Sú rastlinné mlieka (nápoje) skutočne zdravé?
V súčasnej dobe nám výrobcovia ponúkajú rastlinné mlieka, rastlinné nápoje ako alternatívu za kravské mlieko. Sú prezentované ako zdravé, chutné a 100% prírodné. Pre niektorých ľudí je táto alternatíva nevyhnutná z dôvodu alergie a intolerancie na kazein či laktózu. Na strane druhej sa tieto mlieka či nápoje stali akýmsi trendom. Na trhu dostaneme sójový, mandľový, pohánkový, ryžový , ovsený, konopný , kokosové mlieko a iné nápoje na rastlinnej báze nielen v základnej podobe ale aj ochutené napr. vanilkový či čokoládový rastlinný nápoj. Ponúkajú ich obchodné reťazce, predajne zdravej výživy, Bio predajne či lekárne. Poďme sa spoločne pozrieť na zloženie niektorých nápojov.
Sójový nápoj
Zloženie:
Pitná voda, lúpané sójové bôby (5,9%), cukor, fosforečnan trivápenatý E341, regulátor kyslosti (fosforečnan monodraselný E340), morská soľ, aróma, stabilizátor E418 (guma gellan), vitamíny (riboflavín (B2), B12, D2).
fosforečnan trivápenatý E 341 sa nachádza v zozname ečiek a je zaradený ako nebezpečná syntetická látka
fosforečnan monodraselný E340 v zozname ečiek zradený v skupine škodlivosti 4 čo znamená látka pôsobiaca nepriaznivo na ľudský organizmus
guma gellan – látka získaná prírodnou cestou a v nápoji vytvára gelovitú hmotu
syntetické vitamíny – organizmus nedokáže využiť
Čo nám zo zloženia tohto nápoja vyplýva?
Na prvom mieste výrobca udáva pitnú vodu, to znamená, že jej nápoj obsahuje najväčšie % , na druhom mieste sójové bôby ale len 5,9 %, na treťom mieste cukor a ostatné pridané látky. Teda len 5,9% sóje a 94,1% pridané látky vrátane vody!
Mandľový nápoj
Zloženie:
pitná voda, mandle (2%), fosforečnan trivápenatý, jedlá morská soľ, stabilizátory (karobová guma, guma gellan), emulgátor (slnečnicový lecitín), vitamíny (riboflavín (B2), B12, E, D2)
fosforečnan trivápenatý E 341 sa nachádza v zozname škodlivosti ečiek, je zaradený ako nebezpečná syntetická látka
stabilizátory karobová guma a guma gellan sa zíkavajú prírodnou cestou
slnečnicový lecitín – prírodná látka
syntetické vitamíny – organizmus nedokáže využiť
Čo nám zo zloženia tohto nápoja vyplýva?
Opäť na prvom mieste výrobca udáva pitnú vodu, na druhom mieste mandle ale len žalostné 2% a ostatné pridané látky. Teda rastlinnej zložky mandlí obsahuje len 2% a 98 % pridaných látok vrátane vody!
Pohánkový nápoj sušený
Zloženie:
sušený kukuričný sirup, čiastočne stužený rastlinný olej, pohánková múka 7%, sladidlo maltitol, regulátor kyslosti fosforečnan draselný, emulgátor E471, kazeinát sodný, protihrudkujúca látka oxid kremičitý, jedlá soľ, stabilizátor karagenan, aróma, farbivo karotény. Môže obsahovať sóju.
Sušený kukuričný sirup je zmes glukózy a fruktóry (rýchly cukor )
Čiastočne tužený rastlinný olej – obsah trans mastných kyselín, ktoré organizmu neprospievajú
Sladidlo maltitol E965 – syntetické sladidlo
regulátor kyslosti fosforečnan draselný E340 - v zozname ečiek zradený v skupine škodlivosti 4 čo znamená látka pôsobiaca nepriaznivo na ľudský organizmus
emulgátor E471 – patrí medzi látky menej vhodné pre ľudský organizmus, zaradený do skupiny 3
kazeinat sodný - vyrába sa neutralizáciou kyslého kazeínu pH=6,7 pomocou hydroxidu sodného Na(OH). Je vynikajúcim aditívom, pridáva sa do suchých zmesí na zvýšenie proteínovej hodnoty a atraktívnosti
oxid kremičitý- protihrudkujúca látka E551 – patrí do skupiny škodlivosti 2 čo znamená ešte prijateľná látka
karagenan-stabilizátor zahusťovadlo a emulgátor E407 zaradený do skupiny škodlivosti 3 čo znamená látka menej vhodná pre ľudský organizmus, prísada je nevhodná pre deti, alergikov, ľudí citlivých na chémiu v potravinách, spôsobuje alergie
navyše možný obsah sóje – nevhodné pre ľudí s alergiou na sóju
Čo nám zo zloženia tohto sušeného pohánkového nápoja vyplýva?
Na prvom mieste výrobca udáva sušený kukuričný sirup, teda obsah najvyšší, na druhom mieste čiastočne stužený rastlinný olej, na treťom mieste pohánková múka len 7%, ostatné pridané látky.Teda 7% pohánky ani nie pohánky ale múky a 93 % ostatné pridané látky!
Ryžový nápoj
Zloženie:
Pitná voda, ryža (12%), slnečnicový olej, fosforečnan trivápenatý, maltodextrin, morská soľ, stabilizátor (guma gellan), vitamíny (B12, D2), regulátor kyslosti (fosforečnan didraselný).
fosforečnan trivápenatý- E 341 sa nachádza v zozname škodlivosti ečiek , zaradený ako nebezpečná syntetická látka
maltodextrin- zložený cukor, zdroj energie po fyzickom zaťažení
regulátor kyslosti (fosforečnan didraselný). v zozname ečiek zradený v skupine škodlivosti 4 čo znamená látka pôsobiaca nepriaznivo na ľudský organizmus
syntetické vitamíny- organizmus nedokáže využiť
Čo nám zo zloženie tohto nápoja vyplýva?
Na prvom mieste výrobca udáva pitnú vodu- najvyšší obsah, na druhom mieste ryža, na treťom mieste slnečnicový olej a ostatné pridané látky. Nápoj obsahuje len 12% ryže a 88% pridaných látok.
Ovsený nápoj
Zloženie:
Pitná voda, ovos (10%), inulin, rastlinný olej (slnečnica), fosforečnan vápenatý, maltodextrín, jedlá morská soľ, stabilizátor (guma gellan), vitamíny (riboflavín (B2), B12, D2).
Inulin-prírodná rozpustná vláknina
Fosforečnan vápenatý E341 – zaradený v zozname škodlivosti ečiek do 4 skupiny čo znamená látky nepriaznivo pôsobiace na ľudský organizmus
Maltodextrín - zložený cukor, zdroj energie po fyzickom zaťažení
Guma gellan – získava sa z prírodných zdrojov
Syntetické vitamíny- organizmus nedokáže využiť
Čo nám vyplýva zo zloženia tohto nápoja?
Na prvom mieste výrobca udáva opäť pitnú vodu, obsahuje jej najväčšie %, na druhom mieste ovos len 10%, na treťom mieste inulín- probiotikum a ostatné pridané látky. Nápoj obsahuje len 10% ovsa a 90 % sú ostatné pridané látky vrátane vody!
Ak skutočne existujú dôvody na vylúčenie mlieka z jedálnička máme dve možnosti:
kupovať priemyselne vyrobené rastlinné nápoje s vedomím, že kupujeme vodu a pridané látky, ktoré navyše ohrozujú naše zdravie alebo si rastlinné nápoje-mlieko jednoducho vyrobíme doma bez pridaných látok a s vysokým obsahom základnej suroviny – ovsa, maku, mandlí, sóje, pohánky, ryže a pod.
Rozhodne stojí zato pouvažovať akou cestou sa vyberieme a hlavne ak nás trápia nejaké intolerancie či alergie.
Foto: pixabay user:1195798