Horčík (magnézium) nevyhnutný vo výžive človeka

Horčík (magnézium) nevyhnutný vo výžive človeka

Horčík – magnézium je dôležitá minerálna látka vo výžive človeka od počatia až do konca života. Odborníci hovoria, že väčšina z nás trpí jeho nedostatkom. Horčík je nevyhnutný pre veľké množstvo biochemických reakcií v organizme. Po draslíku je najdôležitejšou minerálnou látkou, ktorá sa nachádza v kostiach, svale srdca, mozgu, pečeni, obličkách. Polovica celkového horčíka sa nachádza v kostiach. Zbytok sa nachádza vo vnútri buniek tkanív a orgánov. Krv obsahuje len malé množstvo.

Horčík je dôležitý pre nervovú sústavu, podporuje účinok inzulínu, prenáša cukor do buniek a pomáha pri jeho premene na energiu. Horčík je dôležitý aj pre tráviacu sústavu, pretože bez neho trávenie nefunguje správne. Je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika, udržiava zdravý chrup, zvyšuje odolnosť pred zubným kazom. Priaznivo pôsobí na pamäť. Spolu s lecitínom a vitamínom B6 (pyridoxínom) upravuje hladinu cholesterolu. Reguluje činnosť štítnej žľazy, pomáha pri alergiách a intoleranciách. Zúčastňuje pri tvorbe bielkovín, pri regulácii hladiny glukózy v krvi, podporuje činnosť imunitného systému. Veľa štúdií preukazuje, že horčík pomáha udržovať normálny krvný tlak, je prevenciou pred infarktom, náhlej srdcovej príhody a arytmií, zmierňuje chronickú únavu, znižuje krvný tlak, pomáha v prevencii pred vznikom diabetes mellitus, aktivuje enzýmy, zúčastňuje sa mnohých enzymatických procesoch, je nevyhnutný pre tvorbu zubov, chrupaviek a kostí, upokojuje nervovú sústavu, podporuje činnosť žlčníka, močového mechúra, čriev.

O horčík sa ochudobňujeme nadužívaním liekov, antibiotík, užívaním hormonálnej antikoncepcie, nadmernou konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov, konzumáciou jedla so syntetickými pridanými látkami, bielej múky a cukru, nadužívaním alkoholu. Nedostatok horčíka spôsobuje aj stres.

Fyzicky sa nedostatok horčíka prejavuje ochabnutým svalstvom, celkovou slabosťou, obličkovými kameňmi, srdcovou arytmiou, rýchlym srdcovým tepom, zmenami krvného tlaku, ale aj infarktom, nespavosťou, únavou, zášklbmi svalov, apatiou, nechutenstvom. Vážnymi prejavmi dlhodobého deficitu horčíka sú prejavy, ako svalové kŕče, halucinácie, delírium a brnenie v končatinách.

Ak si chceme doplniť hladinu horčíka pomocou niektorého doplnku stravy, potom by sme mali vedieť, ktoré sú najlepšie formy horčíka.

Medzi najlepšie formy patria :

Horčík citrát, ľahko sa vstrebáva. Táto forma je vhodná pre ľudí s problémom hrubého čreva a aj pri zápche.

Pri kardiovaskulárnych problémoch, prevencii pred arytmiou a rizikom vzniku srdcových ochorení je vhodný taurát horečnatý. Horčík v tejto forme sa ľahko vstrebáva a nemá laxatívne účinky.

Forma horčík malát je vhodná pre ľudí, ktorí trpia únavou.

Horčík glycín je jedna z najdostupnejších a najlepšie vstrebateľných foriem. Pri dlhodobom nedostatku je najbezpečnejšou formou.

Pre detoxikáciu tkanív a buniek je vhodná forma chlorid horečnatý. Hoci obsahuje len 12% elementárneho horčíka, veľmi rýchlo sa vstrebáva. Okrem toho povzbudzuje spomalený metabolizmus a podporuje funkcie obličiek.

Pri zlom trávení je vhodný uhličitan horečnatý, ktorý sa v žalúdku po zmiešaní s kyselinou chlorovodíkovou mení práve na chlorid horečnatý a získava tak vlastnosti antacíd, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku.

Horčík sa odporúča podávať spolu s vitamínom E, C a s vitamínmi B2 a B6.

Ktorým formám sa vyhýbať:

Síranu horečnatému, poznáme ho ako Epsonovu soľ, ktorá výborne pôsobí proti zápche, ale nebezpečným zdrojom diétneho horčíka, pretože sa dá ním predávkovať.

Oxidu horečnatému, ktorý najčastejšie ponúkajú lekárne, ale nejde o chelátová formu, teda neviaže sa na organickú molekulu a preto sa zle vstrebáva.

Úplne sa treba vyhýbať horčíku glutamát a aspartát. Táto forma obsahuje kyselinu glutámovú a kyselinu asparágovú, ktoré sú zložkami syntetického sladidla aspartamu a ak sa naviažu na iné aminokyseliny stávajú sa neurotoxickými.

Prirodzená forma horčíka sa nachádza v obilninách, vločkách, ryži, pšeničných klíčkoch, strukovinách, celých zrnách, sezame, otrubách, tmavej listovej zelenine, syroch, orechoch, ovocí, banánoch, kakae, čokoláde.

 

 

zdroj: https://www.vitaminy-mineraly.sk/clanky/horcik---magnezium.html, Anna Strunecká, Jak nám mužou pomáhat i škodiť minerály a vitamíny, K4K Publishing, s.r.o., 2017, ISBN 9788090553378-02