Jahody

Jahody

Kto by nepoznal toto chutné voňavé aromatické ovocie? Dnes sú známe jahody záhradné. Na jahody lesné alebo drúzgavce si už len málokto spomenie. Obdobie zberu jahôd je od mája do júla. Plody, veľkosť, chuť a vôňa sa odlišujú podľa odrody.

História hovorí, že  jahoda záhradná vznikla prirodzeným skrížením jahody čílskej, ktorá bola prinesená do Európy začiatkom 18. storočia, s výrazne chutnou jahodou virgínskou, ktorú Európania poznali už koncom 17. storočia. Výsledkom je chutná jahoda s výbornými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Postupne však dochádzalo k výraznejšiemu šľachteniu a vzniku nových chutných odrôd jahôd záhradných. Určite mi dáte za pravdu, že najchutnejšie sú jahody čerstvé, ktoré sú nielen chutné ale poľahodia aj oku. Môžeme si z nich pripraviť chutný koláč, pyré, lekvár, pridávajú sa do čerstvých ovocných šalátov. Hriešne dobré sú s čokoládou a šľahačkou. Mnohé gazdinky ich zmrazujú, prípadne sušia. Obsahujú veľa trieslovín, preto opatrní na konzumáciu jahôd musia byť ľudia, ktorí majú alergické prejavy.

Aké zdravotné prínosy nás poskytujú jahody?

Podľa odborníkov sú jahody najbohatším zdrojom vitamínu C. Z výživných látok obsahujú bielkoviny, sacharidy, vlákninu, minimum tuku, betakarotén. Z vitamínov už spomenutý vitamín C, vitamíny skupiny B, najmä kyselinu listovú (B9), vitamín E a K. Z minerálnych látok sú jahody bohaté na draslík, vápnik, železo, magnézium, fosfor, mangán, bór, kobalt, molybdén, síru, selén a zinok.

Jahody majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti, vďaka obsahu flavonoidov pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi, detoxikujú črevný systém, pomáhajú pri plynatosti, zlepšujú prejavy artritídy a dny.

 

 

zdroj: atlas byliniek, Švajčiarska databáza výživy,

https://www.migros-impuls.ch/de/ernaehrung/nahrungsmittel/fruechte/erdbeeren – Rüdi Steiner ,

zverejnené 16. mája 2017, revidované 7. apríla 2020