Bazalka posvätná- Tulsi

Bazalka posvätná- Tulsi

Bazalka posvätná (Ocimum sanctum), v Indii je nazývaná Tulsi či Tulasi. Bazalka posvätná našla svoje miesto aj v súčasnej medicíne. Pochádza z Indického subkontinentu a hojne sa pestuje v juhovýchodnej Ázii najmä na medicínske, kulinárske a náboženské účely. Využívajú sa listy, koreň aj semená. Bazalka posvätná sa už tisíce rokov používa v tradičnej ajurvédskej medicíne ako liek proti plynatosti, ako liek na podporu trávenia a podporu chuti do jedla, ako liek uvoľňujúci kŕče, ako prostriedok uľahčujúci vykašliavanie, ako antiastmatikum, ako liek znižujúci horúčku. Jej liečivé účinky boli preukázané aj modernou medicínou, predovšetkým v oblasti nervovej sústavy.

Bazalka posvätná obsahuje silice a využíva sa hlavne na prípravu čaju. V thajskej kuchyni sa používa na prípravu pokrmov z mäsa, ryže a morských plodov. Po celé storočia slúžia jej sušené aromatické listy ako prírodný repelent.

Bazalka posvätná je zdrojom veľkého množstva látok, ktoré blahodárne pôsobia na ľudský organizmus. Spomenieme fytochemické látky, ako alkaloidy, saponiny, fenoly, steroidné látky, kyselinu ursolovú, ktorá má antikancerogénne účinky, flavonoidy, taniny, aromatické esenciálne oleje, ktorých hlavnými zložkami sú nerol, eugenol, methyeugenol, karvakrol, karyofylen a eugenolmethylether.

Čerstvé aj sušené listy bazalky posvätnej sa používajú pri liečbe reumatizmu, dny, poruchách a ochoreniach pečene, nachladnutí, virózach, bolestiach hlavy, kožných chorobách, únave a vyčerpanosti, pri tráviacich ťažkostiach, na posilnenie imunitného systému, na celkové uvoľnenie a upokojenie organizmu, na úpravu hladiny cholesterolu a tukov v krvi. K liečbe malárie sa používajú korene, semená k liečbe psychických ochorení, úzkostí a depresií. Bazalka posvätná má adaptogénne, protistresové, antidepresívne, antivirotické, antimikrobiálne, antimykotické, imunomodulačné, protirakovinové, analgetické adaptogénne, hypolipidemické a protizápalové účinky. Je prírodným antihistaminikom. Pomáha udržovať optimálne duševné a fyzické zdravie. Podporuje zdravie srdca. Pri uštipunutí hadom sa používa ako protijed. V áziských krajinách sa využíva ako korenie na prípravu pokrmov. Rozdrvené listy môžeme pridať do prepusteného masla ghí.

Čaj z bazalky posvätnej si pripravíme tak, že 1 čajovú lyžičku zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme lúhovať 5-10 minút, scedíme a popíjame. Pijeme 3 šálky denne. Výborne chutí s citrónovou trávou a zázvorom či medom.

 tulsi 1

 

zdroj: cs.wikipedia.org,  Mgr. Zdeňka Navrátilová, Bazalka posvátná – tradiční indická léčivka a současná medicína