Vápnik, dôležitá minerálna látka

Vápnik, dôležitá minerálna látka

Vápnik, chemická značka Ca zohráva v ľudskom organizme veľa dôležitých funkcií. Je kľúčovou minerálnou látkou pre zdravé zuby, kosti, svaly, nervovú sústavu, srdečnú činnosť, zrážanlivosť krvi, pri liečbe zlomenín. Dôležité je, aby sme sa vyvarovali ako nedostatku, tak aj nadbytku vápnika.

U dospelého človeka tvorí vápnik 1% až 2% telesnej váhy, čo predstavuje približne 1 kg, najväčšie množstvo sa nachádza v kostiach a zuboch a to až 99%. Len 1% sa nachádza v krvi a bunkách.

Aké úlohy má vápnik v organizme?

Najznámejšou funkciou je jeho význam pre zdravé kosti a zuby

Vápnik je dôležitý tiež pre správne fungovanie svalov, kostí, srdcovej činnosti a srdcového svalu, pre správnu činnosť kardiovaskulárneho systému

Vápnik je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi, pretože jeden z faktorov zrážanlivosti krvi protrombín sa môže premeniť na aktívnu formu trombín len za prítomnosti vápnika, takže bez vápnika by nastali problémy so zastavením krvácania.

Vápnik je nevyhnutný pre reguláciu acidobázickej rovnováhy

Vápnik je dôležitý pre správnu funkciu hormónov a enzýmov

Ako sa prejavuje nedostatok vápnika. Rozlišujeme akútny nedostatok vápnika a chronický nedostatok vápnika.

Akútny nedostatok sa prejavuje masívnymi príznakmi a vyžaduje si okamžitú terapiu. Chronický nedostatok sa prejavuje dlhodobo a medzi príznaky patrí:

● suchá pokožka až ekzém

● srdcová arytmia

● mravenčie na pokožke

● vypadávanie vlasov, lámanie nechtov

● vznik zubného kazu

● rednutie kostí, krehké kosti až lámanie

● svalové kŕče

● problémy so spánkom

● inkontinencia, hnačka

● zadýchavanie sa

● vznik predstupňa osteoporózy osteopénie a vznik samotnej osteoporózy

Tieto prejavy môžu naznačovať aj nedostatok iných minerálnych látok, ako horčíka, zinku, biotínu, kremíka, vitamínu A.

Akú máme dennú potrebu vápnika? Denná potreba vápnika sa odlišuje podľa veku.

Kojenci:  0 až 4 mesiace 220 mg

               4 až 12 mesiacov 330 mg

Deti a mládež: 1 až 4 roky 600 mg

                          4 až 7 rokov 750 mg

                          7 až 10 rokov 900 mg

                       10 až 13 rokov 1100 mg

                       13 až 19 rokov 1200 mg

Dospelý: 19 a viac rokov 1000 -1200 mg. Zvýšenú potrebu majú tehotné a ženy, ktoré dojčia.

Maximálne množstvo vápnika, ktoré môžeme prijať je 2500 mg pre dospelých do 50 rokov. Nad 50 rokov 2000 mg.

Aké sú príčiny nedostatku vápnika

1.    Nedostatočná činnosť alebo zlyhávanie funkcie prištítnych teliesok. Prištítne telieska produkujú hormón parathormón, ktorý reguluje hladinu vápnika v krvi. Ak hladina tohto hormónu poklesne, dôjde k uvoľneniu vápnika z kostí do krvi, vápnik prijatý zo stravy sa z čreva viac vstrebáva, vylučovanie vápnika obličkami sa zníži. Takýmto spôsobom sa hladina vápnika v organizme vyrovnáva, avšak tento proces organizmus využíva v akútnych prípadoch.

2.    Nedostatok vápnika pri gastrointestinálnych ťažkostiach, ako ochorenia žalúdka, zápaly žalúdka a čriev, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, nadmerné užívanie antacíd na zníženie žalúdočnej kyseliny, potravinové intolerancie, celiakia. Choré črevo nedokáže absorbovať dostatok vápnika.

3.    Ďalšou príčinou je nedostatok vápnika z dôvodu jeho zvýšeného vylučovania obličkami. Tento stav môže nastať pri hormonálnych poruchách alebo pri ochoreniach obličiek.

4.    Nedostatok vitamínu D môže signalizovať nedostatok vápnika. Neaktívny vitamín D sa na aktívnu formu premieňa práve v obličkách, ak nie sú obličky celkom zdravé, potom dochádza k nedostatku aktívneho vitamínu D, ktorý je potrebný pre správne biologické využitie vápnika.

5.    Nedostatok vápnika ovplyvňuje aj nízka hladina horčíka (Mg- magnézia). Ak máme nedostatok horčíka, tvorba parathormónu klesá a vtedy dochádza k nerovnováhe vápnika. Nedostatok horčíka tiež ovplyvňuje aktiváciu vitamínu D. Teda nedostatok horčíka môže viesť k zníženiu účinku vitamínu D a tým aj k nedostatku vápnika.

6.    Častou príčinou nedostatku vápnika je vek. Už okolo 40. roku života dochádza k zníženiu vstrebávania vápnika z čreva o 0,2% ročne a zároveň k znižovaniu hustoty kostí. Vo vyššom veku a v starobe by sme mali zvýšiť príjem vápnika.

Ako sa diagnostikuje nedostatok vápnika

Bežným ukazovateľom hladiny vápnika je jeho hodnota v krvi. Lekári hladinu vápnika zisťujú odobratím krvného séra alebo v 24 hodinovom moči. Na strane druhej hodnota vápnika v krvi nevypovedá nič o skutočnej zásobe vápnika v organizme. Organizmus dbá na to, aby krv obsahovala viac-menej 1% vápnika a zvyšok sa nachádzal v kostiach. Ak dôjde k prebytku vápnika v krvi, tak organizmus okamžite tento prebytočný vápnik presúva do kostí alebo sa vylúči obličkami a stolicou. Ak hladina vápnika poklesne v krvi, okamžite organizmus zareaguje tak, že uvoľní vápnik z kostí a presunie ho do krvi. Ak tento uzavretý okruh nefunguje správne a hodnota vápnika v krvi trvalo stúpa alebo klesá môže ísť o ochorenie štítnej žľazy, prištítnych teliesok, pečene alebo aj o onkologické ochorenie. Hladinu vápnika ovplyvňujú aj iné faktory, ako napr. nedostatok vitamínu D alebo jeho predávkovanie, časté užívanie laxatív, syntetické hormóny na štítnu žľazu, lieky na odvodnenie, antacidá, blokátory protónovej pumpy (omeprazol, pantoprazol a i), lieky na epilepsiu, kortizónové preparáty a i. Paradoxom je, že aj pri dostatočnej hladine vápnika môžeme mať osteoporózu. Lepšiu výpovednú hodnotu hladiny vápnika má meranie hustoty kostí i keď ani tento marker nemusí byť smerodajný, pretože nevypovedá o celkovom zdraví kostí. Aby boli kosti zdravé, je potrebné, aby sme mali zdravé aj väzivové štruktúry kostí, ktoré vekom ustupujú a kosti strácajú elasticitu. Na celkové dosiahnutie zdravia kostí a väzivových štruktúr, je potrebné, aby sme prijímali dostatočné množstvo vápnika, horčíka, vitamínu D na dennej báze v prirodzenej podobe a denne sa venovali pohybovej aktivite. Pohybová aktivita stimuluje zabudovanie vápnika do kostí.

Jednoduchým spôsobom, ako zistiť chronický nedostatok vápnika je rozbor vlasov alebo nechtov. Stačí odstrihnúť trocha nefarbených vlasov alebo zopár nechtov.

Na Slovensku profil minerálnych látok analýzou z vlasov vykonáva/sprostredkúva spoločnosť Zdravá cesta- Zdravý život, Martin.

Centrum vo Viedni:

Inštitút pre analýzu minerálov GbR Drs. Neková/Stumpf, Viedeň

Partneri s výhradnou právomocou zastupovať:

DR Taťána Neková, Dr. Kai Stump

Telefón: 0049931 35812237

E-mail: info@mineral-check.com

Ako si udržať zdravú hladinu vápnika

1.    Vyváženou prirodzenou stravou, zaradením do jedálnička potraviny s obsahom vápnika, napr. strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, semená, kyslomliečne produkty a mliečne výrobky z ekologického poľnohospodárstva, divoké ryby, zeleninu najmä listová zelenina, sušené ovocie, napr. figy, datle.

2.    Zaradením do jedálnička potraviny s obsahom prirodzeného vitamínu D, napr. ryby- losos, pstruh lososovitý, tuniak, slede, vajíčka z eko chovu, huby – lesné, hovädzia pečeň, olej z treščej pečene, mliečne výrobky z eko chovu, kakao, karob, ovsené vločky.

3.    Prirodzeným zdrojom vitamínu D je pobyt na slnku.

4.    Biologické využitie vápnika zlepšuje prirodzený zdroj vitamínu C, K2.

5.    Dostatočnou telesnou aktivitou.

6.    Odporúčanú dennú dávku vápnika neprekračujeme, pri príjme vyššom ako 1500 mg môže dôjsť k tomu, že vápnik bude blokovať biologickú využiteľnosť horčíka, zinku a železa.

7.    Nadmerné používanie kuchynskej soli môže spôsobiť, že sa vápnik začne vylučovať obličkami, zníženie príjmu sodíka znamená menší nárok na vápnik.

8.    Úbytku kostnej hmoty je možné zabrániť aj Protizápalovým stravovaním. Táto strava pozostáva z vhodných potravín, ako zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné výrobky, orechy, semienka, ryby ako zdroj protizápalových omega 3 mastných kyselín, ľanového oleja, chia oleja a chia semienok. Naopak, za nevhodné sa považuje nadmerná konzumácia živočíšnych produktov, rastlinné oleje s vysokým obsahom prozápalových omega 6 mastných kyselín (slnečnicový, svetlicový, sójový olej), rafinovaný cukor a nadmerná konzumácia cukru a sladkostí, alkohol, nadužívanie kofeínu.

9.    Ak neprijímame dostatok vápnika stravou, je potrebné siahnuť po organických doplnkoch s obsahom biologicky využiteľného vápnika, vitamínu D, K2, C. O užívaní doplnkov stravy sa vždy poraďte so svojim lekárom.

Zdroj:  

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/mineralstoffe-spurenelemente/calcium-uebersicht/calcium