Bezlepkové obiloviny (pseudoobiloviny)

Bezlepkové obiloviny (pseudoobiloviny)

Pseudoobiloviny sú stále málo známymi obilninami, napriek tomu že majú vo výžive človeka význam. Pseudoobiloviny sú netradičné zrná obilovín. Medzi pseudoobiloviny patrí amarant (láskavec), quinoa (merlík), pohánka, teff, proso. Ich hlavnou prednosťou je, že neobsahujú lepok a preto sú vhodnou potravinou pre bezlepkovú diétu pri celiakii a intolerancii na lepok. Sú chutné, nízkokalorické a obsahujú množstvo výživných látok prospešných pre ľudský organizmus.

Poďme si spolu tieto skvelé obilniny priblížiť z hľadiska významu pre ľudský organizmus.

Amarant (láskavec)

Patrí medzi jednoročné teplomilné rastliny. V Ázii a Afrike sa pestuje ako listová zelenina. Amarant zahŕňa viac ako 60 druhov. Pochádza zo Strednej Ameriky, pestovali ho už Aztékovia a Inkovia pred viac ako 3000 rokmi ako hlavnú plodinu spolu s kukuricou. Do Európy sa dostal okolo 16. storočia a má skôr význam okrasný. Z európskych krajín sa najviac pestuje v Českej republike. Amarant má široké využitie nielen v potravinárstve v podobe zŕn a múky ale využíva sa aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá, na výrobu papiera, farbív a pridáva sa do kozmetických prípravkov.

Z nutričného hľadiska je významnou plodinou. Na 100 g obsahuje: bielkoviny 14 g, tuky 7 g z toho nasýtené mastné kyseliny 1,5 g, polynenasýtené mastné kyseliny 2,8 g a mononenasýtené mastné kyseliny 1,7 g, sacharidy 65 g z toho vláknina 7 g, cukor 1,7 g, z minerálov sodík 4 mg, draslík 508 mg, horčík 248 mg, železo 7 a vápnik 159 mg. Z vitamínov vitamín A 2 IU, vitamín B6 0,6 mg a vitamín C 4,2 mg. Medzi ďalšie prednosti patrí že neobsahuje lepok a jeho príprava je jednoduchá. Pripravuje sa podobne ako ryža, múka sa využíva na pečenie bezlepkového chleba a tiež sladkých pokrmov. Pre svoj nízky glykemický index 35 je vhodnou obilninou pre diabetikov.

Quinoa (merlík)

Je jednoročná rastlina, pestuje sa predovšetkým v bolívijských, peruánskych, ekvádorských, argentínskych a kolumbijskych Andách už viac ako 5000 rokov a ďalších 70 tich krajinách. Najväčším producentom je Peru, Bolívia a USA. Quinoa je veľmi výživnou obilninou, má tvar malých guličiek podobne ako amarant alebo ryža. Pre svoje nutričné hodnoty je výživnou potravinou. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, aminokyseliny, lyzín a arginín a histidín (nevyhnutné pre vývoj mozgu a vývoj v detstve). Je bohatá na metionín a cystín, minerály a vitamíny. Je chudobná na tuky. Na 100 g plodiny obsahuje: minerály železo 1,7 mg, zinok 0,9 mg, vápnik 19 mg, mangán 0,8 mg, horčík 69 mg, meď 0,4 mg, fosfor 148 mg, selén ,3 mcg, draslík 189 mg, sodík 6,7 mg. Z vitamínov vitamín A 7 IU, B 6 69 mcg, B1 0,5 mg, B2 11 mg, B3 0, mg, vitamín E 19 mcg a kyselinu listovú 0,8 mg. Bielkoviny 16 %-23%. Je bezlepková, môžu ju využívať celiatici a všetci ktorí trpia intoleranciou na lepok. Pre svoj nízky glykemický index 35 je vhodná pre diabetikov.

Pohánka

Má pôvod v Strednej Ázii, presnejšie v juhozápadnej Číne, v oblasti Himalájí, odtiaľ sa rozšírila do Kórei a Japonska. Cez Rusko a Ukrajinu sa postupne rozšírila do strednej Európy . V Nemecku a Rakúsku sa pestuje ako liečivá rastlina. Pohánka je jednoročná teplomilná rastlina. V našich podmienkach sa pestuje na všetkých typoch pôd okrem ťažkých ílovitých a silne vápenatých. Je medonosná rastlina a slúži aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá. Jej hlavné uplatnenie je vo výžive. Obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, je zdrojom rutínu, ktorý zvyšuje pružnosť ciev a tiež sa využíva vo farmaceutickom priemysle ako prírodný zdroj rutínu. Okrem týchto hodnotných látok obsahuje flavonoidy, aminokyseliny, má vysoký obsah vlákniny, kyselinu leinoleovú, minerály draslík, fosfor, vápnik, železo, meď , mangán, selén, zinok. Z vitamínov vitamíny skupiny B, cholín a vitamín E.

Pohánka má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém, pečeň, tráviaci systém, pohlavné orgány, zvyšuje pružnosť ciev, znižuje hladinu cholesterolu. Je vhodná pre diabetikov, jej glykemický index je 55. Odporúča sa pre ľudí s tráviacimi problémami a je prirodzene bezlepková, je vhodná pre celiatikov a tých, ktorí majú intoleranciu na lepok. Pohánka je známa svojim zahrievajúcim efektom, preto je vhodné ju konzumovať v zimných mesiacoch. Pohánku môžeme používať na prípravu slaných tak aj sladkých jedál. Veľmi obľúbená je pohánka lámanka, pohánková múka, vločky, pohánková krupica, krúpy, cestoviny, čaj a iné. Nelúpaná pohánka nie je vhodná k príprave pokrmov, je určená na siatie. Plevy pohánky sú bohaté na železo a môžeme si z nich pripraviť liečivý čaj, rovnako ako z vňate a kvetov. Vňať je možné použiť do polievok podobne ako iné vňatové korenie.

Proso

Proso je veľmi chutná obilovina, získava sa odstránením šupky. Je bohaté na minerálne látky ako fosfor, horčík, železo, vápnik, vitamíny skupiny B, bielkoviny 10,63 g na 100 g .Odporúča sa konzumovať pri oslabenom žalúdku, pri chudokrvnosti, je bezlepkové, pomáha pri poruchách slinivky brušnej a sleziny. Glykemický index má 71, čo znamená, že nie je veľmi vhodný pre diabetikov. Z prosa si môžeme pripraviť chutné kaše na sladký, tak aj slaný spôsob, je výbornou prílohou, používa sa aj do karbonátkov. Pri príprave sa odporúča najprv ho spariť aspoň dvakrát vriacou vodou aby sa odstránila jeho prirodzená horkosť a potom sa varí tak ako ryža.

Teff (Milička habešská)

Pochádza z Etiópie, kde ho používali už pred viac ako 3000 rokmi. Základ jedálnička tvorí teffový chlieb, ktorý predstavuje skôr palacinku a stal sa etiópskym národným jedlom. Teff je najdrobnejšia obilnina na svete, veľkosť zrniečka nedosahuje ani 1 mm. Len pre ilustráciu, na zrno pšenice pripadá asi 150 zrniečok feffu. Vyznačuje sa množstvom zdraviu prospešných látok, je doslova nabitý výživnými látkami. Má vysoký obsah vitamínov, minerálov, vápnika obsahuje 15x viac ako ryža alebo pšenica. Železa obsahuje o 40% viac ako pšenica a o 30% viac ako jačmeň. Tiež obsahuje bielkoviny až 11,2 g na 100 g, sacharidy 63,5 g na 100 g z toho cukrov 1,3 g, vlákninu 8g na 100 g, ktorá pozitívne pôsobí na činnosť čriev, je ľahko stráviteľný, je dietetickou potravinou, zasýti a nepriberá sa z neho. Neobsahuje lepok a preto je vhodný aj pri bezlepkovej diéte, ďalej je vhodný pre vegánov, vegetariánov, tehotné a dojčiace ženy, v klimaktériu a pri chudokrvnosti, pre športovcov a všetkých priaznivcov zdravej výživy. Je považovaný za obilninu 3. tisícročia.

Teff má chuť po vlašských orechoch. Je vhodný na prípravu sladkých kaší a nákypov ako základ šalátov, ako príloha, na pečenie koláčov, pečiva a cukroviniek.

Pripravuje sa podobne ako ryža. Teff sa vysype do osolenej vody v pomere 1 diel feffu a 3 diely vody, privedie do varu a varí sa 15-20 min do mäkka za občasného premiešania.

https://es.wikipedia.org/wiki/Chenopodium_quinoa

www.wikipedie.cz

www.biospotrebitel.cz

http://www.ezopress.sk/2016/06/teff-zazracna-obilnina-21-storocia/

Foto:Pixabay