovať, veď naši starí a prastarí rodičia nepoznali doplnky stravy, všetky neduhy liečili bylinkami.

V súčasnosti, v dobe liekovej a toxických potravín len veľmi pomaly a zriedka sa stretávame s niektorými bylinkami, ako ich označujú spracovatelia a odborníci, „zázrakmi“ prírody. Za takýto „zázrak“ je považovaná napr. moringa, kalizia voňavá či ženšeň.

A práve ženšen by som vám rada predstavila.

Pravý ženšen, latinsky Panax ginseng, česky všehoj ženšenovitý. Poznáme ženšen ázijský, čínsky ženšen, pravý kórejský ženšen, pestuje sa v Kórei, sibírsky ženšen v Rusku, a tiež sa pestuje v Amerike a Kanade.

Pravý Ženšen – Panax Ginseng je bylina, ktorá sa v liečiteľstve používa viac ako 5000 rokov. Táto bylina sa stala symbolom života na zemi, práve preto, že dokázala prežiť tvrdé klimatické zmeny. Existujú korene staré 300 až 400 rokov. Ženšen pravý má tú schopnosť, že dokáže vegetovať až niekoľko 10tok rokov.

Koreň ženšena má ľudskú podobu, názov ženšen má pôvod z čínštiny, kde džen znamená človek a šen koreň. Koreň ženšena je najsilnejšia a najdôležitejšia časť vhodná na liečebné účely. Ženšen patrí medzi najvýznamnejšie rastliny sveta so svojimi terapeutickými účinkami. Je veľa známych liečivých bylín, ale doteraz nebola na zemi nájdená podobná bylina, ktorá by mala také silné balahodárne účinky ako ženšen. Ideálne je, aby koreň zostal v zemi 6 až 7 rokov, vtedy má najsilnejšie liečebné účinky.

Ženšen má veľa druhov. Preferované sú najmä:

Ázijský ženšen pravý – Panax ginseng, správne Všehoj ázijský. Ide o divokorastúci druh byliny na zalesnených svahoch Kórei .

Americký ženšen – Panax quinquefolius, je druh byliny a pestuje sa v Severnej Amerike a Kanade. Je známe, že Indiáni užívali ženšen na liečebné účely.

Sibírsky ženšen – Eleutherococcus senticosus, slovensky eleuterokok ostnitý, patrí k inému rodu, rastie na severe Ruska a je to jeden z 23 druhov rodu Eleutherococcus senticosus. Nejde o bylinu ale o krík.

Aké má ženšen pozitívne účinky?

Pozitívne účinky ženšenu majú komplexný charakter. Je vedecky preukázané, že ženšen pôsobí pozitívne na centrálnu nervovú sústavu, obehový systém, na sústavu žliaz s vnútorným vylučovaním, imunitný systém. Patrí medzi adaptogeny, sú to látky , ktoré zvyšujú odolnosť voči fyzickému a psychickému vyčerpaniu. Zo starších vedeckých výskumov je zrejmé, že výborne pôsobí pri neurózach, podráždenosti, únave, bolestiach hlavy, migrénach, poruchách sústredenosti, spánku. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že ženšen je možné použiť „ako profylaktické a regeneračné činidlo pre zlepšenie duševnej a fyzickej schopnosti, v prípade slabosti, únavy, vyčerpania a straty koncentrácie a rekonvalescencii“ (WHO Monographs on Selected Medicinal Plant).

Obsah ginsenoidov pomáha pri ateroskleróze, zápaloch, vysokom krvnom tlaku, strese, nespavosti, neplodnosti, poruchách erekcie.

Ženšen má protinádorové účinky, podporuje činnosť imunitného systému, funkciu pečene, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, podporuje pamäť, bystrosť, pomáha pri liečení žalúdočných vredov, ochraňuje tkanivá pred poškodením ožiarením, ťažkými kovmi a toxickými látkami. Vyrovnáva hormonálnu aktivitu mužov aj žien, má antioxidačné účinky, podporuje činnosť nadobličiek, upravuje metabolizmus, spomaľuje starnutie.

Ženšen obsahuje tiež vitamíny, enzýmy, daukosterol, olej, imunostimulujúce polysacharidy a mnoho minerálov vápnik, draslík, fosfor, železo, sodík a síru a iné mikroelementy.

Zloženie prírodných produktov ženšen sa líši podľa toho ako je ženšen spracovaný. Ženšen sa suší na slnku alebo sa parí v cukrovom alebo liehovom náleve a následne sa suší teplom. Ženšen dostať v kapsulách, ako extrakt, čaj, pridáva sa do kávy, čaju, nápojov.

Ženšen sa odporúča užívať 1 mesiac, 1 mesiac prestávka a potom začať ďalšiu kúru.

Ženšen môže mať aj nežiadúce účinky

Prečo je dôležitá prestávka medzi jednotlivými kúrami? Počas užívania sa v tele kumulujú účinky, ktoré môžu spôsobovať negatívne účinky pri užívaní vyšších dávok. Medzi negatívne účinky patrí zvýšený krvný tlak, poruchy trávenia, nespavosť a nervozita.

Spozornieť by mali diabetici pri užívaní ženšenu, pretože môže znížiť hladinu cukru v krvi, tiež ľudia, ktorí užívajú lieky proti zrážanlivosti krvi napr. Warfarin, tí ktorí užívajú diuretika na odvodnenie, by mali užívanie ženšenu konzultovať so svojim lekárom. Neodporúča sa ženšen užívať deťom, tehotným a kojacim ženám, pretože nebola preukázaná bezpečnosť užívania.

V súčasnosti sa ženšen využíva v ľudovom liečiteľstve.

ženšen ženšen

www.ginseng.cz

www.celostnimedicina.cz

foto:pixabay