Štítna žľaza – malý, ale dôležitý orgán

Štítna žľaza – malý, ale dôležitý orgán

Štítna žľaza je malý orgán pripomínajúci motýľa, nachádzajúca sa v prednej časti krku, pod Adamovým jablkom. Tento nenápadný orgán hrá veľmi dôležitú úlohu v metabolizme ľudského organizmu. Produkuje hormóny, ktoré ovplyvňujú fyziologické procesy v organizme. Na strane druhej je veľmi zraniteľná. Ak sa dostane do nerovnováhy, vznikajú prejavy, ktoré môžu signalizovať jej ochorenie, ktoré postihuje nielen endokrinný systém ale celý organizmus. Starostlivosť o zdravie štítnej žľazy býva často podceňované.

Štítna žľaza je endokrinnou žľazou s vnútorným vylučovaním hormónov trijódtyronínu (T3), tyroxínu (T4) a peptidového hormónu kalcitonínu. Kalcitonín je 32 aminokyselinový peptidový hormón vylučovaný parafolikulárnymi C-bunkami štítnej žľazy. Reguluje metabolizmus vápnika a kostí. Jeho úlohou je prenos vápnika z krvi do kostí. Rýchlosť produkcie kalcitonínu určuje množstvo vápnika cirkulujúceho v krvi. Čím vyššia hladina vápnika, tým vyššia produkcia kalcitonínu. Štítna žľaza je jedným z najdôležitejších orgánov v organizme človeka. Ovplyvňuje každý orgán, každú bunku. Naša psychická pohoda či funkcia celkového metabolizmu sú závislé od toho, ako je zdravá štítna žľaza a to platí v každom životnom období.

Aké systémy v organizme ovplyvňujú hormóny štítnej žľazy?

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré pomáhajú riadiť veľa životne dôležitých funkcií v ľudskom organizme. Ak nefunguje správne čo len jeden hormón, môže to mať vplyv nielen na endokrinný systém samotný, ale na celé telo.

Ovplyvňujú hlavne:

1.    činnosť srdca a krvný tlak

2.    energetický metabolizmus, telesnú hmotnosť

3.    metabolizmus sacharidov, tukov a bielkovín

4.    tvorbu inzulínu

5.    hladinu cholesterolu

6.    činnosť mozgu a centrálnu nervovú sústavu

7.    svalový metabolizmus

8.    pohyb čriev a tráviaci systém

9.    rast a prenatálny vývoj plodu v maternici, rast a vývoj narodených detí

10.    zdravie pokožky

Synergia hormónov štítnej žľazy.

Produkciu hormónov T3 a T4 v štítnej žľaze stimuluje hormón TSH nachádzajúci sa v hypofýze. Ak hladina hormónov štítnej žľazy v krvi nie je dostatočná, hormón TSH zvyšuje svoju produkciu a štítna žľaza je stimulovaná. Na strane druhej, ak je štítna žľaza príliš aktívna, hypofýza zníži tvorbu hormónu TSH a tým sa zníži funkcia štítnej žľazy.

Uvoľňovanie hormónu TSH z hypofýzy je zasa riadené v hypotalame za pomoci hormónu TRH, ktorý uvoľňuje tyreotropín. Hormón uvoľňujúci tyreotropín ( TRH ) je hypofyziotropný hormón produkovaný neurónmi v hypotalame, ktorý stimuluje uvoľňovanie hormónu stimulujúceho štítnu žľazu (TSH) a prolaktínu z prednej hypofýzy .Tento mechanizmus umožňuje štítnej žľaze udržiavať koncentráciu hormónov v krvi na zdravej fyziologickej úrovni. Jednoducho povedané, ak štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónov hovoríme o hypertyreóze, metabolizmus celého organizmu je zrýchlený. Ak štítna žľaza produkuje príliš málo hormónov hovoríme o hypotyreóze, metabolizmus organizmu je spomalený. Úlohou štítnej žľazy je udržovať produkciu hormónov v rovnováhe . Ak dôjde k narušeniu tejto hormonálnej rovnováhy, môže byť narušené celé fungovanie organizmu.

Aké poruchy môžu vzniknúť, ak štítna žľaza nefunguje správne?

Spúšťačom narušenia funkcie môže byť niekoľko faktorov, napr. nadmerná fyzická záťaž, akútne stresové situácie či dlhodobý stres, nedostatok minerálnych látok, ako jódu, selénu, zinku, železa, horčíka, nedostatok vitamínov B, C, D, nevyvážená strava, potravinové intolerancie, permanentná konzumácia konvenčných potravín bez výživovej hodnoty tzv. „mŕtvych potravín“, nadmerná konzumácia lepku, cukru, disbióza mikrobiomu, kandidóza, Crohnova choroba, endometrióza, skleróza multiplex, ožiarenie, užívanie niektorých liekov, primárna nedostatočnosť nadobličiek, Turnerov a Sjogrenov syndróm, lupus. Často ide o výskyt v rodine, iné už existujúce autoimunitné ochorenia, napr. celiakia, cukrovka 1. typu, reumatoidná artritída.

Pri zvýšenej funkcii - produkcii hormónov hovoríme o hypertyreóze. Najčastejšou formou je Gravesova-Basedowova choroba. Ide o autoimunitné ochorenie, kedy imunitný systém produkuje autoprotilátky proti štítnej žľaze, ktoré ju stimulujú k nadmernej tvorbe hormónov. Častejšie postihuje ženy v mladšom veku.

Ak dochádza k zníženej činnosti – zníženej tvorbe hormónov, hovoríme o hypotyreóze. Má dve formy. Autoimunitná tyreoiditída, odborne sa nazýva aj Hashimotova tyreoiditída. Vzniká pri chronickom zápale štítnej žľazy. Častejšie postihuje ženy ako mužov. Príčina nie je známa. Imunitný systém pôsobí na štítnu žľazu deštruktívne, tým ju poškodzuje a dôsledkom je neschopnosť štítnej žľazy dostatočne produkovať hormóny – hypotyreóza. Druhou formou je tzv. vrodená hypotyreóza, má dve formy. Sporadická hypotyreóza vzniká počas vývoja plodu. Niekedy štítna žľaza nefunguje správne od narodenia. Ak sa nelieči, dieťa môže mať v budúcnosti fyzické aj psychické problémy. Druhou formou vrodenej hypotyreózy je tzv. edemická vrodená hypotyreóza, ktorá vzniká v oblastiach s nedostatkom jódu.

Medzi ďalšie poruchy štítnej žľazy patrí porucha z nedostatku minerálnych látok, najmä jódu, selénu a zinku, vznik strumy (hrvoľu), ide o zväčšenú štítnu žľazu v dôsledku zápalu, vzniku nádoru a uzlov alebo nedostatku jódu. Pri užívaní niektorých liekov s obsahom amiodaronu, líthia, tyreostatík či použití kontrastných látok s obsahom jódu môže dôjsť k poruche štítnej žľazy, označuje sa aj polieková porucha činnosti štítnej žľazy.

Prejavy pri poruche funkčnosti štítnej žľazy.

Každá disfunkcia štítnej žľazy sa prejaví na celkovom zdraví organizmu. Ochorenie sa prejavuje typickými príznakmi ako pri zníženej, tak aj pri zvýšenej činnosti. Prejavy sa môžu zamieňať aj za iné ochorenie, ktoré má totožné prejavy ako pri ochorení štítnej žľazy, napr. menopauze, histamínovej intolerancii, borelióze, potravinových intoleranciách, zápaloch tráviaceho traktu a i.

Prejavy pri zníženej činnosti štítnej žľazy (hypotyreózy):

Slabosť, únava, depresie, úzkosť, spomalenie pohybov, nespavosť, zimomrivosť, studené končatiny, zmena veľkosti štítnej žľazy, vznik uzlov, búšenie srdca, srdcová arytmia, zvýšenie krvného tlaku, hrubší a chrapľavý hlas, bolesť svalov a kĺbov, zvýšenie hmotnosti, suchá a svrbiaca pokožka, znížená kvalita vlasov, vypadávanie vlasov, opuch očných viečok, zápcha, poruchy menštruačného cyklu, u mužov sa môže vyskytnúť erektilná dysfunkcia a impotencia.

Prejavy pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy (hypertyreózy):

Pocit búšenia srdca, zrýchlený srdcový tep aj v noci, arytmia, vysoký krvný tlak, najmä systolický, zadýchavanie sa pri námahe, tetánia, únava, tras končatín, poruchy spánku, celkový nepokoj, nervozita a podráždenosť, poruchy sústredenia, horúčosť a návaly tepla, teplá a červená pokožka, padanie vlasov, lámavé nechty, chudnutie aj pri zvýšenom množstve stravy, smäd, časté močenie, nevoľnosť, slabosť v svaloch, hnačky, pocit tlaku v krku, osteoporóza, bolesť, pálenie, slzenie, rezanie v očiach, neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, zníženie libida.

V čom spočíva diagnostika?

V prípade prejavov, ktoré by smerovali k niektorej funkčnej poruche štítnej žľazy je potrebné sa obrátiť na praktického lekára, ktorý pacienta odošle na odborné vyšetrenie k endokrinológovi. Vyšetrenie by malo byť zamerané na diagnostiku rodinnej a osobnej anamnézy, krvného rozboru, vyšetrenie hladín hormónov T3, T4, FT3 trijódtyronin voľný, FT4 tyroxin voľný, tvorby protilátok ATG Anti TG, ATPO Anti TPO, TSH (tyroideu stimulujúci hormón – tyreotropín), TSI (stimulujúce protilátky proti TSH receptorom (immunoglobulin stimulating antibodies) a ultrazvukové vyšetrenie.

Kto môže byť postihnutý poruchami štítnej žľazy?

Ochorenie štítnej žľazy postihuje rovnako mužov aj ženy, novorodencov, deti, mládež, mladých i starších ľudí. Môže sa vyskytnúť pri narodení a môže sa vyvíjať s pribúdajúcim vekom. Viac postihuje ženy a často po menopauze. Ochorenie štítnej žľazy sa môže prejaviť v ktoromkoľvek období života.

Ako sa starať o štítnu žľazu?

O zdravie štítnej žľazy by sme sa mali starať pravidelne, nepodceňovať akékoľvek prejavy. Mali by sme dbať o správne nastavenie jedálnička a vyváženú stravu s dostatkom ovocia a zeleniny v Bio kvalite, vyvarovať sa nadkonzumácii lepku a pšenici, cukru, mliečnych výrobkov najmä z kravského mlieka, vyhýbať sa potravinovým aditívam a fluoridom v kozmetike najmä v zubných pastách, po konzultácii s lekárom zaradiť v prípadne potreby doplnky stravy vo forme minerálnych látok, ako jódu, horčíka, zinku, železa, selénu, vitamínov skupiny B, C, D, podporiť imunitný systém správnym životným štýlom, dbať o psychickú hygienu, dostatok spánku a oddychu, zaradiť ľahkú fyzickú záťaž. Treba si uvedomiť, že prevencia je vždy lacnejšia ako liečba.

zdroj:

https://www.hexal.de/patienten/ratgeber/schilddruese/ueber-die-schilddruese 

https://www.schilddruesenzentrum-koeln.de/wissenswertes/anatomie-funktion-der-schilddruese

KONGENITÁLNÍ HYPOTYREOZA ONGENITÁLNÍ HYPOTYREOZA prof. MUDr. Olga Hníková, CSc. Klinika dětí a dorostu UK 3. LF a FNKV, Praha

www.zdravoteka.sk Štítna žľaza: Aké sú príznaky zníženej či zvýšenej poruchy funkcie? Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Lukáš Tóth

https://silverdium.sk/zdravie-tela/tajomna-zradkyna-zien-po-patdesiatke-stitna-zlaza/

http://tmedical.sk/45-2/

 

fofo:pixabay