Zápal žalúdka - gastritída

Zápal žalúdka - gastritída

Gastritída, inými slovami zápal sliznice žalúdka postihuje čoraz viac ľudí. Gastritída je príčinou mnohých ďalších ochorení. Príčinou vzniku môžu byť baktérie napr. Helicobacter pylori, užívanie niektorých liekov napr. aspirín, nesteroidné antireumatiká, toxické látky, príliš korenené jedlá, nevhodná životospráva, nadužívanie alkoholu, kávy, stres.

Zápal žalúdka môže prepuknúť náhle, vtedy hovoríme o akútnej gastritíde alebo môže dávať o sebe vedieť pozvoľna, vtedy hovoríme o chronickej gastritíde. Neliečený zápal žalúdka môže spôsobiť vznik vredov v žalúdku a dvanastorníku, nádorové ochorenie žalúdka, krvácanie do žalúdka.

Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti v nadbrušku, grganie, pálenie záhy, pocit tlaku v nadbrušku závislý na konzumácii jedla hneď po jedle alebo nalačno, nevoľnosť, zvracanie, pocit plnosti po jedle, hnačky, plynatosť.

Gastritída môže mať aj autoimunitný charakter. Postihuje strednú a hornú časť žalúdka. Vyskytuje sa častejšie u ľudí s inými autoimunitnými ochoreniami, napr. Hashimotovej choroby a cukrovky 1. typu. Autoimunitná gastritída môže byť spojená aj s nedostatkom vitamínu B12.

Príčinou vzniku gastritídy môže byť aj poškodenie bariéry lemovanej hlienom sliznice žalúdka. Riziko zvyšuje Crohnova choroba.

Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku gastritídy patria:

1.    Bakteriálna infekcia

2.    Časté užívanie liekov proti bolesti, ako napr. aspirín, ibuprofen.

3.    Vyšší vek- s vyšším vekom má sliznica žalúdka tendenciu rednúť, čo spôsobuje častejšie vznik infekcie Helicobacter pylori alebo autoimunitných ochorení.

4.    Akútny a chronický stres

5.    Nadmerná konzumácia alkoholu

6.    Ochorenia a zápaly čriev- infekcie spôsobené parazitmi, Crohnova choroba, HIV/AIDS

Ako liečiť gastritídu? Podľa odborníkov, lieková terapia zatiaľ neexistuje. Jediná terapia spočíva v odstránení rizikových faktorov a úprave stravovacieho režimu a celkového životného štýlu. Liečba chronického zápalu žalúdka závisí od príčiny vzniku. Najčastejšie ide o infekciu Helicobacterom pylori. Odporúča sa aj suplementácia vitamínom A, vitamínmi sk. B, najmä vitamínom B12, E, minerálnymi látkami zinok, vápnik, horčík a probiotikami.

Dôležitou súčasťou je prevencia. Základom je vždy zdravá čerstvá strava bez chemických prísad, eliminovanie stresu na najnižšiu možnú mieru, obmedziť alebo najlepšie prestať fajčiť, vyhýbať sa alkoholu, dostatok oddychu, primeranej fyzickej aktivity a kvalitného spánku.

 

zdroj:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807