Selén

Selén

 

Selén (Se) je minerálny stopový prvok a ako nenahraditeľná zložka vo výžive sa považuje od r. 1973. Obsah selénu v potravinách záleží od jeho množstva v pôde. V súčasnosti  pôdny fond ochudobňujú o selén kyslé dažde, najviac v priemyselných oblastiach.

Selén sa stal známym vtedy, keď sa potvrdil jeho význam pri onkologických ochoreniach. V súčasnosti ho vedecká obec považuje za nevyhnutnú minerálnu látku pre ľudské zdravie. V organizme človeka sa vyskytuje v množstve 10 až 30 mg. Nachádza sa najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease, v mužských semenníkoch a najviac v štítnej žľaze.

Nedostatkom selénu trpí takmer 1 miliarda ľudí na celom svete. Na kompenzáciu rizík spojených s nedostatkom selénu sa odporúča užívať selén vo forme doplnkov výživy ako antioxidačného  prostriedku.

Proti negatívnym účinkom, ktoré vznikajú pri nedostatočnom príjme selénu, môžeme bojovať konzumáciou potravín s vysokým obsahom selénu.

Selén sa vyskytuje hojne v para orechoch, slnečnicových a chia semiačkach, v sardinkách, divokom lososovi, cesnaku, organických vajíčkach a mäse, hubách, pivovarských kvasniciach, cibuli, hnedej ryži, organických mliečnych výrobkoch, zelenine, žihľave, šípkach, rebríčku obyčajnom, v klíčkoch obilnín. Naopak nenájdeme ho v bielej ryži, bielej múke a rafinovaných, priemyselne spracovaných potravinách.

Obsah selénu v potravinách závisí od jeho množstva v pôde. Ideálne je, ak konzumujeme ekologické potraviny, ktoré neboli priemyselne spracované, pretože obsah selénu v potravinách klesá rafináciou a technologickým spracovaním.

V laboratórnom výskume a v klinických štúdiách sa preukázalo, že selén má protizápalové a antivírusové účinky. Podporuje imunitný systém, má význam v prevencii onkologických ochorení. Je nevyhnutný pre správnu činnosť štítnej žľazy. Slúži ako obranná línia proti hromadeniu voľných radikálov v bunkách. Potencionálne vplýva na imunitnú odpoveď prostredníctvom proteínov s obsahom selénu, čo môže pomôcť regulovať nadmerné imunitné reakcie a chronický zápal. Podporuje zdravé tehotenstvo a má priaznivý vplyv na mužskú plodnosť. Zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu, pomáha pri liečení autoimunitných a degeneratívnych chorôb.

Viacero štúdií preukázalo, že selén pomáha v boji proti bakteriálnym ochoreniam a vírusovým infekciám ako je chrípka. Je výborným pomocníkom pre ľudí, ktorí trpia astmou.

Doporučená denná dávka (DDD) selénu potravou je u dospelej populácie 55 mcg, u tehotných žien 60 mcg a v období dojčenia 70 mcg.

Vstrebávanie selénu znižuje alkohol, antacidá, laxatíva, kortikoidy, diuretiká.

Nedostatočné vstrebávanie ovplyvňujú aj ochorenia ako zápaly čriev, akútna pankreatitída, hepatitída, reumatizmus, vegetariánstvo a vegánstvo, fajčenie, pôsobenie toxínov, autoimunitné ochorenia štítnej žľazy.

Ak sa rozhodnete pre užívanie doplnkov výživy s obsahom selénu, poraďte sa s Vašim lekárom.

zdroj: Anna Strunecká, Jak nám mužou pomáhat i škodit mienrály a vitaminy, 2017, ISBN 9788090553378-02, Uwe Grober, Mikronutienty Nastavenie metabolizmu-Prevencia-Liečba, ISBN 978-80-970156-4-0, Aké su výhody selénu?, Dr. Mercola, https://articles.mercola.com/vitamins-supplements/selenium.aspx