Roemheldov syndróm

Roemheldov syndróm

Roemheldov syndróm (RS) je lekársky názov, ktorý je pomenovaný po Ludwigovi von Roemheldovi, ktorý ako prvý popísal kardiovaskulárne prejavy stimulované zmenami v gastrointestinálnom systéme. Lekárska obec Roemheldovmu syndrómu nevenuje dostatočnú pozornosť a považuje ho za zastaralú diagnózu. Mnohí zdravotnícky personál ani nevie, že tento syndróm existuje. V súčasnosti však tento zdravotný problém ožíva a mnohé štúdie opísali súvislosti a klinické prejavy medzi srdcom a gastrointestinálnym traktom.

Roemheldov syndróm sa nazýva aj „žalúdočný srdcový syndróm“ alebo aj „žalúdočná kardia“.

Roemheldov syndróm je charakteristický prejavmi súvisiacimi s ochoreniami tráviaceho traktu, ktoré spúšťajú reflexy v srdci na úrovni mechanickej, neurologickej aj imunologickej.

Veľa ľudí zisťuje, že po jedle, preplnení žalúdka sa u nich objavujú ťažkosti s trávením, ale aj rôzne prejavy a to nielen v oblasti srdca.

Aká je súvislosť medzi srdcom a žalúdkom?

Na spojitosť srdca a žalúdka ľudia ani nepomyslia, nedokážu rozpoznať, že pocity a prejavy na srdci, ktoré sa objavujú po najedení či prejedení môžu súvisieť s tráviacim systémom. Vôbec si neuvedomujú, že tráviace ťažkosti môžu mať vplyv na činnosť srdca a ani nedokážu rozpoznať vzťah medzi príznakmi.

Nervový systém je ďalším spojením medzi srdcom a žalúdkom. Toto spojenie zabezpečuje tzv. vagusový nerv, ktorý ovpylvňuje parasympatický nervový systém. Vagusový nerv hrá veľkú rolu v tom, prečo sa u niektorých ľudí vyskytuje Roemheldov syndróm. Totiž prostredníctvom tohto nervu vnímame rôzne vnemy prichádzajúce zo srdca a tráviaceho traktu.

Ako sa prejavuje Roemheldov syndróm?

Prejavy majú rôznorodý charakter:

1.    Na úrovni srdca môže ísť o arytmiu – nepravidelný srdcový rytmus, nevoľnosť, tachykardiu – rýchly srdcový tep, závrate, tlak na hrudníku pri poruchách trávenia, refluxe a nafukovaní.

2.    Keďže mnohí zdravotníci o Roemheldovom syndróme nevedia alebo vedia, ale nepripisujú mu dôležitosť. Často sa stáva, že za záchvaty paniky, úzkosť, depresie sa skrýva práve Roemheldov syndróm a tak dochádza k nesprávnej diagnostike.

3.    Ďalším spúšťačom Roemheldovho syndrómu je nahromadenie plynov v tráviacom trakt. Nadúvanie a plynnatosť sú často spôsobené nezdravým stravovaním, nezdravým životným štýlom, rôznymi ochoreniami žalúdka a tráviaceho traktu.

4.    Pri preplnení žalúdka dochádza k tomu, že plný žalúdok tlačí na bránicu, ktorá tlakom zmení polohu srdca a to vedie k búšeniu srdca.

5.    Príčinou Roemheldovho syndrómu môže byť aj hiátová kýla. Prejavuje sa bolesťami na hrudi a búšením srdca.

6.    Ak je vagusový nerv stlačený preplneným alebo nafúknutým žalúdkom nahromadenými plynmi, stimuluje sa oblasť srdca a Roemheldov syndróm sa prejaví arytmiou- nepravidelným srdcovým rytmom.

7.    Roemheldov syndróm sa môže prejaviť aj vtedy, ak ležíte na pravej strane, vtedy dochádza k útlaku vagusového nervu. V takomto prípade sa odporúča zmeniť polohu.

8.    Ak užívame lieky, aj tieto môžu spôsobiť prejavy RS, napr. lieky proti prekysleniu žalúdka.

9.    Každé ochorenie žalúdka, tráviaceho traktu, zápalu, určitým spôsobom spôsobuje stres, ktorý spôsobí búšenie srdca.

10.    Medzi ďalšie prejavy, ktoré sa vyskytujú iba počas „epizódy“, zvyčajne po jedle patria sínusová bradykardia, únava, úzkosť, plytké dýchanie, dýchavičnosť, poruchy krvného obehu, bolesť svalov, poruchy spánku (ak sa uložíme k spánku za krátky čas po jedle), návaly horúčavy.

11.    Prejavy Roemheldovho syndrómu spôsobuje nahromadenie plynov v žalúdku a črevách. Príčinou zvýšenej tvorby plynov môžu byť ťažko stráviteľné mastné jedlá, nesprávne upravené strukoviny, prejedanie sa, nesprávna kombinácia potravín, funkčné gastrointestinálne poruchy, gastroenteritída, intolerancia na laktózu, intolerancia na fruktózu, citlivosť na histamín, potravinové alergie, funkčné poruchy žlčníka, ochorenia a poruchy pečene a pankreasu, syndróm dráždivého čreva, zápal žalúdočnej a črevnej sliznice, celiakia.

Ako rozpoznať Roemheldov syndróm od iného ochorenia?

Správne diagnostikovať Roemheldov syndróm je dosť náročné. Veľmi často sa diagnóza stanoví nesprávne. Nesprávna diagnóza znamená nesprávna terapia. Roemheldov syndróm sa dá rozpoznať tzv. vylučovacou metódou. To znamená, že lekár postupne vylučuje možné ochorenia, najčastejšie ochorenie srdca.

Odporúča sa vykonať komplexné vyšetrenie srdca, vylúčiť ochorenia pľúc a tiež vyšetrenie tráviaceho traktu vrátane funkcii príjmu stravy a trávenia. Imunologicko-alergologické vyšetrenie na potravinové intolerancie a alergie.

V čom spočíva terapia Roemheldovho syndrómu.

1.    Ak máme hiátovú kýlu, odporúča sa operatívne riešenie.

2.    Stravu by sme si mali upraviť tak, aby sme zabránili nadmernej tvorbe plynov v tráviacom trakte, samozrejme je potrebné poznať príčinu tvorby a hromadenia plynov.

3.    Vyhýbame sa nadmernej konzumácii strukovín, tučným jedlám a potravinám, ktoré netolerujeme.

Pri strukovinách je dôležitá ich príprava, ktorá spočíva v ich namočení, najlepšie cez noc, ráno vodu zlejeme, prepláchneme v čistej vode, varíme v čistej vode, ktorú počas varenia vymeníme aspoň 2 razy, po poslednom zliati vody pridáme korenie, napr. bobkový list, čierne celé korenie, rascu alebo cesnak, kurkumu.

4.    Jednotlivé potraviny správne kombinujeme.

5.    Neprejedáme sa, jedlo si rozložíme na menšie porcie. Jeme teda menej a častejšie. Jedlo vždy dobre v ústach spracujeme.

6.    Upravíme si celkový životný štýl a stravovacie návyky. Vyvarujeme sa stresu psychického aj fyzického.

7.    Veľmi prospešný je pravidelný pohyb, napr. prechádzky v prírode, bicyklovanie, ľahký šport a cvičenie.

8.    S konzumáciou alkoholu, kávy to nepreháňame. Fajčenia sa zdržíme úplne.

9.    Posledné jedlo by sme mali konzumovať aspoň 3 hodiny pred uložením sa na spánok. Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné.

10.    Ak máme nadváhu, snažíme sa o úpravu hmotnosti.

11.    Nepijeme bublinkové nápoje.

12.    Bylinkové čaje z rasce, anízu, harmančeka, medovky lekárskej, púpavy, fenikla sú prospešné.

13.    Po jedle si doprajme krátky odpočinok.

14.    Dôležité je tiež starať sa o zdravú mikroflóru, napr. užívaním probiotík a prebiotík.

Na úľavu a zregenerovanie žalúdka a čriev pomôže aj krátkodobá očista tráviaceho traktu.

 

Zdroj:

https://flexikon.doccheck.com/de/Roemheld-Syndrom

https://www.gesund-vital.de/kompakt/roemheld-syndrom

https://praxistipps.focus.de/roemheld-syndrom-symptome-und-therapiemoeglichkeiten_111583

https://en.wikipedia.org/wiki/Roemheld_syndrome

https://zdravi.doktorka.cz/plynatost-imitujici-infarkt-roemhelduv-syndrom