Trávenie ovplyvňuje naše celkové zdravie

Trávenie ovplyvňuje naše celkové zdravie

I napriek tomu, že sa stravujeme zdravo, jedlo si pripravujeme z najkvalitnejších a prirodzených potravín, sa u nás môžu prejaviť potravinové intolerancie, oslabený imunitný systém a celkovo sa zle cítime. Jednou z príčin môže byť nedostatočné narušené fungovanie trávenia, spomalený metabolizmus, rôzne počínajúce ochorenia. Ak organizmus nedokáže správne rozložiť jedlo, ktoré prijímame a dostatočne vstrebať výživné látky dochádza k rôznym zdravotným nežiadúcim prejavom a ťažkostiam. V dôsledku zlého spracovania stravy dochádza v tráviacom trakte ku kvaseniu, vzniku toxických látok, ktoré môžu začať poškodzovať orgány a systémy v organizme. Téma správneho a zdravého trávenia je stále podceňovaná a odborná aj laická verejnosť tejto téme nevenuje dostatočnú pozornosť. Spotreba liekov pri zažívacích problémoch, pálení záhy- refluxe sa stále zvyšuje, bez toho aby sa pátralo po príčine. Podľa odborníkov, zlé trávenie dosahuje epidemiologické rozmery, čoho dôsledkom je vznik rôznych potravinových intolerancii, zápalových ochorení tráviaceho traktu. Dr. Jonathon Wright dospel k záveru, že až 90% ľudí trpí nedostatkom žalúdočných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na zdravé trávenie. Nedostatok tráviacich štiav často vedie k mnohým problémom, napr.

1. Nedostatočné trávenie a vstrebávanie bielkovín či aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre viac ako 50 000 funkcií v organizme človeka, nepriaznivo ovplyvňuje náladu, funkciu a obnovu buniek, orgánov, kostí a tkanív.

2. K nedostatku životne dôležitých vitamínov a minerálnych látok- vápnika, magnézia, fosforu, zinku, železa, bóru.

3. Nedostatok kyseliny chlorovodíkovej spôsobuje nedostatočné vstrebávanie vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný pre zdravú nervovú sústavu, zdravý mozog, kardiovaskulárny systém, ovplyvňuje zdravú tvorbu červených krviniek. Dlhodobý nedostatok vitamínu B12 môže viesť k poškodeniu nervovej sústavy, narušeniu kognitívnych funkcií, vzniku demencie, poruchám a ochoreniam srdca.

4. Zle natrávená strava začne kvasiť v útrobách, spôsobuje pálenie záhy – reflux, nafukovanie a plynatosť, kŕče, bolesti brucha, hnačky. Dráždi sliznicu tenkého čreva a vyvoláva zápaly, narušuje črevnú sliznicu a mikroklky a vedie k syndrómu prepusteného čreva, čo znamená, že cez takto narušenú črevnú stenu sa nestrávené bielkoviny, vzniknuté toxické látky dostávajú do krvného obehu. Následne ich imunitný systém vyhodnotí ako cudziu látku – antigén, čo vedie k vzniku potravinových intolerancií a alergií a nakoniec k autoimunitným ochoreniam.

5. Nedostatočné spracovanie stravy spôsobuje náchylnosť k premnoženiu parazitov, patologických baktérií a kvasiniek.

 

zdroj: Nora T. Gedgaudas, CNS,CNT, Přirozená strava našich předku.Prompevné zdravé a dlouhý život, Fontána, 2014, ISBN 978-80-7336-774-9