Tetánia

Tetánia

Pociťujete nepokoj, úzkosť, brnenie končekov prsta a jazyka, máte nočné kŕče dolných končatín.... Pravdepodobnou príčinou môže byť tetánia.

S pojmom TETÁNIA sa stretávame pomerne často. Tetánia je stav, kedy dochádza k zvýšenej dráždivosti nervosvalovej centrálnej i periférnej nervovej sústavy. Tetániou trpí čoraz viac mladých ľudí.

Môže sa prejavovať rôznymi symptómami, najčastejšie brnením prstov a jazyka, suchosťou v ústach, podráždenosťou, úzkosťou, nočnými kŕčmi v nohách, únavou, nesústredenosťou, vnútorným napätím, sťaženým dýchaním, bolesťami hlavy, závratmi. V závažných prípadoch sa môže prejaviť bolestivými svalovými kŕčmi, kŕčmi mimického svalstva, kedy sú ústa zatvorené a pery našpúlené.

Podľa toho, aký faktor je spúšťačom odborníci rozlišujú dva druhy Tetánie:

1.Metabolická tetánia, odhalia ju zmeny v laboratórnych hodnotách minerálnych látok a zmeny na EKG. Príčinou je najčastejšie nedostatok vápnika a magnézia v organizme.

2.Neurogénna tetánia vzniká v dôsledku silného emočného vypätia, akútnej duševnej traumy alebo dlhodobého stresu a napätia. Častejšie sa vyskytuje u ľudí s afektívnou labilitou, psychickou nevyrovnanosťou so sklonmi k neurotickým prejavom, u ľudí so zníženou schopnosťou zvládať záťažové situácie, zvýšenou dráždivosťou. Príčina môže mať aj neurovegetatívny pôvod a nedostatok vápnika a magnézia.

Príčinou nedostatku magnézia môže byť:

1.  Dlhodobé užívanie niektorých liekov, ktoré negatívne ovplyvňujú metabolizmus magnézia, napr. diuretika, kortikosteroidy

2.    Rôzne diéty a hladovanie, nevyvážená jednostranná strava, kedy dochádza k deficitu magnézia

3.    Porucha vstrebávania v dôsledku zápalových ochorení tráviaceho traktu

4.    Chronické záťažové situácie, kedy dochádza k zvýšenému vylučovaniu magnézia obličkami

Nedostatok vápnika môže nastať v týchto prípadoch:

1.    Hypoparatyreózy – nedostatočnej činnosti prištítnych teliesok

2.    Hyperventilačnej tetánie a hysterických záchvatoch, kedy dochádza k respiračnej alkalóze

3.    Stravy chudobnej na vápnik

4.    Nedostatku vápnika v dôsledku hnačiek, špatnom vstrebávaní vápnika v tráviacom trakte z rôznych zdravotných príčin, podvýživy

Z ďalších príčin môžu byť spúšťačom organické poruchy centrálnej nervovej sústavy a funkčné poruchy, ako neurózy a psychózy.

Podľa prejavov hovoríme o latentnej tetánii so sklonom ku kŕčom, tzv. spazmofílií, ako napr. kŕč okolo úst a žuvacích svalov, kŕče sa môžu dostaviť aj pri elektrickom a mechanickom dráždení. Manifestná tetánia sa prejavuje bolestivými svalovými kŕčmi v rukách, nohách, na tvári. Ide o kŕče v plnom vedomí a začínajú v končekoch prstov, stiahnutím úst, lekári tento prejav nazývajú rybie ústa. Ďalšími prejavmi sú kŕčovité bolestivé ohnutie zápästia, laryngospazmus- kŕč svalov laryngu, dôsledkom je sťažené dýchanie a ťažkosti s prehĺtaním, pôrodnícka ruka, znamená kŕčovité postavenie ruky, kedy sú prsty kŕčovito natiahnuté, pričom palec a malíček sa nachádzajú pod prostrednými tromi prstami.

Medzi časté príznaky tetánie patrí:

Necitlivosť v končatinách, svalová slabosť, vnútorné napätie, brnenie jazyka a končekov prstov, sucho v ústach, kŕče hladkého svalstva, bolesť pri srdci, bolesti hlavy, ťažké dýchanie, pocit nedostatku vzduchu- zrýchlené dýchanie, bolesť v okolí žalúdka, nočné kŕče v nohách, nervové poruchy, precitlivelosť na hluk, podráždenosť, únava.

Tetanický záchvat môže trvať krátko pár minút, ale aj celé hodiny. V niektorých prípadoch dochádza k strate vedomia, kedy sa môže zameniť za epileptický záchvat, pretože v prípade straty vedomia má tetanický záchvat podobné prejavy ako epilepsia. Podľa odborníkov, tento stav je vážny, ale neohrozuje na živote.

Okrem spomenutých príznakov a prejavov sa môžu vyskytnúť tzv. nešpecifické klinické príznaky, napr. depresia, rôzne formy fóbií, vertigo-narušená rovnováha, záchvatovitá bolesť srdca, bolesť za hrudnou kosťou s vystreľovaním do ľavej ruky, tachykardia, vysoký tlak v artériách, poruchy spánku, u žien poruchy menštruačného cyklu a bolestivá menštruácia, spontánne potraty, problémy s tvorbou materského mlieka, eklampsia v tehotenstve.

S dlhotrvajúcim rýchlym dýchaním v pokoji je spájaná hyperventilačná tetánia. Spúšťačom je strach, stres, v dôsledku toho dochádza k rýchlemu dýchaniu, čo naruší vnútornú rovnováhu, v organizme sa hromadí kyslík a znižuje sa oxid uhličitý, pričom tento stav spôsobuje nepríjemné prejavy, ako búšenie srdca, nekoncentrovanosť, závrate, pocit nedostatku vzduchu, pálenie na hrudi, bolesť žalúdka, problém s prehĺtaním, kŕčovité držanie horných končatín. Všetky tieto nepríjemné prejavy vyvolávajú úzkosť, čo opäť vyvolá zrýchlené dýchanie a celá situácia sa opakuje. Tento stav odborníci nazývajú respiračnou alkalózou.

Diagnostika tetánie

1. Hlavnou metódou je vyšetrenie Elektromyografiou (EMG) je to vyšetrovacia metóda, ktorá slúži na zachytenie elektrickej aktivity svalov a nervov.

2. Biochemický rozbor celkového spektra minerálnych látok, najmä vápnika a magnézia v krvi, v erytrocytoch a vylučovanie obličkami za 24 hodín

Pri diagnostike, je dôležité, aby lekári spolupracovali, keďže tetánia má niektoré príznaky totožné s inými ochoreniami, a vylúčili iné ochorenia. Môže ísť o neurologické, pneumologické ochorenia, ochorenia nervovej sústavy, bolesti hlavy a migrény, poruchy krčnej chrbtice, infarkt myokardu a iné ochorenia obehovej sústavy.

Ako tetániu liečiť

Najnevhodnejší faktor pri tetánii je úzkosť. Je dôležité postihnutému jedincovi vysvetliť, čo sa deje a prečo sa to deje, upokojiť ho a hlavne viesť k pokojnému dýchaniu. Lekár by mal zvážiť zavedenie vnútrožilovo vápnik a magnézium.

Dôležitá je prevencia. Ak je príčinou nedostatok minerálnych látok vápnika a magnézia, je potrebné zamerať sa na potraviny s obsahom magnézia a vápnika a zradiť ich do každodenného jedálnička. Ak stravou nedokážeme zabezpečiť dostatočný prísun je potrebné siahnuť po kvalitných organických suplementoch. Ľudia s tetániou by mali obmedziť konzumáciu kofeínu a alkoholu, pretože tieto látky odčerpávajú z organizmu vápnik aj magnézium a u niektorých jedincov môžu vyvolať úzkostné stavy.

Potraviny bohaté na magnézium: mangold, špenát, červená repa, brokolica, kapusta, ružičkový kel, čínska kapusta, rímsky šalát, ovsené vločky, orechy, mandle, otruby, čokoláda, strukoviny, banány, hnedá ryža, tekvicové, sezamové, ľanové semiačka, sladká kukurica, tofu, zemiaky, minerálne vody.

Potraviny bohaté na vápnik: biele a červené mäso, organické mlieko a výrobky z neho, ryby, vajcia, celozrnné výrobky, obilniny, ryža, strukoviny, tmavozelená listová zelenina, karfiol, kapusta, rajčiny, mrkva, špenát, cibuľa, zemiaky, mak, mandle, vlašské a lieskové orechy, chia semiačka, sezamové semiačka, figy, jablká, pomaranče, banány, jahody, minerálne vody Korytnická, Mitická, Baldovská.

Pre správne vstrebanie a využitie vápnika je však potrebné magnézium. Kombinácia vápnika a magnézia sa nachádza v ovocí a zelenine. Pre správne biologické využitie vápnika je potrebný tiež fosfor, jeho hlavným zdrojom je mäso, mlieko, celozrnný chlieb a cereálie. Ak je spotreba fosforu vyššia ako prísun vápnika, môže narúšať vstrebávanie vápnika v organizme.

Pri suplementácii vápnika je dôležité:

1.  Odporúčanú dennú dávku rozdeliť na viac dávok

2.  Najvyššiu dávku sa odporúča užiť na noc, v noci sa kosti najviac odvápňujú

3.  Neužívať vápnik po hlavných jedlách, ktoré obsahujú veľa tukov, v tráviacom trakte sa z vápnika a tuku vytvárajú nerozpustné mydlá

4.    Obmedziť príjem kuchynskej soli

5.    Konzumáciu mäsa obmedziť na 1 až 2 porcie týždenne

 

Doplnky stravy s obsahom magnézia sa môžu užívať kedykoľvek počas dňa.

Pri výbere doplnkov stravy s obsahom magnézia je dôležité vedieť na aký účel chceme magnézium použiť, akú ma biologickú dostupnosť -vstrebateľnosť a aká forma je najvhodnejšia.

 

zdroj: internimedicina.cz,  http://www.ruvzzh.sk/oddelenia/OPZ/Clanky/svetovy_den_osteoporozy_2017.htm

https://zdravi.euro.cz/leky/tetanie-priciny-priznaky-lecba/