MORINGA pre zdravie

MORINGA pre zdravie

Moringa vo svete považovaná za superpotravinu, jednu z najhodnotnejších rastlín sveta“

Že ste o nej nepočuli? Nič to, prinášame Vám o Moringe to najpodstatnejšie, čo by ste mali o nej vedieť.

MORINGA je strom, považovaný za zázrak, zelený diamant, mnohí ho nazývajú elixírom zdravia, krásy , vitality a dlhovekosti.


Moringa, Moringa Oleifera.... vo svete dávno uznávaná, nazývaná rôznymi prívlastkami „zázračný strom“, „elixír zdravia a krásy“, „ strom dlhovekosti“, „zelený diamant“, vitamínový strom“. Pozitívne účinky Moringy sa využívajú už takmer 4000 rokov, najmä v ajurvédskom lekárstve. U nás sa o Moringe začína len hovoriť, dostáva sa na výslnie len veľmi pomaly. Vo svete sa radí medzi superpotraviny. Je teda relatívnym nováčikom v komunite zdraviu prospešných rastlín.

Čo je Moringa, odkiaľ pochádza?

Domovom tohto krásneho stromu so sýtozelenými lístočkami je južné úpätie Himalájí. Už pred mnohými rokmi sa rozšírilo pestovanie tohto neobyčajného stromu do Arabských krajín, Afriky či Madagaskaru a Mexika. V súčasnosti sa pestuje v teplých oblastiach takmer po celej zemeguli. Najlepšie podmienky na pestovanie pre Moringu je Karibik. Poznáme ju pod názvom Moringa z Karibiku a na Tenerife – Moringa z Tenerife.

V Africkom jazyku strom Moringa znamená že tento strom nikdy nevyhynie. Moringa je dar, pretože všetky časti stromu sa využívajú a šetrne spracovávajú, aby si zachovala čo najväčšie bohatstvo výživných látok pre ľudský organizmus.

Najvýživnejšou časťou sú sýtozelené listy, ktoré sa nielen spracovávajú do formy prášku či kapsúl, využívajú sa tiež v kozmetike, kulinárstve ako dôležitá súčasť základnej stravy. Listy Moringy obohacujú kávu a čokoládu, tieto dobroty sú príťažlivé nielen na pohľad ale aj vynikajúco chutia. Listy sú dôležitou potravinou hlavne na indickom subkontinente a v Afrike. Konzumujú sa surové vo forme šalátov, pridávajú sa do polievok či omáčok, kari či čatní, zo sušených sa varí čaj.

Okrem listov nám Moringa poskytuje veľmi chutné plody, bežne ich poznáme pod názvom „Drumsticks“ a hrajú hlavnú úlohu v indickej kuchyni.

Zrelé semená obsahujú veľké množstvo oleja až 40%, ktorý sa po vylisovaní používa v kulinárstve a je hlavnou ingredienciou v kozmetickom priemysle, ale aj napr. v jemnej mechanike napr. v hodinárstve. Olej dostať pod názvom „Behen“ a je nevysychavý. Surovina, ktorá zostane po vylisovaní oleja sa používa na kŕmenie alebo na hnojenie.

Zaujímavosťou je, že prášok z rozdrvených semien alebo zo suroviny po vylisovaní oleja sa používa na vyčistenie kalnej vody tak, že vo vode pôsobia ako koagulant, to. zn. že vodný zákal sa usadí na dne nádoby.

Kvety Moringy sa konzumujú rovnako ako listy, varené. Koreň Moringy má pálčivú chuť a používa sa len v obmedzenom množstve ako náhrada chrenu.

Z kôry Moringy sa získava vlákno na výrobu rohoží a rôznych povrazov. Vetvičky Moringy sú obľúbenou pochúťkou pre domáce zvieratá, hlavne ťavy.

V čom je Moringa výnimočná?

Jej výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, antioxidantov, chlorofylu a polyfenolov.

Je výnimočné, že všetky živiny sa nachádzajú v jednom lístočku Moringy.

Moringa je neuveriteľná živina a superpotravina, no posúďte sami: má až sedemnásobok vitamínu C ako pomaranče, štyrikrát viac vápnika a dvojnásobok bielkovín ako mlieko, štvornásobok vitamínu A ako mrkva, trikrát viac draslíka ako banány. Listy moringy sú zdrojom viac ako 40 tich prírodných antioxidantov čo je viac ako väčšina ovocných plodov napr. Acai, zeleného čaju, čučoriedok, čokolády, goji, granátového jablka a červeného vína.

Aké zdravotné benefity nám Moringa prináša?

Moringa je silným antioxidantom, antioxidanty pôsobia proti vzniku nádorových ochorení, rakovine prostaty, ale aj problémom s pokožkou. Výskumy preukázali pozitívny vplyv pri anémii, vysokom krvnom tlaku, diabetes mellitus, vysokom cholesterole, problémoch so štítnou žľazou a obličkových ťažkostiach.

Moringa má silný protizápalový účinok a je nápomocná pri ochoreniach kĺbov ako reume, artritídach, potláčaní bolesti a opuchoch. Napomáha aj pri rôznych tráviacich problémoch. Pôsobí ako antibiotikum pri helicobacter pylori.

Moringa pôsobí anitbakteriálne a antivírusovo.

Moringa udržuje v dobrej kondícii imunitný systém.

Moringa má detoxikačný účinok.

Moringa pomáha pri neurologických problémoch napr. pri migrénach a bolestiach hlavy.

Listy pôsobia protizápalovo aj ako prevencia proti chrípke a nachladnutiu.

Moringa pozitívne vplýva na diabetes, má antidiabetické účinky, to znamená, že dokáže znižovať hladinu cukru v krvi.

Moringa je vynikajúca pri únave a strese.

Moringa prináša veľa benefitov aj ženám. Hormón zeatín, ktorý Moringa prirodzene obsahuje, spomaľuje starnutie buniek, pôsobí proti vzniku vrások, priaznivo pôsobí na pokožku, stáva sa dlho vitálnou, pomáha pri hojení rán, uštipnutí hmyzom. Zeatín pomáha prirodzenou cestou k hormonálnej úprave žien a dievčat v tehotenstve a dojčení a tiež v menopauze. Je dokázané, že ženy v Ázii, ktoré prijímajú zeatín z Moringy alebo fytoestrogény z iných rastlín, prakticky vôbec nepoznajú problémy spojené s menopauzou.

Arginín, ktorý Moringa obsahuje rozširuje cievy, čím prispieva k zníženiu krvného tlaku.

Vitamíny skupiny B pomáhajú znižovať hladinu homocysteinu v krvi.

Flavonoidy v Moringe pomáhajú „riediť krv“ a tým pôsobia preventívne pred vznikom infarktu myokardu.

Tak čo, nie je Moringa úžasná?

Čaj, kávu, čokoládu, kozmetické prípravky či doplnky stravy z Moringy máme k dispozícii už aj na Slovensku.

Ak sa rozhodnete vyskúšať niektorý z kozmetických prípravkov či doplnkov stravy, treba byť trpezlivý, dajte Moringe čas, určite oceníte jej benefity.


referencie:

http://www.moringa.com/about-moringa/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Moringa_olejod%C3%A1rn%C3%A1

https://www.moringacaribbean.sk/

obr. Wikipedia MKOPT

http://www.superlife.com/what-is-moringa/