Oslovilo Vás vyčistené maslo – Ghee (ghí)? Viete že je to jeden z najzdravších tukov?

Oslovilo Vás  vyčistené maslo – Ghee (ghí)? Viete že je to jeden z najzdravších tukov?

Určite ste sa už stretli s týmto druhom maslom. Ide o kvalitnejšiu formu masla ako to klasické, bežné maslo. Ide o čistý tuk. Naše staré mamy a babičky ho nazývali prepusteným maslom. Je vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí majú problém s laktózou alebo mliečnou bielkovinou.

Ghee je vyčistené maslo, ktorého domovom je India. Používa sa v ázijskej kuchyni a v ajurvéde ako hlavná zložka niektorých ajurvédskych prípravkov. V Egypte vyrábajú ghee z byvolieho mlieka a nazýva sa samna baladi , čo znamená v preklade "vidiecke maslo". Ghee používajú aj rôzne africké etnické skupiny, je známe pod názvom subag.

Maslo ghee má krásnu zlatistú farbu, jemnú chuť, príjemnú vôňu, neobsahuje žiadnu vodu, soľ ani laktózu, neprepaľuje sa, nehrozí aby zožltlo a preto vydrží veľmi dlho či už v chladničke alebo pri izbovej teplote. Pre svoje nutričné hodnoty má blahodárne účinky na náš organizmus. Najviac sa používa v ajurvédskej medicíne. Toto maslo spolu s kokosovým tukom sú považované za najzdravšie tuky.

V európskych krajinách sa tradične používa na vyprážanie viedenského rezňa pod názvom butterschmalz, Pre svoj vysoký bod dymenia až 250 st. C ho teda môžeme použiť na vyprážanie a smaženie. Hodí sa na prípravu pokrmov v studenej aj teplej kuchyni, na varenie či dusenie či do omáčok, nátierok, polievok, pod mäso, na cestoviny, ryžu, zemiaky, obilniny, zrná. Najviac sa však používa na pečenie rôzneho pečiva, koláčov, cukroviniek, pridáva sa do raňajkových kaší do slaných jedál, ale aj ako náhrada za tradičné maslo. Veľmi príjemne ovplyvňuje chuť každého pokrmu.

Vyčistené maslo ghee obsahuje tieto dôležité látky:

tuk, vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, zinok, fluorid, selén, omega 3 a omega 6 kyseliny, vitamín A, B12, E, K, betakarotén, cholín, kyselina listová a pantoténová.

Viete aké má ghee pozitívne účinky na organizmus?

1. výborne pôsobí na črevnú sliznicu a tráviaci trakt

2. upravuje vyprázdňovanie

3. pôsobí ako ochrana buniek

4. pôsobí preventívne pred vznikom civilizačných a kradiovaskulárnych ochorení

5. priaznivo pôsobí na imunitný a nervový systém

6. priaznivo ovplyvňuje vysoký krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu

7. priaznivo pôsobí na srdce a cievy

8. možno ho použiť na popáleniny, či dermatitídy

Všetko však s mierou! Nadmerná konzumácia môže mať opačný efekt!

Neviete kde ho kúpiť?

Dostanete ho v každej predajni zdravej výživy alebo v BIO potravinách, objavuje sa už aj na farmárskych trhoch a vo fresh marketoch.

Chcete si ghee pripraviť doma? 

Nech sa páči tu je postup:

Budete potrebovať:

Kvalitné maslo (BIO/EKO 250 g,500 g ... podľa potreby, na začiatok stačí 250 g, aby ste si to vyskúšali, s obsahom najmenej 82% - 84% tuku. Z 500 g masla je možné pripraviť cca 350 g ghee.

Hrnček najlepšie so sendvičovým dnom, alebo iný hrnček s pevnejším dnom (nesmie dôjsť k praženiu alebo nebodaj pripáleniu).

Sklenený pohár alebo inú sklenenú nádobu, do ktorej prelejete hotové ghee, nádoba by mala mať pevný uzáver.

Husté sitko na precedenie, ktoré zachytí prípadné zvyšky bielkoviny.

Čas: záleží od množstva masla a nesmie sa začať pražiť ani pripaľovať, len topiť, tým ten čas je dlhší. Ja pripravujem ghee z 750 g až 1000 g masla a trvá mi to cca 120-150 min. Mám 9 stup. platňu, zapínam na č. 2.

Ako na to?

Maslo vložte do hrnčeka, je lepšie ho nakrájať na menšie kúsky.

Zahrievajte za miernom ohni tak, aby sa pekne rozpustilo ale nezačalo pražiť (variť) , pripaľovať. Nezakrývame pokrievkou.

Keď je maslo roztopené, na hladine sa začne vytvárať biela pena - maslo sa zbavuje bielkoviny a laktózy, voda sa priebežne odparuje, penu priebežne zbierajte lyžicou do nádobky- vylievam to.

Mierny oheň udržiavajte počas celej doby čistenia masla. Keď je maslo číre, znamená to, že ostal čistý tuk, odstavte ho zo sporáka a nechajte chvíľočku stáť, aby sa usadili na dne všetky prípadní látky, ktoré tam nepatria.

Ešte teplé ghee preceďte za pomoci sitka do pripravenej sklenenej nádoby a vychladnuté pevne uzavrite. Vychladnuté ghee stuhne a má krásnu zlatistú farbu a nádherne vonia. Prepustené maslo môžete skladovať v chladničke alebo voľne položené na kuchynskej linke, nemá tendenciu kaziť sa, samozrejme, ak je správne prepustené. Správne prepustené maslo neobsahuje laktózu ani mliečnu bielkovinu a ani vodu.

Hotovo!