Šupky zo zemiakov ako zdravá potravina

Šupky zo zemiakov ako zdravá potravina

Zemiaky sú nenahraditeľnou plodinou, bez ktorej si jedálniček nevieme predstaviť. Môžeme z nich pripraviť veľa rôznych pokrmov. Len málokomu napadne konzumovať šupky. Skôr ich vnímame ako odpad. Ani len netušíme, aké zdraviu prospešné látky nám poskytujú. Zemiakové šupky obsahujú viac vitamínov, minerálnych látok, vlákniny, fytonutirentov, bielkovín ako ich samotná dužina.

Čo všetko, aké výživové bohatstvo nám poskytujú zemiakové šupky?

Práve v šupke zo zemiakov je najvyššia koncentrácia vitamínov a minerálnych látok : vitamínov B2, B3, B5, B6, folát – B9, vitamínu C, minerálnych látok vápnika, horčíka, draslíka, mangánu, zinku, železa, fosforu, selénu, medi, cholína, ktorý je súčasťou lecitínu.

Šupky zo zemiakov obsahujú len nevýrazné množstvo tuku a sodíka, neobsahujú cholesterol, zato sú bohaté na vlákninu a fytonutrienty hlavne flavonoidy- quercetín , najmä šupky z fialových, ružových odrôd a vysoké množstvo kyseliny chlorogenovej.

Aké zdravotné prínosy nám poskytujú šupky zo zemiakov?

1.    Vitamíny skupiny B zabezpečujú zdravú nervovú sústavu, svaly, pokožku, mozog, srdce.

2.    Pozitívne pôsobia pri strese, zlepšujú psychickú odolnosť a náladu.

3.    Vláknina v šupkách udržuje v dobrej kondícií tráviaci systém, zlepšuje celkové trávenie, upravuje vyprázdňovanie, zmierňuje ochorenia črevného systému, ako hemoroidy, divertikulitídu, syndróm dráždivého čreva a pod.

4.    Šupky zo zemiakov obsahujú vysoké množstvo kyseliny chlorogenovej, ktorá sa viaže s karcinogénom (zlúčenina spôsobujúca rakovinu) a tým chránia organizmus pred onkologickými ochoreniami.

5.    Udržiavajú pevnosť kostí pre svoj vysoký obsah minerálnych látok, najmä vápnika, fosforu, medi a zinku, čím pomáhajú predchádzať vzniku osteoporóze a lepšej syntéze kolagénu.

6.    Fytonutrienty (flavonoidy, quercetín) v šupkách pôsobia protizápalovo, antioxidačne, posilňujú imunitný systém (vitamín C), ochraňujú organizmus pred vírusmi, infekciami, nachladnutím. Quercetín , ktorý môžeme dostať aj v podobe doplnku stravy pomáha pri alergiách, intoleranciách.

7.    Upravujú hladinu krvného tlaku a glukózy, čím pomáhajú predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení a cukrovky 2. typu, udržiavajú správny fyziologický srdcový rytmus.

8.    Obsah cholínu zabezpečuje dobrú pamäť a kognitívne funkcie.

9.   Zistilo sa, že vysoký obsah vlákniny spolu s antioxidantmi, polyfenolmi a glykoalkaloidmi pôsobia účinne na zníženie hladiny cholesterolu. Preto ľudia, ktorí chcú prírodnými prostriedkami znížiť hladinu cholesterolu, mali do svojho jedálnička zaradiť zemiaky aj so šupkou.

Treba si uvedomiť, že v šupke zo zemiakov sa môžu nachádzať aj pesticídy či iné chemické hnojivá, najmä v komerčne „vyrobených“. Preto, ak nemáme zemiaky z vlastnej úrody, sa odporúča komerčné zemiaky namočiť do roztoku vlažnej vody a octu v pomere 9:1 a nechať pôsobiť aspoň 15 minút, potom vodu zliať a zemiaky prepláchnuť v čistej vode. Takto by sa mali zbaviť škodlivých látok.

V zimnom období a hlavne na jar, začínajú zemiaky klíčiť a ak nie sú uskladnené správne, môžu obsahovať nebezpečný solanín, ktorý sa prejaví ich zeleným sfarbením. V takomto prípade, je potrebné klíčky a oká a zelenú časť vyrezať. Niekedy je potrebné vyhodiť aj celý zemiak. Kuchynskou úpravou sa obsah solanínu eliminuje.

Ako pripravujem šupky zo zemiakov

Šupky prepláchnem v čistej vode a osuším papierovou utierkou. Na panvici rozpustím orech domácej bravčovej masti alebo prepusteného masla alebo 1 PL ryžového oleja. Oheň zmiernim a pridám osušené šupky zo zemiakov, osolím, okorením trochou mletého čierneho korenia a rasce. Kto má rád, môže pridať červenú mletú papriku, nastrúhaný cesnak, kari korenie a pod.. Fantázii sa medze nekladú. Za občasného premiešania pomaličky smažím, skôr dusím do mäkka. Výsledná konzistencia je jemne chrumkavá. Konzumujem ako prílohu k zelenine, mäsu alebo len tak s bezlaktózovým jogurtom ochuteným sušeným medvedím cesnakom, osoleným ružovou jemnou himalájskou soľou, alebo miesto sušeného medvedieho cesnaku použijem na jemno nakrájanú šalotku.

 

 

Zdroj: Nutrition Journal , Bhavyajyoti Chilukoti