Toxické látky v každodennom živote

Toxické látky v každodennom živote

Čoraz viac ľudí v mladom a produktívnom veku, ale aj starší sa cítia unavení, majú nedostatok energie, špatné trávenie, sú podráždení, upadajú do depresie, úzkostí, trpia poruchami spánku, ťažko zaspávajú, v noci sa často budia, bdejú, infekcie sa objavujú častejšie a často pociťujú, že ich pracovný výkon je slabý a nie sú schopní vykonávať bežné denné aktivity. K tomu sa často pridáva chronický stres , ktorý ich vťahuje stále hlbšie do telesných prejavov a neskoršie aj s následkom ochorenia. Prvou myšlienkou je návšteva lekára, ktorý buď okamžite predpíše chemické lieky a v lepšom prípade napíše odporúčanie k odborníkovi. V súčasnej dobe nie je optimálne ani jedno riešenie, pretože lieky neriešia problém, len potláčajú prejavy, v druhom prípade čakacie doby na vyšetrenie u odborníka sa často preťahujú aj na niekoľko mesiacov. V takomto prípade každý, kto si to môže finančne dovoliť, by mal vyhľadať terapeutov, ktorí vedia odhaliť kde je problém, alebo navštíviť certifikované laboratórium a nechať si urobiť vhodné laboratórne testy, ktoré odhalia výraznú toxickú kontamináciu (najmä ťažké kovy, toxické látky prijaté zo stravy, zmäkčovadlá z plastových fliaš a pod.), ďalej to môžu parazity, vírusy, narušená črevná mikroflóra, nedostatok mikro živín a stopových prvkov. Výsledkom môže byť chronický zápal, autoimunitné ochorenia, potravinové intolerancie a alergie a mnohé ďalšie ochorenia. Škodlivé faktory zo životného prostredia z vody, ovzdušia, potravín, z pôdy, v našich domovoch, v čistiacich prostriedkoch, v kozmetike a liekoch pribúdajú a tým aj viac zaťažujú náš organizmus výsledkom čoho je narušené zdravie a aj v konečnom dôsledku prepuknutie ochorenia. O zvyšok sa postará stravovanie vo fast foodoch, konzumácia vysokospracovaných potravín, alkohol, fajčenie a iné návykové látky. Ak trpíme aj poruchou detoxikácie, naše detoxokačné orgány nepracujú správne, sú preťažené, toxické preťaženie nám môže skôr či neskôr spôsobiť zdravotný problém. Citlivým jedincom stačí malá koncentrácia toxickej látky, iným sa za tie roky nahromadí veľa, kým sa choroba prejaví, no v určitom momente sa to prevalí a organizmus nám dá najavo, že niečo nie je v poriadku.

Tí jedinci, ktorí sú citliví na histamín, môžu na toxické látky reagovať rôznymi prejavmi a v rôznej intenzite, pretože vo väčšine prípadov tieto látky pôsobia v organizme ako uvoľňovače histamínu. Tiež treba spomenúť, že histaminici často trpia poruchou prirodzenej detoxikácie, ochoreniami čriev a celkove oslabeným trávením. Nahromadené toxíny v organizme v jednotlivých orgánoch oslabujú metabolizmus, funkciu pečene, žlčníka, obličiek a čriev. Niektoré toxíny ako hliník sa môžu usadzovať v mozgu a viesť k neurologickým ťažkostiam.

Čo máme teda robiť, aby sme sa v čo najväčšej miere vyhli toxínom?

Najprv sa musíme naučiť ich rozoznávať, vedieť ako sú označované, ako sa vyrábajú, na aké účely, funkcie sa používajú a tiež je dôležité, kde hľadať tieto informácie (FÉR potravina, Tajemství výrobcu potravin od Ing. Vita Syrového,….) a ako sa chrániť. Alternatívna lekárka Edda Federspielová upozorňuje na 2 prídavné látky, ktoré sa teraz hojne pridávajú do mnohých potravín a ktorým by sme sa mali vyhýbať, sú to:

•    Kyselina citrónová označenie E330

Prísada do ovocných štiav, ľadových čajov, konzerv, džemov, ovocných žuvačiek, zmrzliny, mliečnych výrobkov, instantných nápojoch, majonéz, syrových nátierok atď. a bohužiaľ aj do mnohých biopotravín. Vždy si treba prečítať zoznam zložiek, ktoré daná potravina obsahuje. Kyselina citrónová nemá nič spoločné s prírodnou formou kyseliny citrónovej! Vyrába sa priemyselne a v súčasnosti sa pridáva do mnohých potravín. Bohužiaľ nepôsobí len ako konzervant, zabraňuje aj rastu baktérií, kvasiniek a plesní. V tukoch a olejoch zabraňuje žltnutiu, zmenám vo farbe a pôsobí ako antioxidant. Používa sa v mnohých potravinách, kozmetike, vo farmaceutickom priemysle a chemickom priemysle. Celosevetová výroba predstavuje 1,7 mil ton ročne a polovica produkcie pochádza z Číny. Synteticky vyrobená kyselina citrónová ma aj schopnosť viazať ťažké aj ľahké kovy a pôsobiť tak negatívne na mozog s predvídateľnými zdravotnými následkami!

•    Glukóza a fruktóza

Existuje niekoľko štúdií, ktoré skúmali účinky glukózy a fruktózu na zdravie. Štúdia Jamesa Ruffa a Wayna Pottsa z University of Utah (USA) z roku 2015 ukazuje, že glukóza je zdraviu výrazne škodlivejšia ako samotný cukor. Ďalšia štúdia z roku 2017 publikovaná v časopise Nutrients dospela k záveru, že pravidelná konzumácia glukózy môže zvýšiť riziko obezity, vysokej hladiny cukru v krvi, narušiť zdravie zubov, riziko vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb. Dnes je už všeobecne známe, že zvýšená konzumácia cukru mimoriadne poškodzuje naše zdravie. Glukóza a fruktóza nie je práve tou správnou alternatívou.

Mali by sme sa čo najviac vyhýbať

•    Potravinám z konvenčného pestovania a výroby - zvyšky pesticídov vrátane glyfosátu. Ekologické suroviny a potraviny často nie sú drahšie ako tie konvenčné vysokospracované. Orientujme sa na miestne ekologické farmy a farmárov, pestovateľov.

•    Kontaminovaným potravinám v dôsledku prerušenia chladiaceho procesu, nehygienického spracovania, fumigácie (najčastejšie patogény: salmonela, kampylobakter, listéria) sú zvyčajne možné v balených potravinách, ako sú hotové šalátové zmesi, hotové jedlá, ale aj v syroch a klobásach a iných druhoch spracovaného mäsa.

•    Umelým príchutiam, arómam, zvýrazňovačom chuti, farbivám, glutamátom (nezamieňať s L-glutamínom!) , konzervačným látkam, sladidlám , zahusťovadlám , napr. Karagén E407 vedie k poškodeniu črevnej steny (štúdia Hilgers & Hoffmann) a pod.

•    Vajciam, mäsu, rybám z priemyselného chovu (aqua kultúra) predstavujú používanie antibiotík, hormónov a iných toxických látok.

•    Vegánskym/vegetariánskym hotovým výrobkom, zvyčajne obsahujú veľa prísad a často majú vysoký obsah soli.

•    Morským rybám a plodom mora, riasam, sú kontaminované ortuťou, PCB, mikroplastmi.

•    Potravinám, ktoré môžu byť napadnuté parazitmi, najmä v sushi, surových rybách, surovom mäse.

•    Liekom a doplnkom stravy s prísadami, ako je oxid titaničitý, farbivá a konzervačné látky atď. (vyhnite sa, ak je to len trochu možné. O alternatívach sa poraďte so svojím lekárom).

•    Pleseň. Pleseň nikdy neodrezávajte ani neodstraňujte, ale kontaminované potraviny zlikvidujte!

•    Akrylamid v hranolkách,šiškách a iných pečených a pražených potravinách.

•    Pozor aj na výber riadu, používať by sme mali liatinové panvice a nádoby, nerezové alebo keramické nádoby a panvice.

•    Pozor aj na hliníkovú fóliu – alobal. Kyseliny v potravinách rozpúšťajú vysoko toxický hliník z fólie a zjeme ho s potravinou!

•    Hliníkové fľaše na tekutiny  určené pre šport, turistiku, cyklistiku a pod. nahradíme nerezovými alebo sklom.

•    Zmäkčovadlám (mikroplasty) , napríklad v plastových fľašiach, plastových skladovacích boxoch, potravinových fóliách, morských rybách a mäkkýšoch

•    Škodlivým látkam v kozmetike a čistiacich prostriedkoch, nepoužívať chemické voňavky, parfémy, vonné sviečky, chemické éterické a esenciálne oleje a pod.

•    Toxickým látkam v našich domovoch, napríklad výpary z nábytku, kobercov, matracov, farieb... Pozor na pleseň vo vlhkých, chladných, nevetraných miestnostiach a bytoch spôsobuje značné zdravotné problémy.

•    Ťažkým kovom, ako olovo, ortuť, kadmium, arzén atď. Podľa spotrebiteľského poradenského centra z júla 2023 bola kontaminácia ťažkými kovmi zistená okrem iného v týchto produktoch: zvýšený obsah kadmia, olova a ortuti v morských rybách, kôrovcoch a mäkkýše, v morských riasach, ale aj v mnohých doplnkoch výživy. Pozornosť upútali najmä niektoré ajurvédske doplnky stravy. Vysoké hladiny kadmia môže obsahovať kakao, ľanové a slnenčnicové semiačka, v píniových orieškoch a sušených hubách. Ökotest nedávno zistil v mnohých odrodách ryže vysoké hladiny arzénu, kadmia, pesticídov a zvyškov minerálnych olejov. Ak jete veľa ryže, určite by sme sa mali zaujímať o odrody, ktoré sú pre nás bezpečné. Konzumácia potravín, ktoré sú vysoko kontaminované ťažkými kovmi vedie k chronickým infekciám, parazitom a iným ochoreniam.

•    Stomatológia, amalgámové plomby uvoľňujú toxíny a zaťažujú celý organizmus.

•  EMP - elektromagnetické polia, rádiové a mobilné žiarenie atď. narúšajú náš spánok a tým aj našu detoxikáciu a regeneráciu organizmu. Žiadny mobil vedľa postele! WiFi v noci vypnúť!

Súhrn všetkých týchto toxínov škodí nášmu zdraviu a urobili by sme dobre, keby sme nimi naše telo zaťažovali čo najmenej. Vyhýbanie sa toxínom je prvým krokom k čisteniu organizmu!

Detoxikácia je málo užitočná, ak nezmeníme svoj životný štýl a organizmus neustále zaťažujeme toxickými látkami. 

Treba zdôrazniť, že vyhýbanie sa toxínom a detoxikácia je úloha na celý život!

Čo povedať na záver?

Je nevyhnutný návrat k prírode!

Nakupujme lokálne, ak je to možné uprednostňujeme bio a eko potraviny.

Nakupujme potraviny bez prísad, teda jednodruhové nespracované potraviny a suroviny.

Jedlo si pripravujme denne čerstvé.

Vyhýbajme sa priemyselne spracovaným potravinám, hotovým jedlám a rýchlemu občerstveniu.

Vyhýbajme sa alkoholu a fajčeniu.

Pri veciach každodennej potreby a bytového zariadenia dbajme na ekologické označenie, ekoznačky.

 

zdroj: https://histaminikus.de/blogs/blog/gifte-im-alltag-vermeiden, text podľa alternatívnej lekárky Eddy Federspielovej 

obr.: prevzatie od FÉR potravina