Púpava lekárska – zázračná bylinka, pre niekoho burina

Púpava lekárska – zázračná bylinka, pre niekoho burina

Mnoho záhradkárov ani nevie, aký poklad majú v záhrade. Púpavu vnímajú iba ako otravnú burinu. V skutočnosti je Púpava zázračná bylinka, ktorá upravuje trávenie, stará sa o pečeň a žlč, pomáha pri reume a obličkových kameňoch a možno ju použiť ako všestranné tonikum pri akomkoľvek probléme. Všetky jej časti sú jedlé.

Možno ste si už všimli, že púpava je obzvlášť silná a odolná rastlina, pretože vyrastie z tej najmenšej trhliny v asfalte a odolá aj tým najväčším letným horúčavám. Púpava túto odolnosť, húževnatosť a vitalitu prenáša na všetkých, ktorí ju vedia využiť.

Účinky púpavy

Púpava má množstvo liečivých vlastností a účinkov.

Horká chuť ju predurčuje k liečbe tráviaceho traktu.

Výsledky štúdií hovoria, že púpava má protirakovinové účinky.

Svojim obsahom vitamínov a minerálnych látok je výborným prostriedkom proti jarnej únave.

Podporuje obranyschopnosť a metabolizmus, činnosť žliaz, pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca, pankreasu, podporuje krvotvorbu, odvodňuje organizmus, pomáha v liečbe cukrovky.

Osvedčila sa aj pri horúčkach, chrípke, nádche, prechladnutí, respiračných ochoreniach.

Svojimi čistiacimi vlastnosťami pomáha pri hnačkách, ochoreniach pečene, žlčníka, pri ekzémoch, parazitoch.

Zlepšuje trávenie a podporuje chuť do jedla.

Má antiseptické, antibakteriálne, protizápalové, antioxidačné a čistiace vlastnosti.

Odporúča sa niekoľkotýždňová kúra, počas ktorej skonzumujeme niekoľko stoniek alebo listov púpavy. Opatrné by mali byť tehotné a dojčiace ženy.

Púpavové listy môžeme použiť do šalátu, čaju, stonky na šťavu, koreň na extrakt. Prípravok podľa vlastného výberu je dôležité používať pravidelne ako kúru na niekoľko týždňov, najlepšie je ak púpavu jeme každý deň čerstvú.

Púpava pri tráviacich ťažkostiach

Známy je pozitívny vplyv púpavy na všetky orgány podieľajúce sa na trávení. Púpava zvyšuje sekréciu žalúdočnej šťavy, povzbudzuje chuť do jedla a pôsobí aj proti kŕčom.

Z tohto dôvodu sa púpavový čaj, púpavový šalát, púpavová šťava a silný extrakt z koreňa púpavy používajú na liečbu tráviacich problémov, ako je plynatosť a pocit plnosti.

Púpava na pečeň a žlč

Púpava má aj choleretický účinok. To znamená, že stimuluje tvorbu žlče v pečeni, spôsobuje, že žlč zostáva riedka a zlepšuje metabolizmus lipidov (tukov), čím napomáha regenerácii stukovatenej pečene. V prípade problémov s pečeňou alebo žlčou je púpava jednou z najdôležitejších liečivých rastlín, a preto sa používa nielen na čistenie pečene , ale tradične aj pri hepatitíde (žltačke), žlčníkových kameňoch a cirhóze pečene - samozrejme pod dohľadom fytoterapeuticky skúseného alternatívneho praktika alebo lekára.

Púpava pri rakovine

Vedecká obec sa čoraz viac venuje možným oblastiam aplikácie púpavy v oblasti liečby rakoviny. Už teraz existujú sľubné dôkazy, že púpava obsahuje zložky, ktoré môžu brzdiť agresívny rast nádorov.

Odborný časopis International Journal of Oncology publikoval v roku 2008 štúdiu (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18425335/), ktorá preukázala pozitívne účinky púpavového čaju v prípade rakoviny prsníka. Rovnakým spôsobom testovali aj bunky rakoviny prostaty a dosiahli podobné výsledky. Vedci dospeli k záveru, že extrakt z púpavy možno považovať za „nový“ protirakovinový prostriedok na podporu liečby rakoviny.

International Journal of Oncology zverejnil v roku 2011 správu, že doplnok stravy s obsahom púpavy by mohol inhibovať rast buniek rakoviny prostaty   ( International Journal of Oncology 38(6):1675-82 ).

Tretia vedecká štúdia o púpave bola publikovaná v januári 2011 v Journal of Ethnopharmacology (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874110006434?via%3Dihub ). Cieľom bolo otestovať účinok čaju z koreňov púpavy na leukemické bunky. Ukázalo sa, že čaj môže zabiť leukemické bunky.

Púpava ako antioxidant

Talianski vedci z University of Annunzio Chieti-Pescara porovnávali extrakty z kurkumy , púpavy, rozmarínu a artičoky v štúdii publikovanej v roku 2010 (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/039463201002300222 ).

Vedci potvrdili pozitívny vplyv týchto rastlín na pečeň a žlčník. Následne porovnávali ich protirakovinové, antioxidačné a ochranné účinky.

Kým najsilnejší antioxidačný účinok mala kurkuma, zistilo sa, že aj púpava mala silný antioxidačný účinok. Vedci potvrdili, že spomínané rastliny dokážu podporovať liečebné procesy rôzneho druhu.

Púpava ako liek na močové cesty

Bežné diuretiká (známe aj ako „vodné pilulky“) zabezpečujú nielen odvodnenie, ale aj vyplavovanie minerálnych látok.

Púpava pôsobí na druhej strane aj močopudne, no zároveň dodáva telu dôležité minerálne látky, najmä draslík, takže pri (správnom) užívaní púpavy - na rozdiel od syntetických diuretík - nemôže dôjsť k nedostatku minerálnych látok.

Púpava sa v ľudovom liečiteľstve oddávna používa pri infekciách močových ciest , dráždivého močového mechúra a iných ochoreniach urogenitálneho traktu.

Ako používať púpavu v naturopatii

Na uvedené ťažkosti sa dá púpava veľmi jednoducho použiť vo forme čaju alebo čerstvej rastlinnej šťavy. Zo sušených listov si môžeme pripraviť čaj.

Čaj z púpavových listov

Na prípravu čaju z púpavových listov zoberieme vrchovatú lyžičku sušených rozdrvených listov, vložíme ich do čajového filtračného vrecka, vrecko uzavrieme a zavesíme do šálky s objemom asi 200 až 250 ml. Potom zalejeme vriacou vodou a necháme čaj lúhovať 10 minút. Vrecko vyberieme a čaj popíjame po dúškoch.

Púpava na vonkajšie použitie

Púpava sa dá použiť aj zvonka, napríklad pri kožných problémoch alebo zle sa hojacich ranách.

Púpava pri kožných problémoch

Aj zvonka dokáže púpava zázraky. Napríklad kurie oká, mozole a bradavice sa dvakrát alebo viackrát denne navlhčia bielou rastlinnou šťavou zo stoniek púpavy a podľa správ ľudového liečiteľstva sa touto kúrou dajú po niekoľkých týždňoch používania odstrániť.

Púpava ako liečiteľ rán

Keďže má púpava antibakteriálne a teda protizápalové vlastnosti, možno ju použiť na liečbu a hojenie rán a prevenciu infekcií.

Bolesť a svrbenie spôsobené bodnutím alebo uštipnutím hmyzom možno zmierniť aj aplikáciou šťavy zo stonky alebo koreňa púpavy.

Ak sa vám stonková šťava nezdá dostatočne účinná, môžete celú rastlinu rozdrviť aj v mixéri s trochou vody a túto kašu naniesť na príslušné miesta.

Vitamíny a minerálne látky v púpave

Púpava nielenže pomáha predchádzať ochoreniam a liečiť rôzne príznaky a ochorenia, ale ako potravina poskytuje aj množstvo vitamínov, ako A, betakarotény, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9- kyselinu listovú, vitamín C, D a E a minerálnych látok, ako sodík, draslík, mangán, síru, vápnik, magnézium, fosfor, chlorid, železo, ďalej bioaktívne látky triesloviny, fruktózu, fytosteroly, sliz, inulín, horčiny, flavonoidy. Púpava je teda nielen fenomenálnym liekom, ale aj úžasne výživnou potravinou.

Ako využiť púpavu v kuchyni

Púpavové listy a stonky môžeme pridať do zeleninového šalátu, polievky, smoothie, čaj. Kvety sa dajú premeniť na púpavové víno, púpavové pivo a púpavové kvetové želé alebo použiť ako jedlou dekoráciu na všetky druhy jedál. Koreň môžeme použiť na čaj alebo tinktúru.

Kedy púpavu zberáme

Listy v apríli a máji, kvet od apríla do konca septembra a koreň v apríli a októbri.

Čaj na regeneráciu pečene a žlčových ciest

50 g koreňa čakanky obyčajnej

50 g koreňa púpavy lekárskej

30 g vňate medovky lekárskej

500 ml vody

Jednu PL zmesi zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10 minút a precedíme. Výluh pijeme aspoň 3x denne pred jedlom.

 

zdroj: https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/nahrungsergaenzung/heilpflanzen/loewenzahn

Autor: Carina Rehberg