Väčšina z nás má nedostatok vitamínu D

Väčšina z nás má nedostatok vitamínu D

Vitamín D sa považuje nielen za vitamín, ktorý si ľudský organizmus dokáže vyrobiť zo slnečného žiarenia v letnom období, ale je aj regulačným hormónom. Je nevyhnutný pre desiatky fyziologických a biochemických pochodov v organizme. Len malú časť tohto vzácneho vitamínu poskytuje strava. Jeho nedostatok pociťujeme hlavne v zimnom období. Nedostatkom vitamínu D trpí veľká časť populácie všetkých vekových kategórií, odborníci hovoria o 60% až 70%. Z toho v 50% prípadoch sú namerané extrémne nízke hodnoty. Medzi rizikové skupiny ľudí patria deti, starší ľudia, tehotné ženy a dojčiace matky. Ohrození sú aj ľudia, ktorí pracujú celoročne v uzavretých priestoroch, taktiež seniori umiestnení v domovoch pre seniorov. Odborné štúdie uvádzajú, že ľudský organizmus môže potrebovať oveľa viac vitamínu D, ako sa uvádza v denných doporučených dávkach (DDD). Treba pripomenúť, že vekom klesá schopnosť organizmu produkovať vitamín D.

Vitamín D existuje v 5 formách:

Vitamín D1 – zlúčenie lumisterolu a ergocalciferolu

Vitamín D2 – calciferol alebo ergocalciferol

Vitamín D3 – cholekalciferol

Vitamín D4 – dihydroergokalciferol

Vitamín D5 - sitocalciferol

Pre ľudský organizmus má význam forma D3 – cholekalciferol, ktorý sa v organizme syntetizuje zo slnečného žiarenia a D2 - calciferol alebo ergocalciferol ako rastlinná forma, prijímame ho zo stravy a fortifikovaných potravinách. Ľudia so svetlou pokožkou dokážu syntetizovať 52 % až 73% vitamínu D zo slnečného žiarenia. Ľudia tmavej pokožky len 3% až 36%.  Tvorbu vitamínu D ovplyvňujú mnohé faktory, ako napr. ročné obdobie, lokalita, smog, časť dňa, vek, spôsob stravovania, celkový životný štýl, čas strávený na slnku.

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D3

Nedostatok sa prejavuje rôznymi symptómami, najmä únavou, nesústredenosťou, nervozitou, poruchami spánku, bolesťami hlavy, vypadávaním vlasov, zlou náladou, depresiami, napätím, slabosťou  a bolesťou v svaloch, epileptickými záchvatmi, srdečnou arytmiou, oslabeným imunitným systémom a i.

Nedostatok vitamínu D3 zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Z najnovších štúdií vyplýva, že nedostatok tohto vitamínu zvyšuje riziko vzniku onkologických a kardiovaskulárnych ochorení. S nedostatkom vitamínu D3 je spájaná ateroskleróza, astma, kožné ochorenia, infekcie.

Vitamín D3 je dôležitý pre rast a hustotu kostí. Ovplyvňuje vrodený aj získaný imunitný systém, stimuluje tvorbu obranných proteínov, ktoré pôsobia proti baktériám a vírusom, pôsobí preventívne pri autoimunitných reakciách, zabraňuje alergiám, zmierňuje svrbenie

Podľa vedeckých štúdií existuje spojitosť medzi nedostatkom vitamínu D3 a vysokým krvným tlakom, ktorý zvyšuje riziko vzniku srdcových ochorení, ako angína pectoris, infarkt myokardu. Vedci tiež zistili, že vitamín D3 môže zabrániť ateroskleróze a pozitívne ovplyvniť zdravie ciev, reguluje hladinu cholesterolu, účinok inzulínu sa môže zvýšiť pomocou vitamínu D3, teda pravidelný prísun vitamínu D3 môže znížiť riziko vzniku cukrovky. Hormonálny vitamín D – kalcitriol ovplyvňuje beta bunky pankreasu.

Výpočet procesov a pochodov v organizme, ktoré vitamín D3 ovplyvňuje je široký. Ide najmä o rast, delenia a rozmnožovanie buniek. Reguluje 2000 génov, ovplyvňuje činnosť srdca a ciev, dýchanie, rozmnožovanie, sluch, starnutie, trávenie, stav slizníc v tráviacom systéme, činnosť pankreasu a vstrebávanie živín. Dokáže regulovať telesnú hmotnosť. Zasahuje do metabolizmu cukrov a tukov. Ovplyvňuje rast a kvalitu vlasov, stav pokožky. Je potrebný pre správne vstrebávanie a využitie vápnika a tým ovplyvňuje kostru.

Aj tieto ochorenia sú ovplyvnené nedostatkom vitamínu D3

Niektoré sme si už spomenuli, ide o nasledujúce ochorenia: anémia, artritída, osteoporóza, svalová slabosť, krivica, lupus (autoimunitné ochorenie), ochorenia srdca a ciev, astmu, oslabený imunitný systém s následkom  častých nachladnutí, chrípka, diabetes, vysoký krvný tlak, ekzém, vysoká hladina cholesterolu v krvi, zápal čriev, zápaly vo všeobecnosti,  zápal ďasien,  ochorenia ľadvín, metabolický syndróm, obezita, krátkozrakosť, migrény, autizmus, autoimunitné ochorenia, Parkinsonova choroba,  strata sluchu, schizofrénia, depresie, zmena nálady, bolesti v krížoch, anémia, poruchy spánku – nespavosť, chronická únava,  Crohnova choroba, ateroskleróza, bolesti hlavy, neplodnosť.

Aká dávka vitamínu D3 sa považuje za bezpečnú

Hladina vitamínu D3, ktorou disponuje ľudský organizmus úzko súvisí so slnečným žiarením. V zimných mesiacoch kedy  nie je dostatok slnka, hladina vitamínu D3 zvyčajne poklesne. Ak nepostačuje pobyt na slnku a ani potraviny s obsahom vitamínu D3, potom je potrebné pristúpiť k suplementácii vitamínom D3.

Výrobcovia by mali  na obaloch či etiketách doplnkoch stravy uvádzať obsah vitamínov. Denný príjem má zodpovedať odporúčanej dávke, v zimných mesiacoch je však táto dávka nepostačujúca, jeho hladina  v krvi klesá až o 50%. Približne 5 mikrogramov vitamínu D3 zodpovedá 200 IU, ktorú môžeme získať z 200 g ryby, 3 vajec či 100 g avokáda. Pre dospelého človeka je táto hodnota v zime nepostačujúca.

Úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) zverejnil nové bezpečné denné príjmy vitamínu D:

1 µg (mcg) = 40 medzinárodných jednotiek (IU)

Vek

Cholekalciferol (D3)

Deti

0 – 12 mes

25 µg

1000 IU

Deti

1 – 10 rokov

50 µg

2000 IU

Deti a mládež

11 – 17 rokov

100 µg

4000 IU

Dospelí

nad 18 rokov

100 µg

4000 IU

Tehotné a dojčiace ženy

100 µg

4000 IU

 

Za fyziologickú zdravú hladinu vitamínu D sa považuje hodnota nad 75 nmol/l. Odborníci sa domnievajú, že ochranné účinky sa dostavujú, ak je hladinu vyššia ako 100 nmol/l. Za nadbytok je považovaná hranica 250 nmol/l a toxickým sa stáva pri hodnotách 251 – 375 nmol/l.

Potraviny, ktoré obsahujú vitamín D

Údaj je vyjadrený v medzinárodných jednotkách (IU) na 100 g potraviny

Treščia pečeň                    10 000

Losos                                 220 – 440

Sardinky                             1 500

Sleď                                    1 620

Tuniak v konzerve               231

Hovädzia pečeň                 8 – 40

Pečeň z hydiny                  50 – 65

Ementál                             120

Gouda                                40

Biely jogurt                         2,4

Vajcia                                 18 - 39

Kravské mlieko                  0,3 – 54

Materské mlieko                do 10

Huby z prírody                   2 300

 

Na záver môžeme skonštatovať, že vitamín D má rozhodujúci vplyv na naše zdravie. Zabezpečuje zdravý vývoj a metabolizmus kostí, je nevyhnutný pri raste, obnove a delení buniek, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém a tvorbu inzulínu, reguluje krvný tlak a mnoho ďalších životne dôležitých procesov prebiehajúcich v organizme. V zimnom období hodnota vitamínu klesá.  Hladinu vitamínu D by mal poznať každý z nás. Odborníci odporúčajú meranie koncentrácie vitamínu D vždy pred a po zimnom období.  Odborníci tiež odporúčajú zdravým ľuďom nad  50 rokov užívať doplnok výživy s obsahom vitamínu D, ak  nenavštevujú krajiny s vysokým slnečným žiarením.

 

Zdroj: vitalinstitut.net, https://vitamin-d.info/vitamin-d.mangel//, Doc.RNDr.Eva Riečanská, CSc., Vitamín D – hormón, ktorý nám chýba, Katedra farmakológie a toxikológie, Farmaceutická fakulta UK, Bratislava, EFSA Journal 2012;10(7):2813