Sorbitol-príčina tráviacich ťažkostí

Sorbitol-príčina tráviacich ťažkostí

Medzi veľmi časté intolerancie patrí intolerancia na sacharidy, najčastejšie na laktózu – mliečny cukor a fruktózu – ovocný cukor. Okrem fruktózovej intolerancie a intolerancie laktózy existuje ešte jedna často sa vyskytujúca porucha a to intolerancia sorbitolu. Neznášanlivosť sorbitolu často sprevádzajú iné intolerancie. Neexistuje sama o sebe, často je sprevádzaná inými intoleranciami. Aké sú príčiny a je intolerancia na sorbitol vyliečiteľná?

Všetko, čo potrebujete vedieť o intolerancii na sorbitol

Sorbitol sa vyskytuje prirodzene v ovocí spolu s fruktózou. V súčasnosti je moderné nahrádzať prirodzený cukor rôznymi náhradami, medzi ktoré patrí aj sorbitol. Sorbitol (cukrový alkohol) či D-glucitol sa priemyselne vyrába zo sacharózy, ktorá sa hydroliticky štiepi na glukózu a fruktózu. Tento proces môže prebiehať chemicky alebo biologicky pomocou enzýmov. V potravinárstve a farmaceutickom priemysle sa využíva ako zvlhčovadlo a sladidlo. Sladivosť oproti bežnému cukru je nižšia, dosiahnete ním približne 60 % sladivosti repného cukru.

Podľa portálu Fér potravina nie je vhodný pre deti, je označený známkou škodlivosti 3. Vo vyšších dávkach môže spôsobiť hnačku, črevné ťažkosti, nafukovanie, plynatosť. U citlivých ľudí pôsobí ako preháňadlo. Nežiaduce účinky sa môžu vyskytnúť po konzumácii vyššej ako 25 až 30 mg. Žiaľ, výrobcovia nemajú povinnosť uvádzať množstvo sorbitolu na etikete. Sorbitol môže zmeniť vstrebateľnosť niektorých liekov, ktoré sú buď menej účinné alebo naopak toxické.

V prípade sorbitolovej intolerancie (sorbitolová malabsorpcia) tenké črevo nedokáže absorbovať sorbitol vôbec alebo len v malých množstvách. Cukrový alkohol vstupuje do hrubého čreva a tam je štiepený baktériami hrubého čreva na mastné kyseliny s krátkym reťazcom, pri čom vzniká oxid uhličitý a vodík. Diabetici sladidlo väčšinou dobre znášajú, keďže sa metabolizuje nezávisle od inzulínu, a preto hladina cukru v krvi stúpa len minimálne.

Prečo sa intolerancia na sorbitol často vyskytuje spolu s intoleranciou fruktózy?

Existujú rôzne typy intolerancie na sorbitol. Na jednej strane ide o izolovanú forma, na druhej strane o kombinovanú intoleranciu na sorbitol a fruktózu. Izolovaná malabsorpcia sorbitolu znamená, že sa vyskytuje samostatne bez ohľadu na to, koľko fruktózy skonzumujeme. V kombinovanej forme naopak postihnutí trpia aj intoleranciou fruktózy. Táto kombinovaná forma sa vyskytuje oveľa častejšie. Ľudia s intoleranciou fruktózy by sa mali stále vyhýbať potravinám s obsahom sorbitolu, pretože fruktóza a sorbitol sa metabolizujú rovnakou cestou. To znamená, že organizmus nie je schopný správne obsorbovať fruktózu a sorbitol v tenkom čreve, jeho kapacita je inhibovaná. Sorbitol sa tiež môže metabolizovať na fruktózu, čo môže znásobiť ťažkosti.

Ako sa prejavuje intolerancia na sorbitol

Ako pri väčšine potravinových intolerancií, ako histamínovej intolerancii, celiakii, intolerancii na fruktózu a laktózu aj pri intolerancii na sorbitol, môžeme pociťovať rôzne príznaky a v rôznej intenzite, ide najmä o tráviace ťažkosti. Prejavy sa dostavia už po niekoľkých minútach až 48 hodinách po skonzumovaní sorbitolu. Prejavy, ich intenzita a závažnosť závisia od množstva sorbitolu v potravine. Ak ide o kombináciu intolerancie fruktózy a sorbitolu, môžu sa vyskytnúť viaceré príznaky.

Medzi typické príznaky patrí:

•    hnačka alebo zápcha

•    bolesti brucha a kŕče

•    plynatosť a nafukovanie

•    únava

•    nevoľnosť

•    zápach z úst

•    grganie

•    tuková stolica

Diagnostika intolerancie na sorbitol

Intolerancia na sorbitol sa zisťuje podobne ako intolerancia na fruktózu a laktózu pomocou dychového testu a najčastejšie ho vykonávajú gastroenterológovia. Test spočíva v tom, že pacient vypije nalačno roztok sorbitolu a výdych sa testuje každých 30 min. Počas testu sa sorbitol dostáva do hrubého čreva, kde ho spracúvajú baktérie, ktoré produkujú vodík, ktorý sa dostáva z krvi do pľúc a odtiaľ sa vylučuje dychom. Obsah vodíka napovedá o tom či je prítomná intolerancia na sorbitol. Čím vyšší obsah vodíka vo výdychu, tým je väčšia pravdepodobnosť že u daného jedinca ide o intoleranciu na sorbitol.

Stravovací režim pri intolerancii na sorbitol

Najdôležitejšie je vylúčiť zo stravy potraviny s obsahom sorbitolu po dobu aspoň 4 týždňov. Počas tejto doby sa odporúča skonzumovať max 0,5 g sorbitolu denne i keď je ťažké stanoviť túto hodnotu. Rovnako sa treba vyhýbať aj iným alkoholovým cukrom. Počas tejto doby by sa mal tráviaci trakt zregenerovať a odporúča sa znova postupne zaraďovať do jedálnička potraviny s obsahom sorbitolu a takto skontrolovať či ich tolerujeme a v akom množstve. Je to ten istý princíp ako pri histamínovej a fruktózovej intolerancii a tiež pri laktózovej intolerancii. Ak sa po opätovnej konzumácií potraviny s obsahom sorbitolu znova prejavia ťažkosti, je potrebné danú potravinu z jedálnička vylúčiť. Treba mať na pamäti, že prejavy sa môžu dostaviť aj do 48 hodín od konzumácie danej potraviny. Rovnako ako pri histamínovej a fruktózovej intolerancii a tiež intolerancii na laktózu aj pri intolerancii na sorbitol je znášanlivosť veľmi individuálna. V prípade, že nie sme schopní spracovať laktózu vôbec, teda enzymatická činnosť je na 0, treba z jedálnička mlieko a mliečne výrobky vylúčiť úplne alebo odsledovať toleranciu bezlaktózových mliečnych výrobkov. Nie je známe či v našich podmienkach je možné zistiť biopsiou z tenkého čreva na aké percento máme funkčnú enzymatickú činnosť pri spracovaní fruktózy a sorbitolu.

Príčinou vzniku potravinových intolerancii sú rôzne ochorenia tráviaceho traktu, ako dysbióza, priepustné črevo, zápaly čriev, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, a i. Ak sa príčiny neliečia, výsledkom môžu byť ďalšie ochorenia.

Ktoré potraviny obsahujú veľa sorbitolu?

Ktorým potravinám by sme sa mali vyhýbať? Sorbitol sa používa aj ako prídatná látka v priemyselne spracovaných potravinách, polotovaroch, liekoch, doplnkoch stravy. Je dôležité, aby sme venovali pozornosť etiketám na výrobkoch, ktoré vypovedajú o zložení a výživových hodnotách. Sorbitol je na výrobkoch uvádzaný ako E420. E 432, E433, E434, E435 a E436. Ako konzervačná látka sa sorbitol používa v pekárenstve do chleba a pečiva, sladkého pečiva a ostatných pekárenských výrobkoch, ďalej v cukrovinkách, cukríkoch, sladkostiach, keksíkoch, nápojoch, žuvačkách, zmrzlinách, rybacích polotovaroch, rastlinných šľahačkách a šľahačkách v sprejoch, sirupoch a i . Čokoláda sama o sebe sorbitol neobsahuje, ale plnky z čokolády a praliniek áno, aby chránili potravinu pred vyschnutím. Sorbitol sa pridáva aj do mäsových výrobkov a polotvarov z mäsa. Obsah sorbitolu v prírodných potravinách je tiež vysoký, a preto je dôležité vyhýbať sa im počas eliminačnej fázy. Patria sem predovšetkým rôzne druhy zeleniny, ovocie a kôstkové ovocie a alkohol, napr. :

•    sušené ovocie

•    karfiol

•    paradajky

•    hrušky

•    jablká

•    slivky

•    čerešne

•    marhule

•    slivky

•    marhule

•    hrozno

•    hrozienka

•    jarabina

•    červené a biele víno, pivo

Okrem sorbitolu môžu problémy spôsobovať aj iné náhrady cukru, napríklad xylitol (brezový cukor alebo E 967), palatinit alebo izomalt (E 953), manitol (E 421) a laktitol (E 966).

Potraviny s nízkym obsahom sorbitolu sú odporúčané, avšak aj tu treba byť opatrný a nepreháňať to s množstvom. Tak ako pri histamínovej intolerancii, treba dbať na čerstvosť zeleniny a ovocia a aby ovocie nebolo prezreté. Nízky obsah sorbitolu obsahuje napr.:

•    paprika

•    biela cibuľa

•    špargľa

•    šalát

•    brokolica

•    fenikel

•    paštrnák

•    špaldové cestoviny

•    zemiaky

•    ryža

•    obilniny napríklad ovos

•    jogurt, syr gouda

•    ostružina

•    kaki

•    ríbezle

•    melón

•    cuketa

•    tekvica

•    kokos

•    mrkva

•    čučoriedky

Ak trpíme na fruktózovú intoleranciu treba byť obzvlášť pozorný aj pri týchto potravinách, pretože mnohé obsahujú nielen fruktózu ale aj fruktany.

Môžeme hovoriť o spojení spojenie sorbitolom a histamínom?

Priama súvislosť nie je známa, ale veľa ľudí trpí multiintoleranciou , to zn. že majú viacero intolerancií súčasne, najčastejšie ide o histamínovú, fruktózovú intoleranciu a intoleranciu na laktózu. Mnohí jedinci prežívajú strach z jedla, obmedzujú sa len na niekoľko málo potravín. Tento stav vedie k narušeniu črevného mikrobiomu, pretože črevné baktérie potrebujú papať rôzne súčasti potravín.

Ako si pomôcť pri riešení intolerancie na sorbitol

Aby sme sa vyhli závažným ťažkostiam a prejavom, môžu pomôcť tieto užitočné rady:

•    Využiteľnosť sorbitolu v tenkom čreve zvýšime, ak budeme potravinu obsahujúcu sorbitol konzumovať s tukom a bielkovinami. Táto kombinácia eliminuje nepríjemné prejavy.

•    Zelenina v prirodzenej podobe je lepšie tolerovaná ako zelenina spracovaná- varená, dusená.

•    V eliminačnej fáze sa odporúča vyhýbať ťažko stráviteľným celozrnným obilninám, ktoré môžu blokovať toleranciu sorbitolu. Mali by sme sa vyhnúť nafukovacej zelenine, ako cibuľa, kapusta, brokolica, kel a pod. Jedlo treba dostatočne spracovať v ústach, jesť menšie porcie a dodržiavať pitný režim.

•    Úplné vylúčenie potravín s obsahom sorbitolu sa neodporúča, pretože sa môže zhoršiť schopnosť čreva rozkladať ho. Okrem toho je potrebné, aby sme prijímali dostatok výživných látok.

•    S náhradami cukru treba byť opatrný. Medzi vhodnejšie a v malom množstve patrí pravý brezový cukor vyrobený vo Fínsku.

•    Pozor na potraviny určené pre diabetikov, alebo potraviny s označením „bez cukru“. Zväčša obsahujú ako náhradu cukru práve sorbitol.

•    Najlepšie je konzumovať čerstvé jedlo a to ako z pohľadu histamínu, tak ak z pohľadu fruktózy a sorbitolu.

 

zdroj: https://histafit.de/sorbit-und-histamin-intoleranz/