Správny prísun jódu pri histamínovej intolerancii

Správny prísun jódu pri histamínovej intolerancii

Jód patrí medzi dôležitý stopový prvok, ktorý sa podieľa nielen na udržiavaní dôležitých telesných funkcií, je rozhodujúci najmä pre správnu funkciu štítnej žľazy, až 80% jódu, ktorý každý deň skonzumujeme, spotrebuje práve štítna žľaza pre svoju funkciu.

Ochorenie štítnej žľazy z roka na rok stúpa. Podľa štatistík približne 5 zo 100 ľudí trpí na hypotyreózu, 1 zo sto 100 ľudí trpí hypertyreózou a asi 10% populácie má autoimunitné ochorenie Hashimotový syndróm. Ľudia s histamínovou intoleranciou tiež často trpia dysfunkciou štítnej žľazy a pacienti s Hashimoto často trpia histamínovou intoleranciou.

Aké je spojenie medzi histamínom a hormónmi štítnej žľazy?

Žírne bunky a štítna žľaza sa navzájom ovplyvňujú. Túto spojitosť je ešte potrebné hlbšie preskúmať, avšak niektoré súvislosti sú už známe:

•    Funkcia čreva úzko súvisí s hormónmi štítnej žľazy. Zohrávajú veľkú úlohu pri pohybe čriev. Ovplyvňujú ako rýchlo sa potrava posúva tráviacim traktom a teda aj peristaltiku čriev. Ak je hladina hormónov nízka, tento proces sa spomalí a môže dochádzať k zápche.

•    Narušené črevo zasa spôsobí, že sa zníži alebo úplne zastaví sekrécia enzýmu odbúravajúceho histamín DAO. Hladina histamínu v čreve sa zvyšuje.

•    Hormón štítnej žľazy trijódtyronín (T3) a jeho metabolity sú uložené v žírnych bunkách. Uvoľnenie zo žírnych buniek môže spôsobiť svrbenie, zápal a citlivosť na bolesť sa zvyšuje.

•    Nedostatočná činnosť štítnej žľazy vedie k zvýšeniu počtu žírnych buniek v tkanive štítnej žľazy.

•    Keďže histamín (ako tkanivový hormón) a štítna žľaza sú úzko spojené s hormonálnou rovnováhou, ich nerovnováha sa vždy prejaví na žírnych bunkách a zároveň na štítnej žľaze.

•    Žírne bunky obsahujú receptory pre hormóny T3 a TSH („hormón stimulujúci štítnu žľazu“). Hormón TSH stimuluje štítnu žľazu k tvorbe hormónov štítnej žľazy.

•    Hormón T3 tiež zvyšuje koncentrácie histamínu v hypotalame a mozgovej kôre.

•  Ďalej sa zistila súvislosť medzi autoimunitnými ochoreniami štítnej žľazy (Hashimoto) a zvýšenou aktivitou žírnych buniek.

Ako je to s nadbytkom a nedostatkom jódu?

Pre správne fungovanie štítnej žľazy je v prvom rade veľmi dôležitý dostatočný príjem jódu. Syntetický jód pridávaný do potravín a umelá jódovaná kuchynská soľ však nie sú vhodné na zmysluplné zásobovanie organizmu jódom . Keďže jód je stopový prvok, ako už názov napovedá, je potrebný len v malom množstve a telo ho dokáže spracovať len v malom množstve.

Takmer všetky hotové spracované výrobky obsahujú jód z toho dôvodu, že sa do nich pridáva kuchynská soľ obohatená umelým jodidom draselným. Či už v pekárni v rožkoch a pečive, u mäsiara v údenárskych výrobkoch a dokonca aj hospodárske zvieratá sú kŕmené krmivami s obsahom umelého jódu. To znamená, že mliečne a mäsové výrobky obsahujú oveľa viac jódu ako predtým (až 30-krát viac). Pri bežnom konvenčnom stravovaní je denná potreba jódu veľmi rýchlo prekročená. Podľa odborníkov, prebytočný jód sa črevami odstraňuje, ak sú v dobrej kondícii. Pri potravinových intoleranciách a iných ochoreniach tráviaceho traktu, môže byť tento proces narušený. To má za následok zaplavenie tela umelo získaným jodidom draselným. V dôsledku tohto prebytku je štítna žľaza rýchlo preťažená a reaguje dysfunkciou. Využitie jódu štítnou žľazou je narušené a napriek preťaženiu jódom môžu ľudia trpieť jeho nedostatkom. Príznaky nedostatku jódu:

•    extrémna únava

•    nedostatok energie

•    poruchy rastu a vývinové poruchy

•    problémy so sústredením sa

•    citlivosť na chlad

•    pocit napätia a tlaku v hrdle

•    sťažené dýchanie a ťažkosti s prehĺtaním

•    kožné prejavy

•    depresie, ADHD

•    struma, hypotyreóza

Nedostatok jódu môže spôsobiť:

•    lieky, ktoré blokujú absorpciu jódu, napr. účinná látka lítium v antidepresívach, účinná látka sulfónamidy, aspirín

•    vysoké hladiny dusičnanov v potravinách v dôsledku umelých hnojív

•    fajčenie

•    vegánska a vegetariánska strava

•    gastrointestinálne ochorenia

•    potraviny obsahujúce goitrogény, ako kapusta, karfiol, brokolica, horčica, cibuľa, cesnak

Hladinu jódu v organizme je možné zmerať jednoduchým krvným testom v certifikovanom laboratóriu, alebo požiadaním u praktického lekára, alebo lekárom špecialistom. Zároveň sa odporúča zmerať hladiny hormónov štítnej žľazy a hypotalamu – hormón TSH, ktorý stimuluje štítnu žľazu k tvorbe hormónov T3 a T4. Nedostatok jódu znižuje sérovú hladinu celkového tyroxínu (T4).

Ak ide o nedostatok jódu v sére, treba tento deficit vyrovnať, pretože následky nedostatku jódu sú vážnejšie a môžu vážne narušiť rovnováhu v celkovej hormonálnej oblasti organizmu, čo následne môže zhoršiť histamínovú intoleranciu. Dopĺňať jód by sme mali predovšetkým stravou, ak toto nestačí, je potrebné siahnuť po vhodných doplnkoch stravy a zároveň je potrebné dodržiavať nízkohistamínový stravovací režim, vyvarovať sa stresu. O užívaní doplnkov stravy je potrebné poradiť sa so svojim lekárom, lekárom špecialistom, kvalifikovaným nutričným terapeutom, dietológom či výživovým poradcom.

Aké funkcie vykonáva jód v organizme

Jód neovplyvňuje len zdravie štítnej žľazy. Tento stopový prvok hrá dôležitú úlohu v mnohých ďalších funkciách v našom organizme.

● je antioxidant a lapač voľných radikálov, a preto sa podieľa na správnej činnosti imunitného

systému

•    má pozitívny vplyv na správny metabolizmus tukov

•    podieľa sa na tvorbe tepla v organizme

•    prispieva k rastu a vývoju – najmä mozgu a kostí.

•    hrá úlohu v energetickom metabolizme, udržiava pokožku zdravú

•    podieľa sa na fungovaní nervového systému a normálnych kognitívnych funkciách

Naše telo si jód nedokáže samo vyrobiť ani uložiť. Preto je dôležité, aby bol jód dodávaný zvonku. Jedinci, ktorí majú histamínovú intoleranciu by sa mali vyhýbať potravinám s pridaným umelým jódom, pretože tieto často nie sú tolerované. Najlepšie je preto vyberať potraviny s prirodzeným obsahom jódu.

Jód je prirodzene obsiahnutý v nasledujúcich nízkohistamínových potravinách (bio, eko kvalita a správna výrobná prax)

•  morské ryby, čerstvo ulovené spracované a hlbokozmrazené priamo na mori, najlepšie v bio kvalite (losos, treska, plates, pstruh, zubáč - test individuálnej tolerancie )

•  zelená listová zelenina, bio mäso, obilniny, vajcia, mliečne výrobky v bio,eko kvalite, morská nespracovaná soľ,

Na pokrytie dennej potreby jódu okrem iných potravín stačí zjesť 60 - 120 g tresky 2-3x do týždňa. Výborným zdrojom prirodzeného jódu je arónia.

 30.12.2023

zdroje:

Landucci E, Laurino A, Cinci L, Gencarelli M, Raimondi L. Hormón štítnej žľazy, metabolity hormónov štítnej žľazy a žírne bunky: Menej preskúmaný problém. Front Cell Neurosci. 2019;13. doi:10.3389/fncel.2019.00079  I. Elmadfa, Nutričná veda, 3. vydanie. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, 2015. 

http://www.vitalstoff-lexikon.de/Spurenelemente/Jod/Lebensmittel.html 

https://www.eucell.de/ernaehrung/ernaehrungslexikon/urenelementttel undlebensmi

https://www.dge.de/forschung/referenzwerte/jod/?L=0

https://histaminikus.de/blogs/blog/die-richtige-jodversorgung-bei-einer-histaminintoleranz