Voňavý medový krík - Honeybush

Voňavý medový krík - Honeybush

Honeybush ( Cyclopia) – medový krík, známy už aj v našich zemepisných šírkach je krík, ktorý rastie divoko v Juhoafrickej republike na horských úbočiach Kapského mysu. Aj keď nie je priamo čajovníkom, využíva sa na prípravu nápoja – čaju. V údoliach horských oblastí pobrežia Južnej Afriky rastie viac ako dvadsať druhov tohto kríka. Na nápoj sa však používajú len štyri druhy. Honeybush má krásne žlté kvety a vyžaduje veľmi náročné špecifické klimatické a pôdne podmienky, preto mnohé druhy nie je možné pestovať v iných klimatických podmienkach alebo vytvorených komerčných plantážach.

Tento juhoafrický nápoj so sladkastou chuťou a vôňou medu neobsahuje kofein, zato však je bohatý na vitamíny a minerálne látky. Väčšia časť produkcie pochádza z divoko rastúceho medového kríka.

Obyvatelia Kapského mesta už pred mnohými stovkami rokov denne popíjali nápoj – čaj z listov medového kríka, a práve odtiaľ sa postupne rozšíril do Európy a Japonska. Krík honeybush a krík rooibos majú veľa pozitívnych účinkov a sú veľmi zdravým nápojom nielen v zimnom období ale aj v lete ako chladený osviežujúci nápoj. Oba sa považujú za druhy červeného čaju. V juhoafrickom liečiteľstve sú považované za najväčší skvost.

Niečo z histórie objavu medového kríka

Medový krík objavil švédsky botanik Thunberg. Používanie medového kríka ako nápoja, nepriamo čaju sa datuje v roku 1705. Najstaršie záznamy hovoria o jeho používaní na lekárske účely a dôkaz o tom, že neobsahuje kofeín pochádza z roku 1881.

Medový krík sa zberá a spracováva ručne. Šetrnou fermentáciou a sušením na slnku sa spracovávajú kvety, listy aj stonky. Počas fermentácie získava typickú sladkú medovú vôňu. Práve pôsobenie slnečných lúčov dokáže z listov vytiahnuť maximum medovej vône.

Nápoj- čaj z medového kríka môžeme piť počas dňa aj v noci. Obľubujú ho aj deti pre jeho prirodzenú sladkú chuť a je tiež bez kofeínu. Môžeme ho piť teplý, ale aj studený.

Medový krík je bohatý na minerálne látky, ako draslík, horčík, sodík, zinok, železo, vápnik, mangán, fosfor, dusík, bór, hliník, meď a má vysokú koncentráciu vitamínu C.

Nápoj z medového kríka vzhľadom na jeho vlastnosti má pre ľudský organizmus mnoho priaznivých účinkov. Zaradením do pitného režimu dodáme organizmu veľa prírodného vitamínu C, minerálnych látok.

Medový krík je zdrojom antioxidantov, ktoré úspešne bojujú v prevencii vzniku mnohých civilizačných ochorení. Antioxidanty dokážu chrániť naše bunky pred onkologickými ochoreniami, zvyšujú celkovú obranyschopnosť organizmu. Pravidelné pitie nápoja z medového kríka pomáha pri kardiovaskulárnych problémoch, úprave krvného tlaku, hladiny cholesterolu, zabraňuje upchávaniu ciev, znižuje riziko vzniku infarktu myokardu. Pôsobí antivírusovo a antibakteriálne, priaznivo pôsobí pri astme, podporuje správny metabolizmus a celkové trávenie, čistí pečeň, upravuje hormonálnu nerovnováhu pri menopauze, vyrovnáva hladinu cukru v krvi, má účinok pri vyrážkach, ekzémoch, podporuje nervovú sústavu. Odporúča sa piť pri osteoporóze.

Ako si pripraviť chutný nápoj z medového kríka

Príprava je obdobná ako pri iných čajoch či bylinkách. Jednu čajovú lyžičku medového kríka zalejeme 200 -250 ml vriacej vody a necháme vylúhovať po dobu piatich minút. Ak chceme mať nápoj silnejší, zvýšime dávku medového kríka na dve čajové lyžičky. Precedíme cez sitko a môžeme popíjať medom voňavý sladký nápoj. Podľa chuti môžeme dosladiť surovým trstinovým cukrom a citrónom. Najviac účinkov má však, ak ho pijeme v prirodzenom stave, teda bez pridaného cukru. Odborníci odporúčajú nápoj z medového kríka striedať s nápojom z rooibos, pretože sa vzájome pozitívne dopĺňajú.

 honeybush medový krík čaj z honeybushčaj medový krík honeybush

zdroj: Obr. https://tea.fandom.com/wiki/Honeybush, https://www.theteajourney.com/a-history-of-the-honeybush-tea/

www.medovyker.cz, www.ecajovna.sk. obr. Janka Blažejová