čierna ryža alebo aj „zakázaná ryža“

čierna ryža alebo aj „zakázaná ryža“

Poznáte čiernu ryžu? Viete že ide o veľmi vzácny druh ryže s vynikajúcimi vlastnosťami?

Čierna ryža pochádza z Číny, kde bola pestovaná výhradne pre cisársky dvor až do 18. storočia. Bežní obyvatelia ju nesmeli používať, preto sa nazýva aj „zakázaná ryža“. Dnes sa pestuje v Taliansku.

Čierna ryža má fialovo-čiernu farbu, je sladšia ako bežná ryža a príjemnú vôňu. Najviac zdraviu prospešných látok sa nachádza v obale ryže-otrubách. Pýši sa veľkým zdrojom antioxidantov, esenciálnych aminokyselín, bielkovín, sacharidov, vlákniny, vitamínov skupiny B, najmä vitamínov B1, B2, B5, B9, vitamínu E a z minerálnych látok obsahom železa, zinku, vápnika, fosforu. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná pre diabetikov. Je prirodzene bezlepkovou obilovinou a nie je geneticky modifikovaná.

čierna ryža 

Aké účinky na zdravie má čierna ryža?

Pomáha predchádzať vzniku diabetes mellitus, vyznačuje sa protizápalovými vlastnosťami, je veľmi prospešná pri ochoreniach srdca a ciev, môže znižovať riziko vzniku nádorových ochorení, upravuje hladinu zlého LDL cholesterolu, prečisťuje pečeň, pomáha pri tráviacich problémoch, hnačkách, astme, pôsobí detoxikačne.

Pre svoje excelentné vlastnosti a všestranné použitie je čierna ryža zaradená medzi superpotraviny.

Čierna ryže je vhodná na prípravu rôznych pokrmov. Do šalátov, ako príloha, na sladko, do ázijských pokrmov, nákypov či plniek.

Ako ju pripraviť?

Čierna ryža potrebuje viac pozornosti ako bežná ryža. Najlepšie, ak ju namočíme na pár hodín, potom sa doba varenia skráti na 35-40 minút. Ak varíme ryžu priamo, bez namočenia, treba počítať s dobou varenia až 60-70 minút. Pred varením prepláchneme čistou vodou. Opražíme na oleji alebo domácej masti, zalejeme vodou v pomere 1 diel ryže : 1,5-2 diely vody a dusíme na miernom ohni.

 

Referencie:

https://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/cerna-ryze/

https://www.bylinkovo.sk/