Teff – najmenšie zrno na svete

Teff – najmenšie zrno na svete

Teff , najmenšie zrno na svete. Je až tak neuveriteľne malé, že na váhu 1 zrnka pšenice treba až 150 zrniek teffu. Malé zrnko s veľkou výživnou hodnotou sa stalo výborným zdrojom plnohodnotných makro aj mikroživín. Teff je hlavnou a najdôležitejšou základnou potravinou afrického národa. Je hlavnou surovinou na prípravu placky injera a podáva sa plnená mäsom a zeleninou ako národné jedlo afričanov.

Hlavným producentom je Etiópia, čo predstavuje až 90% svetovej produkcie. V súčasnosti sa pestuje v Indii, Austrálii, ale aj v západných krajinách v Nemecku, Holandsku, Španielsku a tiež v USA.

Teff sa pestuje v rôznych farbách. Biele zrná majú najvyššiu trhovú hodnotu. Dozrievajú aj červené, sfarbené do hneda a takmer čierne teffové zrná. Väčšina živín je ukrytá v hnedom zrne. Červený teff je cenným zdrojom železa.

Špecifické je to, že toto mini zrnko je príliš malé na to, aby sa dalo rozdrviť. Preto z teffu neexistuje biela múka, ale len celozrnné výrobky.

Teff, poznáme aj podľa názvu Eragrostis tef (Milička habešská) či Williamsova tráva. Teff má široké využite nielen vo výžive ľudí. Využíva sa aj na prípravu alkoholických nápojov pod názvom Arake, likéru Katikalla, piva pod názvom Télla a Fersso. Má význam aj ako krmivo pre zvieratá a ako stavebný materiál.

teff obr.1

Aké výživové hodnoty nám teff poskytuje

Teff je výnimočný v tom, že obsahuje plnohodnotné bielkoviny, všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si nevie organizmus vyrobiť. Najviac vlákniny spomedzi ostatných obilnín, veľmi málo tuku a cukrov (glukóza, maltóza, fruktóza), je prirodzene bezlepkový, má nízky glykemický index 27. Je bohatým zdrojom minerálnych látok, vápnika, horčíka, železa, draslíka, zinku, fosforu, medi, mangánu, selénu. Z vitamínov disponuje vitamínmi skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), cholínom, betaínom, beta karoténom, vitamínmi A, E, K , omega mastnými kyselinami, antioxidantmi leuteínom a zeaxantínom. (podľa USDA)

Zdravotné benefity teffu

1.    Teff je alternatíva pre ľudí, ktorí majú intoleranciu na lepok.

2.    Je preukázané, že zaradenie teffu do jedálnička môže znížiť riziko vzniku rakoviny.

3.    Pre svoj nízky glykemický index je vhodný pre diabetikov.

4.    Vysoký obsah vlákniny priaznivo vplýva na črevný systém, upravuje vyprázdňovanie a hladinu cholesterolu.

5.    Vysoký obsah vápnika pomáha udržať zdravé zuby a kosti.

6.    Posilňuje imunitný systém (vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov).

7.    Vysoký obsah železa zabraňuje vzniku chudokrvnosti.

8.    Má pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie.

9.    Je vhodný pri potravinových intoleranciách, doteraz neboli zaznamenané žiadne vedľajšie účinky.

Teff má široké použitie v kuchyni. Má jemnú orieškovú chuť. Hodí sa ako príloha k mäsovým a zeleninovým pokrmom, raňajková kaša. Teffové vločky môžeme použiť na prípravu kaše, do zeleninových fašírok, na zahustenie polievok. Múku z teffu je možné použiť k príprave chleba, pečiva, placiek, do sladkých múčnikov a korpusov, na výrobu cestovín a tiež na výrobu nápoja, ako náhradu za mlieko. Múku môžeme kombinovať s inými bezlepkovými múkami, rovnako vločky z teffu s inými druhmi vločiek. Výborné chutia s ovsenými vločkami, kamutovými vločkami a kukuričnými lupienkami.

Teff ponúkajú kamenné predajne zdravej výživy, niektoré drogérie, napr. dm, e-shopy zamerané na zdravú výživu. Jeho príprava je jednoduchá, pripravuje sa ako ryža. 

 

zdroj: 

https://www.rundumgesund.de/ernaehrung/lebensmittel/teff/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/teff-grain.html

Obr. 1 autor: Rasbak https://en.wikipedia.org/wiki/Teff