Interakcie liekov a potravín

Interakcie liekov a potravín

Spotreba liekov čoraz viac stúpa. Podľa štatistík, najvyššiu spotrebu liekov majú Gréci, ani Slovensko nie je výnimkou, zaberá poprednú svetovú priečku po Francúzoch. Veľké množstvo liekov užívajú najmä starší ľudia, ktorí trpia na viacero ochorení. Medzi konzumentov chemických liekov, najmä tých voľnopredajných, patria aj ľudia, ktoré veľmi často užívajú lieky od bolesti, na znižovanie tvorby žalúdočnej kyseliny, tzv. antacidá. Pravidelne užívajú lieky ľudia, ktorí majú rôzne alergie, potravinové intolerancie, zápaly tráviaceho traktu, autoimunitné ochorenia, veľmi často ide o lieky na znižovanie krvného tlaku, hladiny krvného cukru a cholesterolu, medzi ďalšie patria antidepresíva, kortikoidy, umelé hormóny, hormonálna antikoncepcia, diuretiká a tiež často užívané antibiotiká a pod. Účinok liekov môžu negatívne ovplyvniť aj rôzne diétne smery, ktoré sa stali módnym hitom.

Lieky dokážu liečiť mnohé zdravotné problémy. Musia sa však užívať správne, mali by byť bezpečné a účinné. Lieky by mali byť mimoriadne špecifické vo svojich účinkoch, mali by mať rovnaký predvídateľný účinok pre všetkých pacientov, nikdy by nemali byť ovplyvnené súbežne s jedlom alebo inými liekmi či nápojmi, bylinkami, mali by byť úplne netoxické v akejkoľvek dávke. Tento ideálny liek však stále neexistuje, je potrebné ho objaviť.

Lieky obsahujú účinné látky a iné pridané zložky, ktoré kontraindikujú s jedlom, s inými liekmi, čajmi, nápojmi, ovocím, bylinkami. Strava a životný štýl môžu mať niekedy výrazný vplyv na tieto látky. Čo to je lieková interakcia. Je situácia, kedy účinná látka alebo pridaná látka ovplyvňuje aktivitu lieku, tzn. účinky sa zvyšujú alebo znižujú, alebo vyvolávajú nový účinok, ktorý ani jedna látka obsiahnutá v lieku sama o sebe nevyvolá. Typickým príkladom je interakcia medzi liekmi, interakcia medzi liekmi a potravinami, interakcia medzi liekmi a nápojmi, interakcia medzi liekmi a bylinkami a pod. Tieto vzájomné pôsobenia môžu účinok lieku zvýšiť alebo znížiť.

Niektoré bežne používané bylinky, ovocie ako aj alkohol môžu spôsobiť zlyhanie terapie až po vážne zmeny zdravotného stavu pacienta. Medzi hlavné kontraindikácie patrí zmena schopnosti vstrebania účinnej látky z lieku pri nadkonzumácii bielkovín a vlákniny, ďalej ovocia, ako grapefruit, pomelo, pomaranč. Lieky môžu preukázať svoju účinnosť iba vtedy, ak sa podávajú vo vhodnom množstve s vhodnou kombináciou liekov a potravín a vo vhodnom čase.

Informácie o interakciách liekov a potravín nie sú vždy dostupné. Často sa k pacientom ani nedostanú. Presne určiť pôsobenie potravín a jednotlivých živín s konkrétnym liekom je problematika veľmi zložitá.

Tento článok by vám mal pomôcť sa aspoň čiastočne zorientovať v interakciách liekov s potravinami.

Grapefruitový džús, ovocné šťavy

Grapefruit, grapefruitová šťava spôsobuje mnohé interakcie, blokuje metabolizmus až 500 liekov. Citrusové ovocie vo všeobecnosti inhibuje/blokuje rozklad mnohých látok a účinných látok v liekoch, ktoré sú metabolizované v pečeni. Blokovanie spôsobuje to, že sa zvyšuje koncentrácia týchto látok v krvi, čo má za dôsledok ich silnejší účinok. Zosilnený účinok môže trvať ak niekoľko dní. Tento stav sa môže stať o to nebezpečnejším, ak lieky vyvolajú závažné vedľajšie účinky a tiež môže dôjsť aj k predávkovaniu až toxicite. Týka sa to napríklad cyklosporínu, ktorý potláča aktivitu imunitného systému, antihypertenzív ako nifedipín a celiprolol, šťava znižuje vstrebávanie lieku, ten je potom neúčinný, liekov na zníženie cholesterolu ako simvastatín, zvyšuje jeho koncentráciu desaťnásobne. Blokuje odbúravanie týchto liekov v organizme, čo môže mať za následok svalovú slabosť, bolesti svalov, zriedkavo môže dôjsť k akútnemu zlyhaniu obličiek. Ďalej ide o lieky na riedenie krvi, hormonálnu antikoncepciu, šťava z grapefruitu zvyšuje hladiny účinnej látky v krvi, a tým vznik nežiaducich účinkov, ako nevoľnosť, zadržiavanie tekutín, bolesť a napätie v prsiach, zriedkavo trombóza žíl.

Pomarančová šťava pôsobí interaktívne s liekmi na zlepšenie pevnosti kostí u žien po menopauze, napr. liek alendronat, šťava obmedzuje vstrebávanie lieku, a tým znižuje jeho účinok. Rovnako pôsobí s liekmi na alergie.

Jablčný mušt ovplyvňuje vstrebávanie liekov na liečbu vysokého krvného tlaku, porúch srdcového rytmu a liekov na alergiu tak, že znižuje ich vstrebateľnosť a potom nemajú dostatočnú účinnosť.

Podobný účinok môže nastať aj vtedy, ak pijeme šťavu z hrozna, pomela, granátového jablka. Ako správne užívať lieky, je preto najlepšie opýtať sa svojho lekára alebo v lekárni lekárnika. Ovocné šťavy by ste tiež nemali piť spolu s antacidami, látkami, ktoré tlmia nadmernú tvorbu žalúdočnej kyseliny a pálene záhy. Toto platí najmä pre antacidá, ktoré obsahujú soli hliníka. Pretože kyselina nachádzajúca sa prirodzene v ovocí zvyšuje riziko absorpcie hliníka v tele, čo môže vyvolať nežiaduce účinky.

Zelený čaj pôsobí interaktívne s liekmi na alergiu, liekmi na vysoký krvný tlak, s liekmi na poruchy spánku, s liekmi na liečbu nádorov, s liekmi na potlačenie imunity.

Účinná látka na zníženie cholesterolu lovastatín sa má užívať naopak s jedlom, aby sa zvýšila gastrointestinálna absorpcia a biologická využiteľnosť. Absorpcia rosuvastatínu, ďalšej antihyperlipidemickej látky, bola významne znížená v stave po jedle v porovnaní so stavom nalačno, čo naznačuje, že rosuvastatín by sa mal podávať nalačno.

Lieky ezetimib, pravastatín a fluvastatín sa môžu užívať bez ohľadu na jedlo. Opatrný treba tiež byť s vlákninou, diétne režimy s vysokým obsahom vlákniny však môžu znížiť účinnosť týchto liekov. Súbežné podávanie statínov s jedlom môže zmeniť farmakokinetiku alebo farmakodynamiku statínov, zvýšiť riziko nežiaducich reakcií, ako je myopatia – nervovosvalové ochorenie, svalová slabosť, alebo znížiť ich farmakologický účinok. Konzumácia pektínu alebo ovsených otrúb spolu s lovastatínom znižuje absorpciu lieku.

Warfarín

Warfarín sa bežne používa na liečbu alebo prevenciu tromboembolických príhod. Pacienti , ktorí majú naordinovaný warfarín sú vystavení mimoriadnemu riziku interakcií s doplnkami stravy. Existuje možná interakcia medzi warfarínom a nadkonzumáciou bielkovín a vysokobielkovinovou diétou.

Niektoré druhy zeleniny, ako brokolica, ružičkový kel, kel, petržlen, špenát a iné majú vysoký obsah vitamínu K. Konzumácia veľkého množstva alebo náhla zmena množstva tejto zeleniny narúša účinnosť a bezpečnosť liečby warfarínom. Venovať pozornosť treba aj grilovaným potravinám, ktoré môžu znížiť aktivitu warfarínu a naopak, varená cibuľa môže jeho aktivitu zvýšiť. Potraviny zo sóje môžu zvýšiť aj znížiť aktivitu warfarínu. Mnohé štúdie potvrdzujú interakciu brusnicovej šťavy s warfarínom. Ak sa warfarín užije s listovou zeleninou, účinok warfarínu sa môže znížiť a môže dôjsť k tromboembolickým komplikáciám.

Anopyrin je jeden z liekov , ktorý zosiľuje účinok liekov proti zrážaniu krvi. Týka sa to liekov s heparínom a derivátmi kumarínu. Interakčne pôsobí aj s antireumatikami. Neodporúča sa užívať pri ochoreniach žalúdka a tenkého čreva. Zoslabuje účinok diuretík, liekov na zníženie krvného tlaku a aj účinok ibuprofenu. Opatrní by mali byť aj ľudia, ktorí majú citlivosť na histamín, petože obsahuje kyselinu acetylsalicylovú. Tiež blokuje levotyroxín- hormón štítnej žľazy.

Zelená zelenina

Zelená zelenina ako špenát, brokolica alebo ružičkový kel obsahuje vitamín K. Je veľmi zdravá, môže však znížiť antikoagulačný účinok fenprokumónu alebo warfarínu. Najlepšie je jesť túto zeleninu len v obmedzenom množstve a v dostatočnom časovom odstupe od užitia warfarínu. Princíp účinku warfarínu je v tom, že potláča koagulačné faktory v tele závislom od vitamínu K. Ak sa potravou dostane do organizmu veľa vitamínu K, účinok fenprokumónu a warfarínu sa znižuje.

Monoamnínové oxidázy ( enzým MAO)

Priemyselne spracované, fermentované potraviny, potraviny dlho skladované môžu obsahovať väčšie množstvo biogénneho amínu tyramín. Patria sem pivo, víno, zrejúce syry, kyslé ryby, mäso, ryby, niektoré druhy zeleniny, fermentovaná zelenina, mäsové a údenárske polotovary, paštéty, konzervy, salámy, párky a i. Tyramín je prekurzorom mediátorových látok v nervovom systéme. Organizmus pri správnom fungovaní rozkladá tyramín enzýmom monoaminooxidázou (MAO). Lieky nazývané inhibítory MAO potláčajú rozklad tyramínu tak, že blokujú enzým MAO. To môže zvýšiť hladinu tyramínu v krvi, čo môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy , vysoký krvný tlak a zrýchlené dýchanie.

Lieky na zníženie krvného tlaku

Niektoré lieky ako napr. propranolol na zníženie krvného tlaku pôsobia interaktívne, ak sa užijú s jedlom bohatým na bielkoviny. Ak sa užije liek betablokátor celiprolol s pomarančovým džúsom, jeho absorbcia v črevách je blokovaná. Blokáciu spôsobuje látka hesperidín, ktorá sa nachádza v pomarančovom džúse. Ďalšou takou potravinou je sladké drievko, ktorého konzumácia vo zvýšenej miere, nad 30 m g denne, spôsobuje zvýšenie krvného tlaku

Antibiotiká

Antibiotiká sú v lekárskej praxi predpisované veľmi často. Mnohé z nich spôsobujú kontraindikácie s niektorými potravinami, tiež môžu poškodzovať mikrobiom alebo vyvolať aj toxické účinky. Antibiotiká majú za úlohu zlikvidovať baktérie, avšak nerozlišujú špatné a priateľské, zároveň teda poškodzujú priateľské baktérie v čreve, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie mikrobiomu. Ak užívame antibiotiká, mali by sme sa vzdať konzumácie mliečnych výrobkov, pretože vápnik, ktorý mlieko a mliečne výrobky obsahujú, zabraňujú vstrebávaniu účinných látok z antibiotík. Mliečne bielkovina kazein a vápnik znižujú vstrebávanie ciprofloxacínu. Kontraindikácie spôsobujú aj ovocné šťavy. Napr. azitromycín, ak sa užíva s jedlom jeho účinok sa znižuje o 43%. Tetracyklín sa má užívať jednu hodinu pred alebo dve hodiny po jedle a tiež sa nesmie užívať s mliekom, pretože vytvárajú vzájomnú interakciu v podobe nerozpustných chelátov. Aj mlieko, ak ho pridávame do kávy alebo do čierneho čaju výsledky štúdii ukázali, že aj malé množstvo vápnika výrazne zhoršuje absorpciu antibiotika. Účinok doxycyklínu a tetracyklínu môžu znížiť doplnky výživy s obsahom horčíka, vápnika, zinku a železa, niektorých vitamínov skupiny B. Vitamín C môže naopak zvýšiť hladinu tetracyklínu. Pri súčasnom užívaní amoxicilínu alebo augmentínu a bromelainu a vitamínu K, môže znížiť vstrebávanie antibiotík.

Analgetiká a antipyretiká

Analgetiká a antipyretiká sa používajú na liečbu miernej až stredne silnej bolesti a horúčky. Na rýchlu úľavu by sa mal paracetamol užívať na prázdny žalúdok, pretože jedlo môže spomaliť jeho vstrebávanie. Ibuprofén, naproxén, ketoprofén a iné môžu spôsobiť podráždenie žalúdka, a preto by sa mali užívať s jedlom alebo mliekom. Konzumácia alkoholu je zakázaná, môže zvýšiť riziko poškodenie pečene alebo krvácania do žalúdka. Ak užívame ibuprofén a pijeme coca-colu, zvyšuje sa účinok ibuprofénu, preto dennú dávku treba znížiť, alebo nepiť colové nápoje. Coca-cola ovplyvňuje aj protirakovinové lieky, niektoré voľnopredajné lieky proti chrípke a prechladnutiu s obsahom kofeínu.

Lieky na uvoľnenie dýchania

Tieto lieky vykazujú interakcie s jedlom, napr. jedlo s vysokým obsahom tuku môže zvýšiť účinok, naopak, jedlo s vysokým obsahom sacharidov účinok znížiť. Pri súčasnom užití liekov na uvoľnenie dýchania a alkoholu môže dôjsť k prejavom vedľajších účinkov, ako nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy, podráždenosť. Tiež sa odporúča nekonzumovať potraviny a nápoje s obsahom kofeínu, ako káva, čokoláda, coca-cola, čierny čaj, môžu spôsobiť toxicitu.

Antihistaminiká

Fexofenadín, loratadín, rupatadín, cimetidín cetirizín, všetky sú antihistaminiká. Najlepšie je užívať antihistaminiká nalačno, aby sa zvýšil ich účinok. Rupatadín sa bežne používa na liečbu ochorení s alergickými zápalovými stavmi. Štúdia naznačuje, že, ak sa rupatadín užíva spolu s jedlom vykazuje významné zvýšenie biologickej využiteľnosti. Cimetidín sa podáva s jedlom na udržanie terapeutickej koncentrácie v krvi. Časť cimetidínu sa absorbuje spolu s jedlom.

Lieky na zníženie žalúdočnej kyseliny. Ich vstrebateľnosť znižuje jedlo s vysokým obsahom tukov.

Antidiabetiká – lieky na liečbu cukrovky

Glimepirid je antidiabetikum a derivát sulfonylmočoviny novej generácie treba užívať s raňajkami alebo prvým hlavným jedlom dňa. Lieky s účinnou látkou glipizid s okamžitým uvoľňovaním sa majú užiť 30 minút pred jedlom.

Tyroxín

Nedávne štúdie poukázali na úlohu sekrécie žalúdočnej kyseliny na následnú črevnú absorpciu tyroxínu v súvislosti s načasovaním príjmu potravy, ako aj so zhoršením pH spojeným s častými žalúdočnými poruchami, ako je infekcia Helicobacter pylori a atrofia žalúdka. Levotyroxín je derivát tyroxínu. Grapefruitová šťava môže mierne spomaliť absorpciu levotyroxínu.

Z ďalších potravín treba spomenúť čierne korenie, ktoré pôsobí interaktívne s protizápalovými liekmi na bolesť kĺbov, zvyšuje ich koncentráciu až o 64%, teda aj nežiaducich účinkov, ako nevoľnosť, bolesti brucha. S liekmi na liečbu epilepsie, zvyšuje riziko nežiaducich účinkov, ako nevoľnosť, ospalosť či alergické prejavy na koži.

Kurkuma reaguje s niektorými liekmi na liečbu porúch spánku a s liekmi na liečbu zápalových ochorení čriev.

Ľubovník bodkovaný reaguje s niektorými liekmi na zníženie cholesterolu v krvi, na protinádorovú liečbu, s liekmi na liečbu vysokého krvného tlaku, s antidepresívami.

Vláknina

Ak konzumujeme vysoké množstvo vlákniny, môže dôjsť k výraznému zníženiu účinných látok liekov, pretože ich na seba vláknina viaže. Preto sa odporúča, napr. lieky na liečbu vysokého krvného tlaku, antibiotiká, hormonálnu antikoncepciu a i. užiť s dostatočným časovým odstupom aspoň 2 hod jedle s vysokým obsahom vlákniny.

Pozornosť treba venovať aj kofeínu- káve, colovým nápojom, zelenému čaju a minerálnym vodám. Ani jeden nápoj nie je vhodný na zápíjanie liekov a doplnkov stravy, pretože negatívne ovplyvňujú ich biologickú využiteľnosť. Ide napr. o doplnky stravy s obsahom horčíka, vápnika, železa. Podobne pôsobí už spomenutá vláknina či mlieko pri doplnkoch stravy s obsahom horčíka a železa. Naopak, železo má lepšiu biologickú využiteľnosť, ak ho zapijeme so šťavou s obsahom vitamínu C.

Opatrní by sme mali byť ak užívame antibiotiká, najmä pri liečbe močových ciest a boreliózy, v lete a slníme sa. Počas pobytu na slnku dochádza k interakciám slnečných lúčov a lieku. Môže sa to prejaviť na nezakrytých častiach tela dermatitídou, zápalom pokožky, svrbením, opuchmi, vyrážkami, horúčkou, vtedy hovoríme o fototoxickej dermatitíde. Rovnakú nežiaducu reakciu môže vyvolať voňavka, parfém, všeobecne kozmetika. Obzvlášť by mali byť opatrní ľudia, ktorí užívajú viacero rôznych liekov.

Pozor by sme si mali dať aj na konzumáciu cesnaku. Zvýšená konzumácia cesnaku môžu jednak vyvolať zvracanie, hnačku, mdloby - ak trpíme na nízky tlak, ale aj ak máme zvýšenú činnosť štítnej žľazy, zápal žalúdka, látka obsiahnutá v cesnaku môže spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu. Cesnak tiež zvyšuje účinok liekov určených proti bolesti, horúčke a zápalom, ako napr. acylpyrín, ibuprofén, diklofenak či paracetamol (NSAID), liekov proti zrážanlivosti krvi a vysokému krvnému tlaku a liekov na metabolizmus pečene s obsahom účinných látok cimetidín, ciprofloxacín, klaritromycín, diltiazem, enoxacín, erytromycín, fluoxetín, fluvoxamín, itrakonazol, ketokonazol, paroxetín, ritonavir, nefazodon.

Interakcie môže vyvolať aj užívanie vitamínov a liekov. Napr. vitamín C je veľmi dôležitá výživná látka pre správne fungovanie imunitného systému, je silným antioxidantom, pomáha pri liečbe mnohých ochorení. Avšak môže spôsobiť interakcie s warfarínom, ktorý zabraňuje zrážanlivosti krvi, tak, že zníži jeho účinok. Denná dávka vitamínu C by nemala presiahnuť 1 g.

Antibiotiká chloramfenikol, inhibítory protónovej pumpy, ako omeprazol, esomeprazol a H2 blokátory ranitidín, cimetidín, famotidín zabraňujú vstrebávaniu vitamínu B12. Vstrebávanie vitamínu B12 môže znižovať aj antidiabetikum metformin.

Vitamíny vzájomne pôsobia synergicky, napr. ak užívame vápnik, jeho vstrebávanie zvyšuje vitamín D. Naopak, ak užívame liek prednizolón, ten blokuje tvorbu vitamínu D v pokožke po slnení. Rovnako negatívny vplyv majú lieky a preparáty na chudnutie.

Vitamín E je silný antioxidant, podporuje zdravie imunitného systému, priaznivo ovplyvňuje tvorbu enzýmov aj tých, ktoré rozširujú cievy. Preto ak užívame súčasne vitamín E a antikoagulanty, môže to mať za následok vzniku rizika krvácania. Ak užívame statíny na zníženie cholesterolu v krvi a súčasne vitamín E a vitamín C, táto kombinácia môže vyvolať reakcie.

Interakcií liekov a potravín je mnoho. Aby nedochádzalo k nežiaducim interakciám medzi liekmi a potravinami, je treba dodržiavať odporúčania lekára a tiež čítať príbalové letáky.

Slovenská lekárnická komora založila projekt Interakcia liekov, ak chcete vedieť či liek, ktorý užívate má interakcie s potravinami prihláste sa do tohto projektu na adrese www.interakcieliekov.sk , kde zadáte názov liekov a po doplnení názvu, prípadne času užívania sa zobrazia informácie o interakciách a vedľajších účinkoch.

Komplexné informácie o liekoch, nových liekoch, účinných látkach, interakciách nájdete tiež na adrese www.liekinfo.sk

 

 

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191675/

https://www.apotheken-umschau.de/medikamente/basiswissen/wechselwirkungen-medikamente-und-lebensmittel-708649.html

https://www.liekinfo.sk/zaujimavosti/vitaminy-a-lieky-su-niekedy-zla-kombinacia