Prečo by ste sa mali vyhnúť tabletkám na chudnutie

Prečo by ste sa mali vyhnúť tabletkám na chudnutie

Tabletky na chudnutie sa žiaľ stali veľmi populárnymi v posledných desaťročiach a čoraz viac ľudí sa hlási k ich užívaniu, najmä žien a mladých dievčat. Zatiaľ čo na trhu existuje veľa druhov, nemali by byť považované za magické riešenie. V skutočnosti tabletky na chudnutie často prichádzajú s potenciálne nebezpečnými vedľajšími účinkami, ktoré vyvolávajú vážne zdravotné problémy. Prvé tabletky na chudnutie sa začali objavovať v 40 tych rokoch 20. st., keď sa látka amfetamín začala používať na potlačenie chuti do jedla. Neskôr v 60 tych rokoch 20. st. sa využívali na chudnutie hormóny štítnej žľazy, ktoré sa stali hitom.

V poslednej dobe často vidíme v reklamách, v ponuke lekární , fit centrách či v ponuke výživových poradcov, výživových centrách 100% prírodné produkty na chudnutie. Sú v ponuke v mnohých e-shopoch, kde si ich môžete zakúpiť bez toho aby ste svoj problém nadváhy alebo obezity a celkového zdravotného stavu s kýmkoľvek konzultovali o tom, či prípravok je pre vašu individualitu vhodný.

Tabletky na chudnutie sa chovajú v organizme rôznymi spôsobmi. Niektoré zvyšujú metabolizmus, iné potláčajú chuť do jedla, zatiaľ čo niektoré zabraňujú vstrebávaniu tuku v tele. Všetci výrobcovia sľubujú, že vám pomôžu schudnúť v krátkom časovom období bez toho, aby ste zmenili svoj životný štýl.

Mnohé tabletky na chudnutie sú často predávané ako zdravé a prirodzené riešenie, aj v tomto prípade je namieste, ak k nim budete pristupovať s mimoriadnou opatrnosťou.

V posledných rokoch sa vyskytli početné prípady, keď sa tvrdenia výrobcov tabletiek na chudnutie ukázali ako nepravdivé alebo nepodložené. Napríklad FTC žaloval výrobcu tabletiek na chudnutie za klamlivú reklamu v roku 2008. A v roku 2014 sa konalo kongresové vypočutie na vyšetrenie diétnych obvinení proti Dr. Oz.

Pretože väčšina tabletiek na chudnutie nie je regulovaná, môže byť ťažké , takmer nemožné presne vedieť, čo prípravok obsahuje. Je tiež ťažké predpokladať, ako vaše telo reaguje na jednotlivé zložky prípravku na chudnutie. Prípravky na chudnutie majú veľa vedľajších účinkov , napr. nevoľnosť, zvýšený srdcový tep, úzkosti, nespavosť, bolesti hlavy a dokonca môžu vyvolať závislosť.

Tabletky na prevenciu absorpcie tuku nie sú oveľa lepšie. Zložky v takejto tabletkovej diéte zabraňujú telu absorbovať tuk z potravy . Namiesto toho presmerujú a vytláčajú tuk cez hrubé črevo. Z tohto dôvodu tabletka tiež zabraňuje telu absorbovať veľa živín, ktoré sú rozpustné v tukoch , ako sú vitamíny A, D,E a K.

Akú máme alternatívu k tabletkám na chudnutie?

Ľudský organizmus je veľmi zložitý , užívanie rizikových tabletiek na chudnutie môže spôsobiť nerovnováhu v organizme. Najsilnejšou a najbezpečnejšou ochranou proti nadváhe, obezite, srdcovo-cievnym ochoreniam, civilizačným a kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke a iným zdravotným problémom je žiť vyrovnaný, zdravý životný štýl, stravovať sa racionálne, striedmo, používať zdravé a kvalitné potraviny, dostatok pohybu a relaxácie.

Premýšľajte, ako do jedálnička zaradiť kvalitné potraviny, orechy, semená, ovocie, zeleninu. Uprednostňujte zdravé stravovacie návyky a premýšľajte akým spôsobom môžete eliminovať zlé stravovacie návyky, nezdravé potraviny ako rafinovaný biely cukor, rafinovanú bielu múku, priemyselne spracované potraviny, akými alternatívami môžete tieto potraviny nahradiť.

Rovnako ako je dôležitý stravovací režim, je dôležitá aj pohybová aktivita, aspoň 30-45 minút denne.

Nezabúdajte, že je dôležité dbať na zloženie jedálnička pred fyzickou aktivitou a po fyzickej aktivite.

Ak neviete ako na to, poradí vám športový tréner, výživový poradca, dietológ. Neexistuje žiadne zázračné riešenie na zníženie hmotnosti. Tabletky na chudnutie, napriek ich tvrdeniam, sa ukázali byť v niektorých prípadoch dlhodobo neúčinné a dokonca nebezpečné. Bez ohľadu na váš cieľ, správne jedenie a cvičenie je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia.

Zdroj: Nuts.com

Foto: Pixabay