Kapusta obyčajná - je naozaj obyčajná?

Kapusta obyčajná - je naozaj obyčajná?

Kapusta.... taká bežná zelenina. Kapusta je chutná a výživná zelenina, ktorá si zaslúži našu pozornosť. Napriek vysokému obsahu výživných látok ju prehliadame a málo zaraďujeme do jedálnička. Už naši predkovia ju jedli takmer každodenne v rôznych podobách. Prvá zmienka pochádza z roku 500 pred naším letopočtom a k nám ju priviezli Kelti. Dnes sa pestuje po celom svete a pripravuje sa na rôzne spôsoby. V dnešnej „modernej“ kuchyni často na ňu zabúdame a preferujeme iné druhy jedál pochádzajúce z iného zemepisného pásma.

Prečo kapustu zaradiť do jedálnička?

Kapusta obsahuje významné výživné látky ako bielkoviny, sacharidy, vlákninu, rastlinné fytosteroly, karotenoidy ako betakarotén, luteín, zeaxantín. Z mikroživín je bohatá na vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje sodík, vápnik, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, zinok. Okrem toho sa v nej nachádzajú silné antioxidanty vrátane polyfenolov a zlúčenín síry. Antioxidanty nás chránia pred poškodením voľnými radikálmi. Aj je ich hladina príliš vysoká, poškodzujú nám bunky.

Konzumáciou kapusty sa chránime pred ochoreniami srdca, pred sivým zákalom. Kapusta čistí tráviaci systém, podporuje krvotvorbu, pomáha predchádzať ochoreniam respiračného systému, prechladnutiu, infekciám. Upravuje činnosť štítnej žľazy, pôsobí protizápalovo na črevá a črevnú mikroflóru. Upravuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje zdravie imunitného systému.

Z čerstvej kapusty si môžeme pripraviť mnoho všakovakých jedál, je chutná na slano aj sladko. Vynikajúca je však kvasená kyslá. Najmä v zimnom období nám poskytuje veľa vitamínu C a B a má aj výborné probiotické účinky.

Šťava z kapusty nás nielen príjemne osvieži ale aj poskytne mnoho cenných látok pre správne fungovanie organizmu. Odvádza prebytočnú vodu z tela, čím prispieva k zmierňovaniu opuchov a srdce a obličky nie sú tak zaťažované.

 

zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage, Napísal Jillian Kubala, MS, RD 4. novembra 2017