Púpava lekárska

Púpava lekárska

Milovníci záhrad považujú púpavu za nepríjemnú burinu a pritom si neuvedomujú, čo za poklad majú v záhradách. Púpava patrí medzi vzácne liečivé divoké byliny. Nie náhodou sa nazýva Púpavou lekárskou. Je známa svojimi liečivými vlastnosťami.

Prvé záznamy o používaní púpavy ako lieku pochádzajú od arabských lekárov z 10. a 11. storočia a používali ju k liečbe sleziny a pečene. V Nemecku sa začala používať v 16. storočí na liečbu ochorení pečene, obličiek, pri pálení záhy či dyspepsie. V Mexiku sa používa pri cukrovke, v Turecku ako mierne laxatívum, k liečbe cukrovky a ako silné diuretikum. V čínskej medicíne sa mieša s inými bylinami pri ochoreniach horných dýchacích ciest a bronchitíde, hepatitíde a na posilnenie imunitného systému. Jej pozitívne účinky sú spájané aj s reumatickými ťažkosťami, artritídou a je výborným pomocníkom pri ekzémoch a celkovej očiste organizmu.

Aké účinky má púpava lekárska?

Púpava lekárska je z hľadiska priaznivých účinkov na ľudský organizmus využiteľná ako celá bylina. Využíva sa koreň , listy, stonky aj kvety. Mladé listy môžeme pridať do zeleninových šalátov. Z kvetov si môžeme pripraviť med či sirup. Zo sušeného koreňa a listov čaj. Pre svoju horkú chuť je vhodná k liečbe ochorení tráviaceho traktu. Výsledky štúdií preukázali jej protirakovinové účinky. Podporuje činnosť dôležitých žliaz, činnosť pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca, pankreasu, čistí krv, podporuje krvotvorbu, odvodňuje organizmus, priaznivo pôsobí pri liečbe cukrovky. Používa sa pri horúčkach, ekzémoch a dermatitídach, parazitoch. Má silné prečisťujúce vlastnosti, zbavuje organizmus toxických látok. Okrem týchto benefitov sa púpava vyznačuje obsahom vitamínov A, B2, C, D, minerálnych látok ako draslíka, sodíka, mangánu, síry, železa, medi, vápnika, fosforu. Z ďalších látok obsahuje hlavne horčiny, saponíny, chlorofyl, inulín. Štúdie potvrdili v púpave obsah látky desacetylmatricarán, ktorá má protialergickú aktivitu a jej účinok spočíva v tom, že dokáže potlačiť produkciu beta-hexosaminidázy, ktorá sa vyskytuje pri uvoľňovaní histamínu.

Kedy je vhodný zber púpavy lekárskej?

Listy púpavy zberáme od marca do mája, kvety od marca do septembra a koreň v máji, apríli a októbri.

Príprava čaju na očistu nielen pečene:

50 g koreň púpavy lekárskej, 20 g koreňa čakanky, 30 g medovky lekárskej, 10 g vňate lastovičníka väčšieho, ½ l vody.

Jednu PL zmesi zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10 minút a precedíme. Pijeme 3x denne pred jedlom.

Čaj môžeme pripraviť len zo samotných púpavových listov.

 

zdroj:https://www.ndr.de/ratgeber/garten/Loewenzahn-Unkraut-oder-Heilpflanze,loewenzahn172.html

Lukáš Hleba, Miroslava Císarová, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita Cyrila a Metoda v Trnave, uvedené na http://www.scicell.org/

Anna Kopáčová, Zdravie z byliniek, Fortuna Libri, Bratislava 2018, ISBN 978-80-8142-813-5